Svaki četvrti građanin Srbije na ivici siromaštva

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto, odnosno da je četvrtina građana u riziku da postane siromašna.
Prema podacima RZS, stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti u 2016. godini iznosila je 38,7 odsto.
 
Rizicima od siromaštva najizloženiji su mladi od 18 do 24 godine (32,7 odsto), zatim mlađi od 18 godina (30,2 odsto), dok najnižu stopu rizika od siromašva ima populacija starija od 65 godina (19,1 odsto).
 
Najveću stopu rizika od siromaštva imaju osobe koje žive u domaćinstvima koja čine dvoje odraslih s troje ili više izdržavane dece (49,8 odsto) i osobe mlađe od 65 godina koje čine jednočlana domaćinstva (40,1 odsto).
 
Kada je reč o radnom statusu, riziku od siromaštva najizloženiji su punoletni nezaposleni građani (48 odsto), dok je najniža stopa rizika od siromaštva kod zaposlenih kod poslodavca (devet odsto).
 
Oko trećine samozaposlenih je u riziku od siromaštva, dok je oko 15,4 odsto penzionera izloženo tom riziku.
 
Anketa o prihodima i uslovima života sprovedena je četvrti put na teritoriji Srbije od maja do jula 2016. godine. U anketi direktnim intervjuima učestvovalo je 5.554 domaćinstva, odnosno 15.057 osoba starijih od 16 godina.
  • Paja

    03.04.2017 18:53
    @Vlada
    Tako je. Zato što je i vladi ove zemlje, i bivšem premijeru a sadašnjem predsedniku bitnija EU i vladari sveta nego sopstveni narod.
    Koga teraju da bude obično, gladno, obespravljeno, nelečeno roblje.
    Ne bih imao obraza da tako postupam prema svom narodu, ali, eto, uvek ima neko ko je spreman na sve.
    Vrhunac će biti kada narod sazna da je izglasan zakon prema kome će se budžet Republike Srbije upotrebljavati za kupovinu kuća na selu i u gradu za migrante.
    Da će se ukazivati onakva pomoć kakva se ne ukazuje državljanima Republike Srbije.
    Dokle će ovako, ne znam, ali ja ne verujem u rezultate izbora, da je narod u tolikom procentu zadovoljan ne-rezultatima 5-godišenje vladavine.
  • NS

    03.04.2017 18:35
    A, od Vučića šipak
  • Vlada

    03.04.2017 15:34
    bolje je migrantima
    Bolje država brine o migrantima nego o sirotim Srbima i državljanima Srbije. Migranti imaju tri obroka a naši građani često ni jedan (ukinute narodne kuhinje u mnogim gradovima),migranti smeštaj imaju, a naši beskućnici nemaju jer je popunjen kapacitet za spavanje. A sad će im dati koju hiljadarku evra i da se okuće kod nas.

    https://www.srbijadanas.com/biz/vesti/vlada-srbije-donela-odluku-migrantima-od-200000-do-1400000-dinara-za-pokretanje-biznisa-2017-03-23

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija