Javne oznake u Novom Sadu i na kineskom

U planu je da javne oznake u Novom Sadu, pored drugih stranih jezika, budu ispisane i na kineskom, najavio je gradonačelnik Miloš Vučević.
Na sastanku sa delegacijom Komunističke partije Kine, ovo je ocenjeno kao veoma bitno za buduće turiste iz te zemlje. Vučević je naveo i da je Novi Sad veoma zainteresovan da se dogovori najviših organa Kine i Srbije realizuju uspešno i na lokalnom nivou. 
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je Kina značajan partner Srbiji, naročito u velikim infrastrukturnim projektima, kao što je izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, koja će imati važan uticaj na ekonomski razvoj  Vojvodine.
  • demi

    19.04.2017 18:16
    haha
    Uz ovakva dva branioca, cirilica bolje da se ne brani...
  • G

    19.04.2017 13:37
    kategorički protiv cenzure
    "Svađam" se sa maloumnikom koji me naziva sa "*ovedo" a kome se to dozvoljava, dok se moj odgovor teško cenzuriše kada koristim isti uličarski rečnik kakav jedino razumeš i nazovem te onim što jesi - ljudsko *ovno. Nigde, pa ni u Novosadskom dogovoru nije navedeno da je ćirilica isključivo "srpsko pismo". To što "braniš" ćirilicu ne znači da treba da podržim jednog balavca koji samo ume da vređa i laje, i koji često greši jer izgleda istoriju uči sa interneta. Zastupljenost korišćenja pojedinog pisma u nekadašnjim Kraljevinama odnosno posle 1954. godine u pojedinim republikama SFRJ ne znači da pisma nisu bila zvanično ravnopravna. Pisma su izjednačena ali je svaka republika nastavila da većinski koristi ćirilicu odnosno latinicu što se postepeno menjalo u Srbiji u korist latinice, i to se ogledalo i u svim ustavima Srbije odnosno zajednice sa Crnom Gorom nakon raspada SFRJ sve do poslednjeg ustava u kojem je to promenjeno i koji je i dalje na snazi.
  • u prolazu

    18.04.2017 12:16
    za "genija" G
    Ja pisah o SRPSKOM pismu, koje se ne pominje u Krfskoj deklaraciji, već su 2 "pisma" ravnopravno u upotrebi... Manjak *anglija! Koji se jezik govorio gde, i kako se pisao u kraljevini?
    Skerlić ga je "uveo" u literaturu, ne kao ravnopravno, već dodatno pismo.

    SRPSKI se ZVANIČNO pisao ćirilicom do novosadskog dogovora, ili imate druge podatke... Tada je napravljen srpsko-hrvatski, ili, zbog kompleksa, hrvatsko-srpski!
    O zabranama ćirilice dodatak da je to bilo upereno ISKLJUČIVO protiv Srba!
    Znam i za Ustav 2006, zvanično pismo i jezik!
    LIČNO sam doživeo u Kanjiži, u DRŽAVNOJ firmi, da radnica na šalteru ne zna srpski! Slično i u Senti. U restoranima u Kanjiži, Senti, Topoli...

    Ti što hoće table samo na latinici su isti kao ovi "kinezi", na drugom pismu, da ne ponavljam.

    Velika slova i uzvičnici ne služe da "vas" nadglasam već da naglasim šta kažem. Po pravopisu, bez kompleksa veličine. Tako bi trebalo da shvatite, umesto zaobilaženja odgovora!

    Wikipedia NIJE istorijski dokument, pogledajte kako se uređuje, šta je potrebno da se izbaci podatak!
    Istorijski dokumenti su u muzejima i bibliotekama. Kad bi ih češće posećivali...

    Kako ste se osetili prozvanim?

    Kolika je udica na koju ste se upecali? I ja branim ćirilicu a vi se svađate sa mnom! Dovoljno o vama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti