FOTO: Jovin spomenik godinama oštećen, neizvesno kada će biti popravljen

Oštećenja na spomeniku Jovanu Jovanoviću Zmaju uskoro će biti popravljena, saznaje 021.rs.
FOTO: Jovin spomenik godinama oštećen, neizvesno kada će biti popravljen
Foto: 021.rs

Spomenik jednom od najvećih srpskih dečijih pisaca, lekaru i javnom radniku ostao je bez dva slova pre dve godine. U međuvremenu, jedno slovo je zamenio jedan građanin, dok drugo nedostajuće slovo u imenu Jovana Jovanovića Zmaja čeka na reakciju Grada.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture su za 021.rs potvrdili da su upoznati da tim da je spomenik oštećen i da se uskoro očekuje da to bude rešeno.

"Zavod je pokrenuo inicijativu za trajno uređenje spomenika Jovana Jovanovića Zmaja. U toku je procedura za realizaciju projekta unifikacije, izrade i postavljanja svih slova na pomenutom spomeniku", naveli su u Zavodu, ali nije precizirano da li to znači da će promeniti ceo natpis, ili samo nedostajuća slova.

U Zavodu nisu mogli ni da potvrde kada će spomenik biti potpuno uređen.



Podsetimo, spomenik od bronze, visine 2,3 metra, na postamentu od jablaničkog granita, rad vajara Dragana Nikolića iz Beograda, postavljen je 1984. godine, ispred Vladičanskog dvora. Kod spomenika je decenijama bila bina Zmajevih dečijih igara, ali je pre desetak godina prilikom rekonstrukcije ulice spomenik pomeren nekoliko metara u stranu, pa su i Zmajeve dečije igre izmeštene dalje od Vladičanskog dvora, jer je buka smetala episkopu bačkom Irineju.

  • Aleksa

    10.05.2017 09:28
    bezveze...
    Treba im projekat realizacije da zamene natpis ili poprave 2 slova ......

    Nemoze po 'nalogu' da se izvrsi....

    Jos ce i tender raspisati....

    Oooooo, zemljo Srbijo, otvori se , progutaj me!
  • /

    09.05.2017 19:32
    /
    pa bilo je i ono umesto svetozara miletica.
    ah da svi ostali su fasisti

  • Nervirach

    09.05.2017 18:04
    Zato sto je cika Jova ovdasnji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti