U Dunavu kod Novog Sada još ima bombi od NATO bombardovanja

Bombe zaostale iz ratnih sukoba u prošlom veku nalaze se na još deset lokacija u Dunavu, a među njima je i Novi Sad.
U Dunavu kod Novog Sada još ima bombi od NATO bombardovanja
Foto: 021.rs
Sumnja se da se avio-bombe od bombardovanja 1999. godine nalaze uzvodno od Mosta slobode, kao i nizvodno od železničkog mosta. Kritične lokacije uz Novi Sad su i Bogojevo, Bačka Palanka, Pančevo i Šabac, piše "Dnevnik"
 
Takođe, u Prahovu su počele pripreme za vađenje potonule flote iz Drugog svetskog rata. Procenjena vrednost projekta uklanjanja potopljenih brodova iz Dunava, koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN, jeste 20 miliona evra. Cilj je vađenje između 14 i 23 potopljena broda koji utiču na bezbednost plovidbe.
 
U poslednjih nekoliko godina samo u Dunavu pronađeno je i uklonjeno šest avionskih bombi i 25 komada drugih vrsta eksploziva. Zbog toga će se u saradnji sa nemačkim roniocima raditi i na ispitivanju prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava. 
 
Između ostalog, problem je i loša reakcija građana kada pronađu eksplozivnu napravu. Umesto da to prijave policiji, oni neretko bombe i oružje bacaju u Dunav ili delove ostave kraj kontejnera. 
 
Dunav je naročito pun projektila kod naselja Sadovi u Petrovaradinu. Po jednoj verziji, prilikom čišćenja grada posle Drugog svetskog rata, opasno oružje se odvlačilo na, tada, nenaseljnu lokaciju, a potom je zatrpavano peskom. Prilikom spiranja desne obale, oružje je počelo da se pojavljuje.
  • Vojvosadjan

    26.07.2017 12:29
    @dd
    Prijatelju kupanje u Dunavu je sitna sala za ono sta popijes, pojedes, udahnes.. doslovno zivis u izmetu svuda oko sebe. Ziv i ti meni bio.
  • dd

    26.07.2017 11:23
    @vojvosadjan
    samo se ti kupaj u dunavu ziv bio, ja imam jos 30 mesta za kupanje a ti se brckaj u izmetu
  • Braca

    26.07.2017 08:21
    Samo je pitanje vremena kad će neko stati na bombu u plićaku Štranda. Baš me zanima, ko će onda biti kriv?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.