FOTO: Park na Novom naselju možda postane najatraktivniji u gradu

Novi park, planiran na livadi na ivici Novog naselja, tačnije oivičen Bulevarom vojvode Stepe, Bulevarom Evrope i ulicama Raše Radujkova i Milana Ješića Ibre, mogao bi da postane najatraktivniji gradski park, ukoliko se izgradi u skladu sa očekivanjima i planovima urbanista.
Naime, kako saznaje 021, nakon nekoliko meseci stagniranja, Gradska uprava za građevinsko zemljište objavila je tender za tehničku dokumentaciju za uređenje ovog parka, u kojem se jasno navodi šta se očekuje od ove nove zelene površine i onih koji će raditi projekat. Grad traži da se precizno urade geomehanička istraživanja, kompletna tehnička dokumentacija, plan preventivnih mera, geodetski radovi, projekat za građevinsku dozvolu, dokumentacija za elektroinstalacije, kao i za javno osvetljenje u parku. 
 
Na prostoru od 3,5 hektara nalaziće se park obogaćen dečijim igralištima, zelenim površinama, fitnes spravama, poslastičarnicom, javnim toaletom, javnim česmama, cvetnim parterom, šetalištem, klupama...
 
U konkursnoj dokumentaciji za ovaj tender, Grad navodi da su Novo naselje i Detelinara proteklih godina pretrpeli velike promene, s obzirom na to da je stanovnika sve više. Kuće su postale višespratne zgrade, ali ovu transformaciju nije pratila izgradnja novih parkova i uređenje zelenila.
 
Najbliži parkovi građanima koji žive u ovim delovima Novog Sada su Železnički i Futoški park, koji nisu dovoljno veliki da pokriju sve teritorije - Detelinaru, Banatić, Sajmište, Novo naselje... 
 
Novi park će imati 10 ulaza, od kojih će dva biti najveća, dok će glavni ulaz biti posebno obeležen polukružnim parterom. U centralnom delu parka biće veliki cvetni parter, a oko njega glavno šetalište.
 
Poslastičarnica će se nalaziti u zapadnom delu parka, a odmah pored nje će biti dečije igralište. Planira se postavljanje dva igrališta sa rekvizitima poput ljuljaški, klackalica, mreža za igru, a u okviru njih se mogu naći sprave za vežbanje.
 
Na jugu će biti postavljen teren za boćanje i klupe sa zaštitom od sunca, a ovaj deo bi trebalo da bude i najmirniji. Ispred jednog od ulaza u park se ostavlja mogućnost postavljanja površine za istrčavanje pasa. Centralni deo parka, prema planovima Grada, može da posluži za organizovanje koncerata, izložbi i radionica, a u pojedinim delovima treba postaviti fontane, pa i prskalice.
 
Biće postavljene dve javne česme sa pijaćom vodom. Naglašava se da pešačke staze moraju dobro da okruže park i spoje ga sa okolinom, a potrebno je dobro organizovati i parking mesta. 
 
 
Ovaj park trebalo bi da zadovolji potrebe oko 63.000 građana Novog naselja i Detelinare, koliko se procenjuje da ima naseljenih u ova dva gradska kvarta.
 
Rok za podnošenje ponuda na ovom tenderu je 28. avgust, kada će se i otvarati pristigle ponude. Kriterijum za dodelu ovog obimnog posla je najniža ponuđena cena. 
 
S obzirom na to šta se sve planira u ovom parku, kao i da je tek raspisana nabavka za tehničku dokumentaciju, teško je očekivati da će park biti završen ove godine, kako je ranije najavljeno.
  • Roskilde

    06.08.2017 14:59
    Boćanje
    Mi smo grad koji daje najbolje basketaše i odbojkaše na svetu...kakvo boćanje kakvi bakrači...
  • Uros Markov

    06.08.2017 06:32
    Dodjite da vidite park koji postoji od doba Austrougarske u Puli, u Stutgartu u Rijeci u Rovinju.
    Znali su ljudi sta je park.
  • Dodjos

    05.08.2017 20:36
    tolerancija
    Koliko mrznje i generalizacije u komentarima, da se , bez preterivanja, prvo iznenadim, zatim uvredim, razalostim i na kraju uplasim, pa pozelim da zaista spakujem kofere, kako neki savetuju, i odem i od vas i od nas, i od vucicevih i od zutih, od vecina, od manjina, od dosljaka i starosedelaca. Pa eto vam i bocanje i price o toleranciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.