Novi Sad dobija spomen-bistu Momčila Tapavice, u toku konkurs za idejno rešenje

Matica srpska raspisala je konkurs za izradu idejnog rešenja spomen-biste arhitekti, sportisti i olimpijcu Momčilu Tapavici.
Spomen-bista bi trebalo da bude postavljena u parku pored Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, na uglu Bulevara cara Lazara i Stražilovske ulice.
 
"Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Momčila Tapavicu, na njegov život, delo i doprinose koje je dao razvoju sporta, arhitekture, kulture i nauke u Novom Sadu", poručuje se u saopštenju Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, uz napomenu da se očekuje da predložena rešenja budu u duhu savremene vizuelne umetnosti.
 
Više o konkursu možete pročitati OVDE.
 
Tapavica je diplomirao na studijama arhitekture i građevinarstva na Visokoj tehničkoj školi u Budimpešti. Prema njegovim projektima 1912. godine izgrađena je današnja zgrada Matice, tadašnje Sirotište, zadužbina Marije Trandafil, jedno od najlepših i najreprezentativnijih zdanja u Novom Sadu.
 
Tapavica je bio prvi Srbin učesnik prvih Olimpijskih igara i osvajač bronzane medalje na tom takmičenju.
  • Vasa Ladacki

    04.08.2017 19:38
    Od Ivana Mestrovica smo spali na nekog SNS vajara. Podrska za izgradnju biste, ali da ju ne pravi neki stranacki poltron, Momcilo Tapavica je zasluzio daleko bolje.
  • Možda

    04.08.2017 12:35
    opet
    Možda opet dobije posao lik iz Treća Srbije koji je unakazio Novi Sad sa svojim radovima npr. kod stadiona Vojvodine..............kako se ono zove Stepanović?
    "Vajar" koji je dobio posao u Informatici.
  • /

    03.08.2017 21:52
    /
    njegov spomenik je ono sta je ostavio i to mu sacuvajte

    spomenik od vas, raznih galensa i komunistickih spens arhitekata je samo i nista drugo nego ruganje njemu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti