Novi Sad podržava lov na nacistu

Novi Sad će poslati predstavnike građana kao podršku lovcu na nacističke zločince i direktoru centra "Simon Vizental", Efraimu Zurofu, na suđenje 16. decembra u Budimpešti.
Novi Sad će poslati predstavnike građana kao podršku lovcu na nacističke zločince i direktoru centra "Simon Vizental", Efraimu Zurofu, na suđenje 16. decembra u Budimpešti. Jedan od vinovnika Novosadske racije 1942. godine, Šandor Kepiro, tužio je za uvredu časti Zurofa i postupak je u toku.  

Predsednik Skupštine grada, Aleksandar Jovanović, istakao je da mu je potpuno nejasno kako se ovaj slučaj tako brzo našao pred sudom, a suđenje ratnom zločincu, protiv koga je postupak pokrenut još 2006. godine, još nije ni počelo. "Za mene je i dalje neshvatljivo i ne razumem kako ovaj slučaj, koji skoro četiri godine čeka pred mađarskim sudovima, nije rešen s obzirom da Kepiro živi slobodno u Budimpešti, a s druge strane imamo suđenje za klevetu", kaže Jovanović.

Pre mesec dana Mađarsko tužilaštvo je trebalo da odluči da li će pokrenuti postupak protiv Kepira, ali je to pomereno za sredinu januara sledeće godine.

Kepiro je "moralni monstrum holokausta"

Efraim Zurof, inače počasni građanin Novog Sada, kaže da je optužen zbog toga što je nacistu nazvao ratnim zločincem i "moralnim monstrumom holokausta".

"Zašto kažem moralni monstrum holokausta? Šandor Kepiro je u vreme kada se u Novom Sadu događala racija već bio pravnik. U januaru 1942. godine dobio je naredbu da nešto uradi, i svestan težine toga što se od njega traži zahtevao je da naredbu dobije napismeno. Odgovor je bio da se takve naredbe daju samo usmeno. Bez obzira što je Kepiro znao da je to nemoralna i nezakonita naredba, on nije odbio da je izvrši. Nije ga zanimala sudbina nevinih ljudi, žena i dece koji su odvedeni na obalu Dunava i brutalno ubijeni", objašnjava Zurof.

Zurof kaže da suđenje protiv njega ni na koji način neće zaustaviti da Kepiro bude izveden pred lice pravde. "To je najmanje što žrtve racije, građani Novog Sada i svi građani Srbije zaslužuju", smatra Zurof.

Da li je pravda spora ali dostižna?

Podsetimo, Zurof tvrdi da je Kepiro aktivno učestvovao u Novosadskoj raciji januara 1942. godine, kada je pod led Dunava bačeno oko 1.500 Jevreja, Srba i Roma. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, Jevreja u Novom Sadu ima oko 200, a u celoj Vojvodini oko 400.

Pre II svetskog rata u Vojvodini ih je bilo oko 20.000. Kepiro je čak dvaput osuđen za svoje zločine - prvi put 1944. godine, a drugi put dve godine kasnije, kada je i pobegao u Argentinu. Centar "Simon Vizental" je na leto 2006. otkrio da on živi u Budimpešti.                                                    

Ukoliko Zurof bude proglašen krivim za uvredu časti, može dobiti do dve godine zatvora. Kepiro ima 95 godina i verovatno neće ni doživeti kraj sopstvenog suđenja, ako ono ikad i počne.

  • boba ns

    16.12.2010 12:09
    Jasa
    Podrzavan Lazu, ali sve je to moglo biti receno blazim recnikom a da isto znaci. Ne bih voleo da Vas i sve koje tako mislimo positovete sa njim i takvima
  • uzasnut komentarima@

    15.12.2010 23:11
    ?
    "... i puste nas na miru da zivimo u slozi i ljubavi kao sto smo oduvek cinili!"

    Pravi komentar, pravim povodom, u pravo vreme,...
  • hm

    15.12.2010 12:17
    cini mi se da komunisti nisu dobro odradili posao 1944/45 jer koliko se vidi jos ima nacista

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti