Za slavu potrebne dve plate

Novosađani koji slave slavu, a stalo im je do očuvanja običaja, za prosečnu slavsku trpezu će morati da izdvoje i više od jedne prosečne mesečne plate.

Novosađani koji slave slavu, a stalo im je do očuvanja običaja, za prosečnu slavsku trpezu će morati da izdvoje i više od jedne do dve prosečne mesečne plate.

U narednom periodu će ipak finansijski bolje proći oni koji ne slave slavu, jer oni sugrađani koji slave, najavljuju da će da razbiju kasicu prasicu.

"Za slavu će otići sigurno 500 evra, minimum. Nije mi žao, slava je nešto posebno, tako da ću preživeti", reči su jednog Novosađanina.

Predrag Avramović iz novosadske industrije mesa "Štrand", kaže za 021 da će se cene mesa koje se obično priprema za slavske i druge trpeze kretati od 400 do 600 dinara.

"Svinjsko meso bez kostiju košta 439 dinara. Svinjska krmenadla je 389 dinara, koliko staje i vrat. Junetina košta 579, dok je piletina najjeftinija i koštaće 217 dinara za kilogram", navodi Avramović.

Ko planira posnu slavu, u novosadskim ribarnicama cena kilograma skuše iznosi 260 dinara, oslić staje 360, dok iskošćeni fileti ribe koštaju čak 820 dinara. Prema procenama, za najskromniju slavu, koja uključuje kolače, prebranac, posno predjelo i piće, potrebno je oko 15.000 dinara, što je već pola prosečne plate.

  • Novosađanka

    18.12.2010 18:58
    naša posla
    Proletos je slična tema bila-troškovi za maturu,pa je bilo zaduživanje da bi se kupila deci garderoba, da bi slavili u skupim hotelima,pa za matursku ekskurziju-opet usiljavanje roditelja itd. Šta vam je ljudi, kod nas je manir da se živi IZNAD sopstvenih mogućnosti, da se prikazuje pred svetom, pa makar grcali u dugovima! Jel to ima veze sa racionalnošću?
  • alalalala

    18.12.2010 08:47
    Lupetaš u prazno i obilaziš poentu. Ne znam iz kog razloga. Sa zidom bih vodila smisleniju raspravu.
  • Bns

    17.12.2010 21:04
    za alalalalalalalala
    Predlažem ti da za teme biraš relevantne sagovornike. Ako je reč o bogoslovlju i teologiji, to onda svakako nisu doktori književnosti. Ne mora se imati doktora književnosti za sagovornika da bi se znalo da su Stari Sloveni imali svoja paganska božanstva i tu se slažemo, očito. Suštinska razlika između Srba i Starih Slovena je nekako izostavljena, a to je da ljudi danas slave Hrista i Svetu Trojicu proslavljajući Slavu, a ne paganska božanstva. Kada se nešto proslavlja treba znati smisao, a ne proslavljati nešto zato što je to deo etnografskog nasleđa, kao što ti to "praktikuješ". Kada je pak reč o ikonama, to je nešto što nije slovenski ekskluzivitet. Naime, osnove ikonografije su postavljene mnogo pre nego li su Sloveni prešli na hrišćanstvo. Postoje odluke Vaseljenskih sabora, a odnose se na pitanje ikona. Ne znam da li si imala prilike biti u Grčkoj u crkvama, na primer, a Grci nit' su Sloveni, nit' imaju Slavu. Ista stvar je sa ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.