Menja se i četvrti sudija u decenijskom sporu Grada i ATP "Vojvodina"

Mada je ponovo došlo do neusaglašenosti u stavovima veštaka o visini štete u sporu preduzetnika Ilije Devića i Grada Novog Sada, sudija Mirela Nikolčić odbila je predlog za dopunu veštačenja, pa je advokat tužioca zatražio izuzeće sudije.
Menja se i četvrti sudija u decenijskom sporu Grada i ATP "Vojvodina"
Foto: 021.rs

Sve je tim neuobičajenije što je za šest godina trajanja spora održano 23 ročišta, a Nikolčićeva je četvrti predmetni sudija. O zahtevu će odlučiti predsednik Višeg suda.

Spor, kao i još niz paralelnih, vode se oko istog slučaja, izgradnji nove autobuske stanice za međumesni prevoz.

Podsetimo, sredinom 2006. godine, ATP "Vojvodina", čiji je Dević bio 82-odstotni vlasnik, i Grad Novi Sad, potpisom tadašnje gradonačelnice Maje Gojković, sklopili su ugovor po kome bi preduzeće izgradilo novo stanično zdanje, a grad međumesni saobraćaj sa stare lokacije, za koju je upotrebna dozvola istekla još 1977. godine, preusmerio na novoizgrađeni objekat. ATP "Vojvodina" je ulagala i novac za gradnju i plac za stanicu, pa je ugovor ocenjivan kao veoma povoljan po grad.

Potpis gradonačelnice obavezuje

Šest meseci kasnije, preduzeće je ispunilo obavezu, Novi Sad nije. Kako je, usled neispunjavanja obaveza grada, izostajao planirani prihod, ATP "Vojvodina" je ušla u kašnjenje, potom i nemogućnost da otplaćuje rate, da bi 2011. godine otišla u stečaj koji još traje. 

Preduzeće je tužilo grad i posle dužeg procesa dobilo spor, a grad obavezu isplate 12 miliona evra obeštećenja iako je sudski veštak Jovan Dragaš štetu do 2011. godine procenio na 14 miliona. U kasnijoj reviziji, odšteta je umanjena na četiri miliona, a spor je trenutno pred sudom u Strazburu.

Kako je Dević ulaganja jemčio i ličnom i imovinom svojih drugih preduzeća, 2011. je tužio Grad pred Višim sudom. Spor se otegao, održano je silnih 23 ročišta, promenilo se četvoro sudija, a nema epiloga. Nesporna je odgovornost grada, međutim procene visine štete su od starta toliko različite da zbunjuju i stručnu i laičku javnost.

Stoga je Jokica Janjušević, koja je do pre godinu i po dana vodila spor, odlučila da se u veštačenje uključe stručnjaci sa Mašinskog i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Sudskom veštaku je naložila da procenu obavi na osnovu tehničkih i saobraćajnih parametara kojima su se koristili stručnjaci sa fakulteta.

Nelogičnosti u veštačenjima

ATP "Vojvodina" je pred Privrednim sudom povela još dva nova spora za nadoknadu štete do 2013., odnosno 2016. godine. I tu su sudije primetile nelogičnosti u veštačenjima, pa su zatražili usaglašavanje mišljenja veštaka.

Došlo je do stručnog sastanka na kome su se veštaci saglasili da je visina štete 62, odnosno 67 miliona evra. Međutim, u sporu pred Višim sudom dolazi do obrta.

Pošto je Janjuševićeva otišla na novu sudijsku dužnost, nova sutkinja Ksenija Rončević ne uspeva da za godinu dana donese odluku i samoizuzima se sa slučaja, a predmet u maju mesecu preuzima sudija Mirela Nikolčić.

Minimalizacija štete

To nije i jedina novost u sporu. Tokom leta sudski veštak odstupa od naloga suda da usaglasi metodologiju sa stručnjacima dva fakulteta čija procena štete za period 2007-2016. godine je 76 miliona evra. Sam obeštećenje određuje na 24, da bi nekoliko dana kasnije minimalizovao na samo tri miliona.

Kako se u svim sporovima radi o istom slučaju, jedino su drugačiji periodi za koji se procenjuje nastala šteta, drastične razlike čude. Pogotovo nelogičnosti da je šteta za duže razdoblje mnogostruko niža nego za znatno kraće.

Sudija Nikolčićeva nije bila spremna da poradi na usaglašavanju veštačenja, pa je tužilačka strana, ceneći da tolike razlike u procenama ne omogućavaju objektivnu presudu, zahtevala njeno izuzeće.

Ugovor još na snazi

A sve je moglo biti drugačije da je grad  ispunio ono što je potpisao i što je u njegovu korist.

Nije na odmet setiti se da je Agencija za borbu protiv korupcije nekoliko puta od uprave Novog Sada tražila mišljenje da li je Ugovor još na snazi. Odgovor je uvek bio isti, jeste, ali ga nismo ispunili.

Odgovornost grada se, dakle, ne dovodi u pitanje. Obeštećenje ne može biti beznačajno, jer ni posao nije bio mali.

Na protiv, reč je o najvećoj domaćoj investiciji u Srbiji.

  • Respector

    01.10.2017 21:51
    Stručnjak
    Svi znamo kako "funkcioniše" naše pravosuđe. Međutim i od loših ima gorih. Ne znam koja institucija daje licence veštacima, ali ko god da je to ovome je treba odmah oduzeti, jer je bruka za tu profesiju.
  • ns

    29.09.2017 15:49
    menja se i cetvrti sudija.....
    Zna se ko je podbacio i ugovor stetan potpisao, a to se i sada u gradskim sluzbama radi ali grad nije kriv, kada bi se salili, vec onaj koji se zali na grad. Sta rade inspekcije grada u svojoj nadleznosti kada nam se ovakve stvari desavaju? Sta radi gradjevinska inspekcija kod nelegalnih gradnji a tvrdi kroz zapisnike da je sve legalno? To su sve sluzbe grada a grad n ije kriv. Ovo samo kod nas ima
  • Kiklop

    29.09.2017 09:34
    Čitamo o Metals banci, Razvojnoj banci, Autobuskoj stanici itd... Sve pokradeno, opljačkano, a niko kriv, suđenja su smešna tj. žalosna. Sve to košta. A najlakše je smanjiti plate, penzije i na razne načine pljačkati sirotinju. I uz to se ceriti sa televizije kako su plate i penzije veće nego ikada ???? Ovakve "države" nema nigde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti