Novi zakon ne štiti korisnike kredita?

Novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga zvuči dobro, ali ne donosi ništa novo, budući da je prepun nedorečenosti i dvosmislenosti, zaključak je pravnog tima Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.
Novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga zvuči dobro, ali ne donosi ništa novo, budući da je prepun nedorečenosti i dvosmislenosti, zaključak je pravnog tima Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

Krediti su za Novosađane nužno zlo. Iako su svesni svih nepogodnosti koje velike pozajmice nose sa sobom, građani Srbije uglavnom nemaju izbora nego da za kupovinu većih stvari uzmu novac iz banke. Kako za Radio 021 priča jedna Novosađanka, korisnica kredita, nezadovoljna je klimom koja vlada u oblasti finansijskih usluga.

"Poslednjih deset, petnaest godina ne pamtim da su krediti bili povoljni. Banka naprosto ima sva prava, a klijent koji uzima kredit, na njemu su isključivo obaveze", smatra ona.

Kako kaže ova sugrađanka, velike kredite izbegava jer naprosto ne bi bila u stanju da ih vrati. "Trenutno otplaćujem jedan kredit. Podigla sam oko 270 hiljada dinara, sa rokom otplate od sedam godina. Međutim, kamata na sve to iznosi oko 206 hiljada, što je maltene koliko i ceo kredit", priča ona.

Zakon pun nedostataka i dvosmislentosti

Pravnici Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine upozoravaju da novi Zakon, ukoliko bude usvojen u postojećem obliku, neće rešiti nijedan problem građana.

Ovaj dokument propisuje da se odredbe ugovora o kreditima ne mogu jednostrano menjati. Takođe, kamate se mogu izmeniti jedino ukoliko je promena unapred dogovorena ili zavisi od indeksa rasta cena i sličnih uslova. Međutim, predsednik Udruženja potrošača, Goran Papović, tvrdi da u ovom dokumentu nije definisan minimalni iznos kamate, kao ni šta je konkretno u nju uračunato.

"Taj zakon kaže da banke neće moći jednostrano da menjaju kamate, postavili smo pitanje – koje kamate? Neće moći da menjaju ugovor – koji ugovor? Da li će to važiti retroaktivno? Da li ćete menjati desetine hiljada ugovora koje ste već sklopili? Kad kaže da ćete moći da odustanete u roku od 14 dana – od čega da odustanemo?", objasnio je Papović.

Ne pominju se potrošački krediti?

Papović ističe i da su nedefinisani uslovi pod kojima se može odložiti vraćanje kredita. Takođe, veliki nedostatak novog zakona je i činjenica da se sve odredbe odnose na stambene kredite, lizing i osiguranja. Iz svega toga su izostavljeni potrošački krediti, odnosno kupovina sa odloženim plaćanjem.

"Ne govorimo samo o bankama, govorimo i o potrošačkim kreditima, znate i sami koliko vrsta robe možete kupiti na odloženo, a ta oblast uopšte nije tretirana u ovom zakonu", rekao je Papović.

Čini se da nacrtom novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga niko nije zadovoljan, budući da su iz Udruženja banaka Srbije stigle brojne primedbe. Oni smatraju da je nerealno da se pojedini sporovi automatski rešavaju u korist potrošača, a izrazili su i bojazan zbog mogućnosti retroaktivne primene novog Zakona.

Izmenjen nacrt, u koji će biti uključene primedbe obe strane, biće u javnosti do kraja naredne nedelje. (Asja Francisti)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti