FOTO: Novi Sad dobija privremene murale, rad istaknutog umetnika

Istaknuti srpsko-austrijski umetnik Igor Fridrih Petković, realizovaće u Novom Sadu transkulturalni projekat "Prelaženje mostova" ("Crossing bridges"), planiran u tri faze, od kojih se prva odvija od 30. oktobra do 3. novembra.
Prvi deo projekta obuhvata interdisciplinarnu stručnu diskusiju praćenu emitovanjem umetničkih video radova, zatim radionice koje rezultuju privremenim umetničkim intervencijama u javnom prostoru, predavanje u šetnji i završni događaj, i dešava se na različitim lokacijama u gradu, uključujući MSUV, most Dugu i obe obale, kao i Kuću bana Jalečića u Petrovaradinu. 
 
Radionice su namenjene studentima umetničkih fakulteta i lokalnim umetnicima, koji će učestvovati u oblikovanju budućih privremenih "murala" i elemenata prostorne instalacije "Baci pogled preko reke" i njihovoj realizaciji na obalo-utvrdi Dunava i stubovima rasvete na mostu Duga. Studenti i umetnici zainteresovani za učešće na radionicama mogu da se prijave na most@itsch.org do 30. oktobra.
 
Privremeni karakter "murala" reflektuje promenljivost istorijskih okolnosti na datom geografskom području, gde je Dunav dugo bio prirodna prepreka i granica različitih država, dok istovremeno svojim tokom povezuje najveći broj evropskih država. "Murali" će biti izrađeni od organskih materijala - prašine, uglja, peska i pigmenata, i kao takvi bi trajali do prve kiše ili promene vodostaja Dunava, kada bi ih sprala i odnela voda. 
 
 
Intervencija na električnim stubovima mosta - "Baci pogled preko reke", kako joj samo ime kaže, podstiče sve one koji je vide da pogledaju preko i razmisle o drugoj obali, njenim ljudima, pričama, arhitekturi, i najvažnije, vezi između dve obale. Takođe, ova intervencija jasno govori o tome kako svi imamo drugačiji pogled na svet, počevši od druge obale jedne reke koja protiče kroz grad. 
  
Druga faza projekta odvijaće se na proleće 2018. godine, i podrazumeva slikanje trajnih murala, dok treća i finalna obuhvata kreiranje i postavljanje umetničkih instalacija - skulptura na stubovima starog železničkog mosta. 
 
Projekat "Crossing bridges" se odvija u okviru velikog projekta "Inverting Battlefields – for a borderless future" u organizaciji NGO XENOS iz Graca, a koji se već sprovodi kroz partnerske organizacije Dante Buu-Public Room Sarajevo (BiH), Public Room Skopje (MAK), Nika Rukavina-Museum of Modern Art Rijeka (HR), Polonca Lovsin-KUD Obat (SLO), uz Podršku Regiona Štajerske i Generalnog saveta Austrije. 
 
Neki od partnera i stručnih saradnika na projektu u Novom Sadu su Muzej savremene umetnosti Vojvodine - MSUV, Austrijski kulturni forum Beograd, Udruženja "Scenatoria", kao i mnogi drugi stručnjaci i umetnici iz zemlje i inostranstva.  
 
Cilj projekta je razvijanje participativne, umetničke intervencije, da bi mostovi, obale i stubovi na Dunavu između Novog Sada i Petrovaradina funkcionisali kao simboli, i veza između naroda, kultura, jezika, religija i država. Kroz niz aktivnosti u javnom prostoru se stvaraju umetničke intervencije i pretvaraju ovu bivšu granicu u savremenu utopiju razumevanja i mira preko i iznad granica. Projekat je takođe u vezi sa temom Evropske prestonice kulture Novog Sada 2021 "izgraditi mostove!"
 
Umetnički direktor projekta Igor F. Petković, dobitnik je nagrade Outstanding Artist Award 2015, Bundeskanzleramt Österreich (Nagrada za Istaknutog umetnika za 2015. godinu, koju dodeljuje savezni kancelar Republike Austrije za inovativan rad u kulturi) za umetnički memorijalni projekat "Franc Ferdinandov Princip - sinteza dva neprijatelja".
  • MonteDushano

    02.11.2017 11:58
    Odlično! Tako treba.
  • Trt

    30.10.2017 08:49
    @Noname

    Upravo to jeste jedan oblik umetnosti gradske sredine. Za razliku od ruskih crtača freski po novoniklim bogomoljama po periferiji, to je ruglo za svaki grad.
  • ns

    29.10.2017 21:14
    @Noname
    Grafiti murali jesu oblik umetnosti, moderne umetnosti. Svaki svetski grad ih ima (to sto je NS bio selendra do juce to je druga stvar). Mozda ih neko ne voli, ali kada se urade kako treba lepo izgledaju i razbijaju sivilo grada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti