Radnici 20 novosadskih firmi od države će tražiti zaostale plate

Udruženje bivših radnika fabrika u stečaju "Solidarnost" počelo je s Gradskim većem Saveza samostalnih sindikata Novog Sada da evidentira nekadašnje zaposlene u preduzećima u društvenoj i državnoj svojini kod kojih je otvoren ili okončan stečaj, da bi pokrenuli postupak i naplatili od države potraživanja.
Radnici 20 novosadskih firmi od države će tražiti zaostale plate
Foto: 021
Da bi ostvarili pravo na neisplaćene zarade s obračunatom kamatom, bivši zaposleni treba da potražuju novac od preduzeća u kojem je stečaj pokrenut ili okončan u poslednje najmanje tri godine.
 
Predsednik "Solidarnosti" Danilo Obradović ističe da se ta akcija ne odnosi na radnike iz neuspelih privatizovanih preduzeća koji posle stečaja nisu namirili svoja potraživanja.
 
"Treba da nam se jave samo nekadašnji radnici firmi u kojima nije bilo vlasničke transformacije pa su kao državne ili društvene otišle u stečaj", kaže Obradović.
 
On dodaje da nameravaju da animiraju i nekadašnje radnike iz državnih i društvenih preduzeća u stečaju u opštinama u celoj Srbiji i kada se na području jedne opštine za svakog pojedinca prikupi dokumentacija, Udruženje će uputiti predlog Ustavnom sudu da bi potvrdio da su presude izvršne i s tom potvrdom obratiće se Vladi Srbije.
 
Predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović kaže da u Srbiji ima oko 100.000 radnika koji godinama čekaju da dobiju neisplaćene zarade.
 
"Naša računica govori da je dug države tim radnicima oko 400.000 evra. Svi oni imaju pravosnažne sudske presude, s kojima nisu naplatili dugove. Namera je sada da se ovde potroše svi pravni lekovi pa ukoliko i onda ne dođe do isplate, da se pomoć traži od Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu", navodi Obradović i dodaje da u Novom Sadu ima više od 20 firmi čiji radnici nisu naplatili zaostale zarade, a stečaji su otvoreni od 2007. godine. Na spisku su Elnos, Agrovojvodina, DTD kanal, Higijena, Semenarna NS, Kovilj OZZ, i druge.
 
Prijavljivanje do 27. decembra
 
Bivši zaposleni s područja opština Novi Sad, Srbobran, Žabalj, Beočin, Sremski Karlovci i Temerin dokumentaciju mogu predati radnim danima od 11 do 14 časova, na prijavnici Radničkog doma na Bulevaru Mihajla Pupina 24. 
  • zasto

    02.11.2017 20:39
    udarate minuse
    Coveku koji je rekao istinu na pomalo grub nacin ali je ipak istina a pluseve coveku koji vredja i nece istinu a istina je da su stvarno porasprodavali sve novosadske firme uglavnom zuti i zasto ti nebote mislis da sam ja bot ako mislim drugacije od tebe , nauci sta je demokratija pa komentarisi. Ja se slazem da radnici koji nisu krivi za lose prodaje, stecajeve treba da dobiju sve sto im pripada i da ce dobiti i vec su dobili sporove i da ce ova vlada kakva je takva je to i isplatiti ali istina je istina ali je mi nazalost gledamo drugacije i kad nam odgovara izvlacimo kontekse iz komentara i vredjamo i pljujemo a to izvinite nije demokratski.
  • Ziki

    02.11.2017 11:46
    Ovom “istina” botu poručujem da ide kod svoga Vučića da traži da ga njegov predsednik pošalje da brani Srbe gde ih je on tako “odbranio”,a radnici će svoja potraživanja na tvoju žalost naplatiti!
  • Tihi

    02.11.2017 11:16
    Istina
    Idite trazite plate od Pajtica i Canka oni su vas prodali uzeli pare i isterali na ulicu bez igde icega !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.