Biciklisti u Novom Sadu i dalje nedovoljno osvetljeni

Osvetljenost biciklista u Novom Sadu je i dalje na nedovoljno visokom nivou, pokazuju rezultati projekta "Biciklom noću".
Biciklisti u Novom Sadu i dalje nedovoljno osvetljeni
Foto: 021.rs
Rezultati projekta Novosadske biciklističke inicijative (NSBI) pokazuju da se Bulevarom oslobođenja u jednoj minuti u proseku kreće jedan biciklista koji nema ispravna svetla. Ohrabrujuće je to što je 70 odsto biciklista reklo da visoko ocenjuje sopstvenu ugroženost zbog nedostatka svetla, dok je 60 odsto njih reklo da time značajno ugrožava druge učesnike saobraćaja. 
 
Predsednik NSBI Marko Trifković kaže za 021.rs da su podaci zabrinjavajući, jer je korišćenje svetla obaveza koja doprinosi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, ne samo biciklista.
 
"Ljudi bi trebalo da vide bicikliste, ali bi i biciklisti trebalo da vide kuda voze, da se osvetle i da budu uočeni. Treba naglasiti da nekorišćenje svetla nije pitanje svesti, kako se to klišeizirano kaže, već treba zaći u to da li je u pitanju motiv ili neinformisanost. Mi smo videli da nemotivisanost dominira i da bi trebalo da vidimo na koje načine možemo da utičemo na to kako bi se problem rešio. Ono što je zaključak naše organizacije posle višegodišnjeg iskustva i više stotina podeljenih svetala i anketiranih biciklista, jeste da mora da postoji jedan sistematičan i dugotrajan napor koji je koordiniran između više organizacija", poručuje Trifković.
 
 
Naš sagovornik dodaje da dosta biciklista zna da bi trebalo da koristi svetla, ali da procenjuju da im nisu potrebna, jer se voze u gradskoj zoni koja je osvetljenja ili ne vide neku potrebu za tim. U projektu je uočeno da je situacija znatno bolje kada je reč o katadiopterima, koje koristi svaki drugi biciklista. "Biciklom noću" sprovodi se treću godinu zaredom, a do sada su se u akcijama delili svetla i upućivali medijski apeli. 
 
Poručuje da bi toj zakonskoj obavezi trebalo dati težinu, jer neko može da bude kažnjen, da naleti na rupu ili, još gore, da nastrada. Oni koji ih ne koriste rizikuju kazne od 3.000 dinara u naseljenim, odnosno od 6.000 do 20.000 dinara van naseljenih mesta.
 
"MUP je bio uključen u naše dosadašnje akcije, ali bi oni svakako trebalo da sprovode svoje redovne aktivnosti koje imaju za cilj da utiču na sve učesnike u saobraćaju, pa i na bicikliste, da poštuju propise, u ovom slučaju da koriste svetla", zaključuje Trifković.
  • Saša

    26.12.2017 08:20
    I za bicikliste bih uveo obavezno polaganje poznavanja propisa u saobraćaju. Sa izuzetkom malog broja njih, velika većina vozi kao da su sami na ulici. I pitanje svetala je klasičan primer.. Svetlo i ne treba da imaju da bi videli kuda voze. Nek se slomi ako ne vidi, baš me briga.. Ali ako ga udarim kolima zato što ga nisam video, jer nije osvetljen, onda je problem.. I sta onda!? Treba li neku budalu da nosim na duši, jer sam na sebe nije pazio..
  • Pitija

    26.12.2017 00:09
    Ovo je sva frka dignuta da bi kaznjavali ljude sa baterija trepcucim svetlima. Kladim se da je tako.
    Neka prvo objave koja svetla mogu da prodju.Sta tu ovo ono. Jedna recenica i amin.MOZE TREPĆUĆE ILI NE ?



    Neko treba da bude kaznjen sto je naterao vozace da placaju skupe zimske gume i na postavljanje istih po ovom letnjem vremenu koje ih rastura. Neko je gradjanima naneo veliku štetu.Imamo velike štetočine koje zele da što više naškode gradjanima.Nekad primenjuju kao gestapo zakone a nekad kao ćorava mačka love pacove.
  • @Kaja

    25.12.2017 19:29
    Sad jos samo da razjasnimo - da li to sto si pobrojala je za tebe razlog da nemas svetla nocu na svom prevoznom sredstvu, ili nema nikakve veze, u kom slucaju si tek kucala da bi nesto kucala i potpuno omasila temu teksta na koji komentarises?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti