Sve više obolelih od malih boginja u Novom Sadu, nadležni apeluju na roditelje

Dvanaesti slučaj malih boginja potvrđen je u Novom Sadu, navode u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Sve više obolelih od malih boginja u Novom Sadu, nadležni apeluju na roditelje
Foto: Pixabay
Broj zaraženih porastao je za četiri u poslednja tri dana i ne pokazuje tendenciju pada. Zbog rasta broja obolelih i epidemiološki međusobno povezanih slučajeva, Institut za javno zdravlje Vojvodine 3. januara je prijavio epidemiju morbila u Novom Sadu.
 
Najmlađi oboleli su dve bebe od devet meseci, dok nastarija osoba ima 43 godine. 
 
Zbog rasta broja obolelih, nedavno je reagovao i Dom zdravlja "Novi Sad". Ustanova je pozvala roditelje svih mališana koji nisu vakcinisani da to što pre učine, uvidevši i da se određeni roditelji nisu odazvali pozivu lekara
 
"I ovim putem želimo da podsetimo roditelje da je vakcinacija najznačajniji civilizacijski iskorak 20. veka, te da je sprečila masovno oboljevanje ljudi. Molimo roditelje da decu koja su zdravstveno spremna da prime vakcinu dovedu kod svog izabranog pedijatra i time spreče dalje širenje epidemije", apelovao je prošle sedmice novosadski Dom zdravlja.
 
Inače, ukupan broj obolelih u Srbiji je 886. Krajem prošle godine male boginje odnele su i prvi život, nakon 20 godina, a početkom ove godine preminulo je i dvogodišnje dete. 
 
Oboleli uglavnom dobiju zapaljenje pluća, koje se ispostavi kao opasno. Detaljnije o ovim slučajevima čitajte OVDE.
  • Bogi

    09.01.2018 09:43
    Virusi
    A ove godine nista pticiji, svinjski, labudji... grip? Bas sam razocaran. Izgleda da su izasli iz mode ;-) Dokle ce nas farmaceuti koristiti kao zamorcice i uzimati nam pare na zarazama koje su pustili iz epruvete?
  • Caca

    09.01.2018 09:24
    Info
    Da li neko zna od kada se koristi vakcina protiv morbila kod nas? Da li je pre MMR-a postojala posebna vakcina za to?
  • jatzans

    09.01.2018 07:57
    Neka direktori škola i vrtića dostave informacije o nevakcinisanoj deci, na šta ih i i zakoni obavezuju. Proveriti lekare koji izdaju potvrde o spremnosti ddece i sprovedenoj obaveznoj vakcinaciji.
    Ništa lakše.
    Oni koji neće da se vakcinišu neka sede kod kuće zajedno sa svojom decom i nek ne ugrožavaju ostale. I neka plate kazne kako je i propisano. A i krivično da odgovaraju.
    Sve piše lepo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.