FOTO: Polaganjem venaca obeleženo 76 godina od Novosadske racije

Polaganjem venaca kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije i njihovim spuštanjem u Dunav, obeležena je 76. godišnjica Novosadske racije.
FOTO: Polaganjem venaca obeleženo 76 godina od Novosadske racije
Foto: 021.rs
Komemoraciji su prisustvovali pokrajinski i gradski čelnici, predstavnici hrišćanske, jevrejske i muslimanske zajednice u Srbiji, ali i predstavnici brojnih nacija. Na Keju žrtava racije okupilo se nekoliko stotina Novosađana koji su odali počast nastradalima u raciji tokom januara 1942. godine.
 
 
Okupljenima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, episkop bački Irinej i vrhovni rabin Isak Asiel
 
Vučević je poručio da nas 23. januar uči da se "nikada više ne ponovi fašističko bezumlje", te da za to postoji više od 1.300 razloga. 
 
"Ti datumi su ugrađeni u trajno sećanje svih Novosađana. Savremeni fašizam vreba svako društvo, pa i naše. Skriven je i podmukao i nema kukasti krst kao logo, već razne oblike nasilja. I zato mu ne smemo dozvoliti da nam se približi, da uzme maha. I zato sve one generacije koje dolaze da posle nas grade ovaj grad i zemlju, moramo jasno i nedvosmisleno da učimo vrednostima antifašizma, da ih učimo da cene mir i da je sloboda svetinja. I da više nikada niko nema nesporazuma sa poštovanjem ljudskih prava. Jer ljubav, poštovanje, međusobna briga, zajedništvo i uvažavanje različitosti, moraju biti matrica našeg ponašanja. To je novosadski", poručio je Vučević.
 
Episkop bački Irinej je citirao Božidara Kneževića rekavši da je "čovek najšire biće", koje može da se "uzdigne do takve visine da mu se Bog obraduje, ali i da padne tako nisko da ga se đavo postidi".
 
"Tužni i tragični događaji koji su se desili u Novom Sadu i drugim mestima u južnoj Bačkoj pre 76 godina, neporecivo potvrđuje istinitost konstatacije Bože Kneževića. Zločin zvani racija pokazao je na primeru njegovih organizatora da čovek može da se surva i da ga se sam nečastivi postidi. A na primeru divnih ljudi Pala Telekija i Endrea Bajčija Žilinskog, da može da se vine i do svetlosti nepristupne", naveo je Irinej.
 
Vrhovni rabin Isak Asiel okupljenima je ispričao priču o Jevrejki koja je prošla kroz mnoge nacističke logore tokom Drugog svetskog rata, a čija je volja za životom bila jača od svih životnih nedaća.
 
Nakon polaganja venaca kod spomenika "Porodica", obeležavanje godišnjice racije nastavljeno je na "Štrandu" gde je održan pomen nastradalima.
 
 
Novosadska racija se dogodila od 21. do 23. januara 1942. godine. Tih dana su mađarske fašističke trupe pobile hiljade Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih naroda na području Južnobačke oblasti. U Novom Sadu je na ulicama, kasarnama, kao i bacanjem pod led na Štrandu ubijeno 800 Jevreja, 300 Srba i više desetina pripadnika drugih nacija. Akcija mađarskih fašita bila je odgovor na akcije Novosadskog partizanskog odreda.
  • ns D

    24.01.2018 08:51
    neko je visak
    Secam se, da kada sam bila dete, me je moja baka-tetka, koja je prezivela raciju, svaki put vodila na obelezavanje.... takodje se secam da nije bilo popova.....
  • Pionir

    23.01.2018 21:48
    Nikad ništa ne zaboraviti
    Možda novosadski odred nije postojao po nečijoj definiciji, ali je moja baba-tetka plela i skupljala čarape za njih. Pa su je poveli na Dunav zbog tog. Ali je srećom jedan Mađar izvukao, te je ostala živa da mi priča sve detalje i pre i posle.
    Svakako mi se ne mili da prođem Miletićevom ulicom, renoviranom ili ne.
    Neke su tu ubijali usput.
    Lično mislim da sve što je ikad ljudski mozak video, ispričao, napisao ili snimio film - dogodilo se ili će se dogoditi. Sa manjim ili većim krivljenjem.
    Ništa nikada ne treba zaboravljati. Oprostiti možda, ali zaboraviti nikad.
    Ništa.
  • deda

    23.01.2018 18:50
    da se nebi ponovilo nesme se zaboraviti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti