U toku istraga o dodeli posla izgradnje socijalnih stanova u Kisačkoj

Krivično kažnjavanje onih koji manipulišu javnim nabavkama svodi se na uslovne osude, prekršajnog kažnjavanja po Zakonu o javnim nabavkama skoro da nema, dok neki postupci zaštite prava pred Komisijom za zaštitu prava u javnim nabavkama i Upravnim sudom traju godinama.
U toku istraga o dodeli posla izgradnje socijalnih stanova u Kisačkoj
Foto: 021.rs
Dva dana pred doček 2017. godine, u jutarnjem programu RTV Vojvodine objavljeno je da je završena izgradnja 35 stanova namenjenih socijalno ugroženim kategorijama u Novom Sadu. O izgradnji je govorio Goran Zarić, direktor gradske Stambene agencije, najavljujući i osnivanje komisije koja će odrediti uslove za dobijanje stanova i odlučiti o budućim vlasnicima.
 
Na kraju januara 2018. godine, iako su svi radovi završeni, stanovi još nisu imali stanare jer nije bio ni raspisan konkurs za njihovu dodelu, piše CINS.
 
Firma GAT, koja je izgradila zgradu, posao je dobila na javnoj nabavci koju su raspisale Stambena agencija i Javno preduzeće Poslovni prostor. U novembru 2015. policija je protiv vlasnika firme podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je ponudu za ovu nabavku zasnovao na lažnim podacima. Istraga je još u toku.
 
Ovo je jedan od ukupno 175 krivičnih postupaka koje su zbog zloupotreba u javnim nabavkama pokrenula tužilaštva u Srbiji od 1. aprila 2013. do 1. decembra 2017. Podaci do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije pokazuju da je većina tih postupaka u toku ili su krivične prijave odbačene, dok su optužnice podignute tek u 10 odsto slučajeva.
 
Osim krivično, malverzacije u javnim nabavkama moguće je goniti i prekršajno, ali ovaj mehanizam po Zakonu o javnim nabavkama skoro uopšte ne funkcioniše. Prekršajni postupak je 2013. godine iz sudova prešao u nadležnost Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja ne donosi presude, već samo procesne odluke.
 
Pored toga, ponuđač koji smatra da je oštećen ishodom nabavke može da uputi zahtev za zaštitu prava Republičkoj komisiji, odnosno, da se obrati Upravnom sudu ukoliko je nezadovoljan odlukom Komisije. Međutim, ako Upravni sud uvaži žalbu pa poništi odluku Komisije, predmet ponovo ide njoj na odlučivanje. U najvećem broju slučajeva Komisija ponovi svoju odluku, što praktično obesmišljava ceo proces.
 
Uslovne osude
 
Javna nabavka za izgradnju stanova u Novom Sadu raspisana je 28. aprila 2014. godine. Među uslovima koje je Stambena agencija tražila od izvršilaca radova bio je i taj da su u prethodne tri godine izgradili najmanje tri stambeno-poslovna objekta pojedinačne površine od 2.260,86 kvadrata.
 
Na poziv su se odazvala dva ponuđača i oba su dostavila dokumentaciju koja dokazuje da ispunjavaju ovaj uslov. Jedan ponuđač tražio je oko 107,5 miliona dinara, a drugi nešto manje od 92 miliona dinara. Posao je, 26. novembra 2014. dobilo skuplji ponuđać - grupa firmi na čelu sa novosadskim GAT-om.
 
Godinu dana kasnije, policija je Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu podnela krivičnu prijavu protiv Dejana Slijepčevića, vlasnika GAT-a. Prema navodima iz prijave, dokument koji je GAT dostavio kao dokaz da ispunjava uslov nabavke bio je falsifikat.
 
Nastupajući ispred grupe firmi, GAT je podneo ugovor o izvođenju radova na jednom objektu u Beogradu. Policija je, međutim, utvrdila da iz tog ugovora i iz druge dokumentacije "nedvosmisleno proističe" da je ova firma izvela samo završne građevinsko zanatske radove, ali nije izgradila navedenu zgradu.
 
Povodom ove nabavke podneta je još jedna krivična prijava istom tužilaštvu. Advokat firme koja je izgubila na tenderu, Best izgradnja, podneo je prijavu protiv zaposlenih u Stambenoj agenciji, ali ona je odbačena.
 
Vlasnik GAT-a nije odgovorio na pitanja CINS-a.
 
Direktor Stambene agencije Goran Zarić, koji nije bio na toj funkciji u vreme sporne nabavke, nije hteo da komentariše nijednu prijavu, ali je za CINS naveo da je nabavka sprovedena u skladu sa zakonom. "To je nedvosmisleno potvrdila i Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja je odbacila zahtev za zaštitu prava koji je podneo drugi ponuđač na tenderu".
 
Komisija je zahtev za zaštitu prava u ovom postupku zaista odbacila, ali iz procesnih razloga: Best izgradnja nije dostavila potpise predstavnika drugih firmi sa kojima je na tenderu činila grupu ponuđača.
 
Tekst u celini čitajte na sajtu CINS-a.
  • El Grande Ns

    23.02.2018 16:31
    Sirotinjo,i Bogu si teška!
  • Lik

    20.02.2018 21:42
    Ovi pre su bar znali da kradu u skladu sa zakonom
    Ovi sns srednjoskolci ni to ne umeju nego samo bahato dzonom daj daj ne moze nam niko nista
    Al nicija ne gori do zore
  • Pogle

    20.02.2018 16:33
    Obratite paznju kako se maznjavaju pare preko zivotinjskog otpada cela vojvodina angazuje jednu firmu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti