Slučaj uzbunjivačice upleli u kampanju za novog dekana Medicinskog fakulteta

Na funkciju dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu zvanično pretenduju dva kandidata: dosadašnji dekan i prethodni prodekan za nastavu prof. dr Snežana Brkić i upravnik Betanije, profesor dr Tihomir Vejnović.
Slučaj uzbunjivačice upleli u kampanju za novog dekana Medicinskog fakulteta
Foto: 021.rs
Piše: Gorica Nikolin
 
U uskim krugovima oko dvoje kandidata u toku je nezvanična kampanja za glasove donosilaca odluka o izboru, a na funkciju čiji je mandat do 30. avgusta 2021. godine. Nastavno-naučno veće je završeno, a sledi konačna odluka Saveta Medicinskog fakulteta o boljem od dva kandidata, na osnovu predatih prijava, misije i vizije profesora Brkić i Vejnović.
 
Međutim, na donošenje odluke o novom dekanu može da utiče i nedavno izdato saopštenje dve nevladine organizacije, koje su optužile Snežanu Brkić da je odgovorna za položaj u kojem je uzbunjivačica sa Instituta za onkologiju Vojvodine Bojana Bokorov. S druge strane, dr Bokorov za 021 ističe da je zloupotrebljena i da ne stoji iza onog što je navedeno u saopštenju dve organizacije.
 
Ko su kandidati?
 
Prof. dr Snežana Brkić, infektolog/virusolog, aktuelni je dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, izabrana 2015. godine. Prethodno je bila prodekan za nastavu u dekanatu fakulteta, redovni je profesor i zaposlena od 1996. godine. Radi na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Za sebe je ranije izjavila da nije niti članica, niti simpatizer političkih partija. 
 
Kada je prvi put aplicirala za dekana, izjavila je da najpre želi da radi na nadogradnji i renoviranju fakulteta, njegovom proširivanju i modernizaciji. Na pitanje 021 šta je sada njen motiv za kandidaturu i koje planove ima ukoliko bude reizabrana, navodi da je još uvek rano za ovakve razgovore, jer se misija i vizija tek iznose pred članove Saveta. Naglašava da bi o ovome svakako trebalo da se govori nakon eventualnog reizbora. 
 
Snežana Brkić bila je na čelu fakulteta u vreme posete Državne revizorske institucije ovoj ustanovi 2017. godine, a koja je "češljala" dokumentaciju o poslovanju i finansijama za 2016. godinu. DRI je otkrio da je fakultet, između ostalog, odobravao zaposlenima zajmove za zimnicu i ogrev, isplaćivao nezakonite bonuse i jubilarne nagrade, te da su poslovi dodeljivani mimo javnih nabavki. O nalazima državnog revizora detaljnije čitajte u našem tekstu OVDE.
 
Prof. dr Tihomir Vejnović je upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV od jula 2016. godine, a redovni je profesor Medicinskog fakulteta. Član je odbora za humanu reprodukciju Odeljenja medicinskih nauka SANU i dobitnik Februarske nagrade Novog Sada za 2017. godinu. Ovo mu je druga uzastopna kandidatura za dekana Medicinskog fakulteta. 
 
Potpisnik je apela 650 javnih ličnosti koji su podržali Aleksandra Vučića u kandidaturi za predsednika i time je stao, kako se navodi u proglasu potpisnika, "svojim imenom, znanjem i rezultatima uz njegovu kandidaturu, spreman da se sa njim bori za bolju Srbiju". Na pitanje 021 da li je politički kandidat i otvoreno opredeljen, Vejnović navodi da je, pre svega, lekar i da ne meša svoje lične afinitete i svoj posao.
 
"Ja nisam političar po funkciji, a naravno da mogu da imam svoje političko opredeljenje i pristrasnost. Funkcija dekana nije i nikada ne sme da bude politička, a i lekari su uvek bili iznad bilo kakve politike, pa i drugih pitanja poput religije ili kulture, a posao nam je da zastupamo struku. Moje opredeljenje je, pre svega, vezano za moju društvenu i moralnu odgovornost da društvo učinim boljim", objašnjava za naš portal. 
 
Kako dodaje, cilj mu je poboljšanje statusa zaposlenih na fakultetu i studenata, a priznaje da je poslednjih godina dosta urađeno. "Međutim, poslednjih godina je većina nastavnika izrazila nezadovoljstvo u vezi sa organizacijom fakulteta, a na poslednjim sednicama Saveta došlo je do izražaja i pitanje trošenja sredstava koje nam je dao naš osnivač. Mislim da stvari moraju da budu maksimalno transparentne i opravdane", naglasio je on.
 
Foto: Vladimir Jovanović
 
Zloupotreba uzbunjivačice sa Instituta za onkologiju Vojvodine
 
Profesor Vejnović naglašava da je njega i kolege "posebno uznemirilo" otvoreno pismo koje su medijima pre nekoliko dana, a povodom kandidature dr Brkić, poslale organizacije Doktori protiv korupcije i Pravo na zdravlje. U ovom pismu, koje potpisuju Draško Karađinović i Miroslav Petrović, potpisnici smatraju da "gore pomenuti kandidat ne ispunjava potrebne etičke uslove za tu odgovornu javnu obrazovnu i vaspitnu funkciju".
 
"Podsećamo Vas da je prof. Brkić kao prodekan i član dekanskog kolegijuma Medicinskog fakulteta učestvovala u davanju otkaza dr Bojani Bokorov, lekarki uzbunjivaču u koruptivnoj aferi trgovine listama čekanja na Institut za onkologiju Vojvodine. Doktorka Bokorov je dokumentovano ukazala na trgovinu listama čekanja na zračnu terapiju pacijenata obolelih od raka 2010. godine. Veliki broj najtežih pacijenata iz Vojvodine nije mogao da se leči jer su mesta za zračnu terapiju bila popunjena inostranim osiguranicima koji su plaćali tu uslugu od 3.000 do 4.000 evra, što je službeno konstatovala Agencija za borbu protiv korupcije", navodi se u saopštenju i dodaje da je dr Brkić tih godina bila u rukovodstvu ustanove i "nažalost, sa svoje rukovodeće pozicije, nije stala u zaštitu dr Bokorov".
 
Kulminacija progona dr Bokorov je, navodi se, bio otkaz na Medicinskom fakultetu 2012. godine.
 
"Kako u proteklom trogodišnjem mandatu profesorke Brkić na mestu dekana nismo zapazili nameru rasvetljavanja ove koruptivne afere u kojoj su odgovorni akteri bili i nastavnici fakulteta kojim rukovodi, smatramo da je neophodno da i drugi državni organi, pre svih MUP i Državna revizorska institucija iznesu činjenice sa kojima raspolažu. Stoga smatramo da je neophodno da se Vi, kao institucije odgovorne za poštovanje etičkog kodeksa univerziteta kao i medicinskog kodeksa, hitno izjasnite o kandidaturi prof. Snežane Brkić za mesto dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu", poručuje se u saopštenju koje je poslato Univerzitetu, fakultetu, Lekarskoj komori Srbije i Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje.
 
Na ovo saopštenje pozvao se i dr Vejnović u razgovoru za 021 i poručio da će mu jedan od poslova, ukoliko bude izabran za dekana Medicinskog fakulteta, biti rehabilitacija svih koji su ukazivali i ukazuju na krivična dela u zdravstvu.
 
 
Međutim, u pomenutom saopštenju dve organizacije suštinski nema nijednog dokaza da je aktuelna dekanica Medicinskog fakulteta imala bilo kakvu ulogu u slučaju dr Bojane Bokorov, uzbunjivačice i zaposlene na Institutu za onkologiju Vojvodine, koja već osam godina vodi sudski spor protiv tadašnjeg kolege dr Marka Eraka. Dr Erak je, inače, 2012. godine pravosnažno osuđen od strane Apelacionog suda za mobing nad jednom doktorkom zaposlenom na Institutu, koja je 2009. godine zbog toga morala da napusti svoje radno mesto i posao pronađe u drugoj državi.
 
Dr Bokorov kaže za 021 da su je predstavnici dve nevladine organizacije, pre puštanja saopštenja, pozvali i razgovarali s njom o celom slučaju sa aferom "listama čekanja smrti", kako su u javnosti prozvane i o kojima je 021 detaljno pisao. Kako kaže, sagovornici su je pitali za otkaz koji je dobila na Medicinskom fakultetu i za odgovornost dr Brkić, ali im ona nije rekla to što se navodi u saopštenju.
 
"Ja za svoju situaciju najviše teretim tadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Nikolu Grujića, a doktorku Brkić nisam najbolje ni poznavala. Tačno je da ona nije ništa učinila da spreči moje proterivanje, ali meni nije bilo predstavljeno da će njihovo saopštenje ići u pravcu u kojem je išlo. Ona nema mnogo veze sa mojom situacijom i osećam se zloupotrebljenom u neke svrhe za koje nisam znala i u kojima ne učestvujem", ograđuje se dr Bokorov od saopštenja "Doktora protiv korupcije" i "Pravo na zdravlje". 
 
Da saopštenje ovih organizacija dolazi u vrlo specifično i pažljivo tempirano vreme - pred odlučujuće sednice radnih tela, smatra i Snežana Brkić. Kako navodi, doktorki Bokorov istekao je 23. maja 2012. godine ugovor o radu, a po tadašnjem statutu Medicinskog fakulteta, katedra ustanove davala je predlog dekanu za raspisivanje konkursa za izbor u zvanje nastavnika i saradnika. To katedra nije učinila i, samim tim, tadašnji dekan nije doneo odluku o novom konkursu. 
 
"U to vreme, bila sam prodekan za nastavu i član katedre za infektivne bolesti, čiji sam član i danas. Dr Bojana Bokorov nije vodila sudski spor pred nadležnim sudom protiv Medicinskog fakulteta. Posebno ističem da u vreme prestanka radnog odnosa dr Bokorov nisam bila dekan fakulteta, te nisam mogla da 'učestvujem u davanju otkaza'", navodi Brkićeva.
 
Upletena u ovu, čini se, kampanju i antikampanju, dr Bokorov kaže za 021 da joj je veoma žao što se njeno lično negativno i pogubno iskustvo koristi u nečiju korist.
 
Inače, afera na Institutu za onkologiju faktički je zatvorena jer je Više javno tužilaštvo pre nekoliko godina utvrdilo da nema osnova za gonjenje za trgovinu listama čekanja. O tome čitajte OVDE.
---------------------------------
Originalni tekst, objavljen 26. marta 2018. godine, izmenjen je u delu biografije prof. dr Tihomira Vejnovića, na način da se pricizira njegovo članstvo u specifičnom odboru Srpske akademije nauka i umetnosti, umesto u SANU. 
  • Niste u pravu

    21.06.2019 14:55
    @etika nastavnika
    Ukoliko je doticna dr dobila otkaz u Kamenici, automatski nije mogla da ostane u nastavi na MF, jer da bi neko bio zaposlen na MF kao nastavnik, mora biti zaposlen i na nekoj od nastavnih baza MF. To je automatizam. Nema veze ni sa tadasnjim dekanom, niti sa prodekanima.
  • Bambi6

    13.04.2018 10:16
    Snezana=mito i korpucija
    Sneza Brkic je najgori primer kako treba raditi. Najlosiji dekan ikad!! Od kad je ona dekan MF u NS se smatra za najlosiji fakultet u celoj Srbiji. Sto i jeste tako iz licnog iskustva. Toliko je korumpirana i pokvarena da je pravi primer kako NE treba nesto raditi. Sve najlosije ti zelim.
  • akademac

    30.03.2018 12:13
    univerzitet, moral, etika...
    Čitam u izjavi profesorke Brkići za 021 kako u svoju odbranu kratko navodi da u trenutku izbacivanja dr.Bokorov sa fakulteta nije bila dekan Medicinskog fakulteta!
    Ili rečeno drugačije, profesorka priznaje da je bila deo najužeg rukovodstva fakulteta ali da nije odgovorna za odluke tog istog rukovodstva!?
    Da li tu postoji dgovornost...individualna ili kolektivana...ili...?
    To je zapravo ključno pitanje na koje treba da odgovori akademska zajednica ali i najsira javnost.
    Sve drugo je samo zabijanje glave u pesak i bezanje od sustine prblema u kojima se dave univerziteti u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti