U Vojvodini urađeno 68.000 operacija, umrlo 775 ljudi

U Vojvođanskim bolnicama tokom 2016. godine operisano je 67.789 pacijenata, od čega je njih 99 dobilo sepsu, a nakon operacije umrlo ih je 775, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
U Vojvodini urađeno 68.000 operacija, umrlo 775 ljudi
Foto: Pixabay
Kako prenosi Dnevnik, u ostalih 19 okruga Srbije operisano je ukupno 192.899 pacijenata, sepsu je dobilo 109 ljudi, a nakon operacije je umrlo 2.281 osoba.
 
U "Batutu" zaključuju da naše zdravstvene ustanove i dalje ne shvataju važnost evidentiranja i beleženja incidentnih situacija u ustanovama, koje se neminovno dešavaju.
 
"Postoperativna sepsa je značajan indikator kvaliteta na odeljenjima hirurgije. Pokazatelj je higijene na hirurškim odeljenjima i postoperativne nege pacijenata. U 2016. godini, kao i u 2015. postoperativnu sepsu dobilo je 0,06 odsto pacijenata", navode u "Batutu".
 
Kada je u pitanju Vojvodina, najviše bolnica ima Južnobački okrug. Tu su Klinički centar Vojvodine, Dečija bolnica u Novom Sadu, tri instituta u Sremskoj Kamenici, kao i Opšta bolnica u Vrbasu. U svim ovim ustanovama operisano je 33.750 pacijenata, njih 92 je dobilo sepsu, a 412 bolesnika je umrlo nakon operacije, prenosi Dnevnik.
 
U KCV je operisano 23.389 građana, a 43 je dobilo sepsu, dok ih je 306 umrlo. U Dečijoj bolnici operisano je 2.848 bolesnika, jedan je dobio sepsu, a umrlo ih je 11. U Institutu za onkologiju Vojvodine operisane su 2.433 osobe, sepsu je dobilo njih 29, a nakon operacije umrlo je devet ljudi.
 
U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine urađeno je 1.156 operacija, nakon čega je 15 osoba dobilo sepsu, a njih 45 je umrlo.  U Institutu za plućne bolesti Vojvodine operisano je 1.115 pacijenata, troje je dobilo sepsu, a njih osmoro je umrlo.
 
U "Batutu" konstatuju da se kontrole sterilizacije u srpskim stacionarnim ustanovama ne obavljaju dovoljno često, odnosno da se ne poštuju do kraja propisi koji nalažu učestalost kontrole biološke sterilizacije.
  • Pacijent

    29.03.2018 21:51
    Nazalost iz licnog iskustva mogu da kažem da je higijena na institutu za onkologiju Sremska Kamenica na zavidnom nivou, ja spadam u onih 2433 pacijenta operisanih 2016.god,za ostale bolnice ne mogu da govorim
  • Zlica

    29.03.2018 20:05
    Najznačajniji faktori za nastanak sepse su ipak endogeni faktori domaćina (neadekvatna imunološka odbrana uzrokovana stresom operacije, hemioterapijom, starošću, bolešću ... ), koje u ovoj diskusiji svi zaborave. Kada bi u medicini uvek sve bilo predvidivo, popravljivo i rešivo pranjem ruku, ne bismo bili smrtna bića.
  • jasno kao sunce

    29.03.2018 16:31
    stop vise tome
    Pa, nemoze da se samo vidi, smatra, promatra,zakljucuje, a onda sve to zanemaruje i na kraju zaboravlja! Zna se da su nam zdravstvene ustanove u raspadnom stanju, toaleti bazde, prozori prljavi,vrata jos prljavija, u cekaonicama blagi miris mokrace, jer su vrata od wc-a, skoro uvek otvorena, jer nemaju ,jednostavni magnet,koji ih, bar blago, pritvori,ako ne zatvori! gde su sapuni, tecni,bilo kakvi,u ordinacijama,gde su uslovi za higijenu i za doktore i za pacijente?; vode ima vise na podu nego iz cesme,,takve slavine,kao negde nema vise u proizvodnji,!!!!!!itd....Gde su mreze na prozorima,da ne ulecu otrovni insekti, gde su zacepljene rupcage u zidovima, da ne ulaze otrovne bube, itd...?Gde je naucena ili urodjena, takva nehigijena,gde je naucena takva neodgovornost,od strane,onih koji su zaduzeni,za sterilizaciju, dezinfekciju, instrumenata, od madraca, kreveta, do vrata,!!!???Okolo,korov, a ne cvece, unutra nema,, po ljude,dobro dezinfektiono sredstvo?! Sa cim se ciste wc-i, KRPAMA I VODOM????pA SVI TO VIDE!!!!Zasto, kada je, zakljuceno, u javnom institutu za zdravlje, da je dosta toga,nezadovoljavajuce, sve te neodgovorne osobe,momentalno, ne otpuste,sa zabranom,da rade po bolnicama???Raspisu konkurs,za nove higijenicare,sa novim zakonom:"Bolnica i Zdravlje coveka, na PRVOM, mestu"ko ne postuje,a dokaze se, momentalni otkaz! Nesmeju da se desavaju takvi propusti!Svi koji citaju,da li se slazu ili ne,na zalost, bolnica ceka, sve nas, kad tad!Kome,sta nije jasno?!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti