Devetnaest godina od pogibije Olega Nasova i rušenja Varadinskog mosta

Na današnji dan 1. aprila 1999. godine u 5:05 časova prilikom napada NATO snaga srušen je Varadinski most i tom prilikom život je izgubio Novosađanin Oleg Nasov (29).
Devetnaest godina od pogibije Olega Nasova i rušenja Varadinskog mosta
Foto: 021.rs

Prilikom napada i pored policijske blokade koja je zaustavljala saobraćaj, na mostu se ipak našao Nasov koji je, vozeći bicikli, išao iz Petrovaradina u Rafineriju na radno dežurstvo. Poginuo je, a tri meseca kasnije, 2. jula, rodio mu se sin Oleg.



Povodom ovog tragičnog događaja gradonačelnik Miloš Vučević će u 10 časova položiti vence na spomenik Olegu Nasovu kod mosta.

Podsetimo, iako su svake godine polagani vence na spomenik, državni organi nikada značajnije nisu pomogli porodici Nasov.



Pored Olega Nasova, tokom 78 dana bombardovanja naše zemlje u Novom Sadu je poginuo i Milan Bajić iz Šangaja, i to poslednjeg dana bombardovanja Rafinerije. Tokom bombardovanja više desetina Novosađana je povređeno, a do danas nije tačno utvrđeno koliko je još njih poginulo kao pripadnici policije ili Vojske Jugoslavije i uglavnom se spominje broj do dvadesetak pripadnika snaga bezbednosti koji su bili iz Novog Sada i koji su poginuli pretežno u borbama na području Kosova.

Podsetimo i da je Petrovaradinski ili Varadinski most sagrađen pod zvaničnim imenom Most maršala Tita kao privremeno rešenje odmah posle Drugog svetskog rata 1945. godine, ali na kraju nikada nije zamenjen. Novi most, koji je režim Slobodana Miloševića prozvao "Varadinska duga", a narod "Varadinska tuga", sagrađen je 2000. godine i pušten u saobraćaj početkom oktobra. Ovaj most, koji je kasnije zvanično dobio ime Varadinski most ni danas nema upotrebnu dozvolu, jer nikada nije urađena antikorozivna zaštita. Posle 18 godina na njemu su vidljiva oštećenja, ali za sada nema informacija hoće li ikada biti popravljan.

Podsetimo i da je posle nekoliko dana te 1999. godine srušen i Most slobode (3.aprila), dok je Žeželjev most preživeo nekoliko udara bombi i raketa i končano pao 26. aprila.



Novi Sad je 6. septembra 1999. godine dobio pontonski most koji će tu stajati do 2005. godine, kada je otvoren Most slobode koji je obnovljen sredstvima Evropske unije.

Železnički saobraćaj je obnovljen maja 2000. godine kada je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević ovorio montažno-demontažni drumsko železnički most "Boško Perošević" .

Na gradnju stalnog železničkog mosta Novi Sad još uvek čeka i izvesno je da će novi drumsko-železnički most na mestu nekadašnjeg Žeželjevog posle oko sedam godina gradnje, konačno biti otvoren narednih dana prvo za vozove, a od juna ili jula i za ostala vozila.

  • 1970

    05.04.2018 20:01
    Slava
    Oleg je bio zaista, kako bi se danas reklo, cool. Svojom pojavom, svirkama, onim sto je govorio, bio je upravo susta suprotnost 90-tim, SPS-u, Slobi, Miri, svom tom sljamu i licemerstvu.
    Ipak upravo je on poginuo od bombi koje su oni i danasnji vladari Srbije izazvali.
    Oleg je takodje bio suprotnost i onima koji su spomenik podigli.
    Bio je pravi roker, dobar i pristojan decko, ali ne poslusnik niti lik koji je glumio rokera a onda se odmah ucipio u stranku za neku kintu, nije bio ni redovni smarac i praznoglavi nadobudni Novosodjanin. Bio je najbolje sto je Novi Sad nekad nudio.
    Sve je manje ljudi kao sto je bio Oleg.
    Strasno mi je zao sto nije sa nama.
  • V

    02.04.2018 06:06
    @Ntn
    porušeni NS mostovi su obnovljeni iz sredstava NS-a, pokrajine Vojvodine i EU.
    Primetno je da je nivo republike Srbije tu magično izostao. (ali npr. na novim kružnim tokovima u NS, stoje zastave NS i Srbije, a zastava Vojvodine preskočena, namerno).
    Novi BG mostovi se grade iz kredita za koji se zadužuje cela država - BG, ali i Niš, Vranje, Čačak... i što je najgore, Kikinda, Subotica, Šid, NS... i ostatak Vojvodine.
    Mi u Vojvodini plaćamo obnovu svojih mostova i gradnju BG mostova, a BG ne plaća za nas, pa čak ni sve za sebe, iako se nametnuo kao neprikosnoveni centar koji je sve razgrabio.
    Plaćate duplo, a siromašniji ste, pa ćutite i trpite i dalje.
  • za Ntn 01.04.2018 •

    01.04.2018 19:24
    Nije kretid, niko ne oplacuje, EU je platila gradnju mosta, Jugoslavija, tj Srbija ili ti Novi Sad nisu uzeli ili dobili kredit. Most je bio cito EU posao, njihov tender i tako to. Mi smo samo dobili most.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.