Građani ne idu kod lekara jer nemaju vremena, pojedini čekaju da bolest prođe

Tačno 6.157 pacijenata nije došlo na zakazani pregled kod lekara opšte prakse u martu, podaci su Doma zdravlja Novi Sad.
Građani ne idu kod lekara jer nemaju vremena, pojedini čekaju da bolest prođe
Foto: 021.rs
Istovremeno, novi podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da građani ne idu kod lekara iz različitih razloga: neki čekaju da bolest prođe, dok drugi ne žele da se nađu na uzaludnim listama čekanja.
 
U susretu 7. aprilu, Svetskom danu zdravlja, Republički zavod za statistiku prikazuje koji su, prema poslednjim podacima, najčešći uzroci smrtnosti u Srbiji, kolika je očekivana dužina života građana, koliko novca trošimo na zdravlje i, najinteresantniji i nov podatak, koji su glavni razlozi zbog kojih građani nisu išli kod lekara. 
 
Najveći broj građana nije otišao kod lekara jer lečenje nije mogao da priušti (procenti za muškarce i za žene na grafikonu). Velik procenat građana kaže da nema vremena za odlazak kod lekara zbog posla i/ili brige o deci, a dobar deo čeka da se stanje popravi. Takođe, građani se žale na duge liste čekanja, kažu da im je lekar udaljen i da nemaju adekvatan prevoz, kao i da se boje lekara/bolnice ili ne znaju za dobro lekara ili specijalistu.
 
 
Većina ovih razloga nisu opravdani, naročito kad je reč o odlasku kod lekara opšte prakse, kaže za 021 načelnica službe opšte medicine Doma zdravlja "Novi Sad" dr Tatjana Egić. Kako napominje, prošlog meseca u proseku tri pacijenta po lekaru nisu se pojavila u zakazanom terminu na pregledu, a ovi termini mogli su da pripadnu nekome ko bi se odazvao. Istovremeno, odlazak lekaru mogao bi da bude ključan za otkrivanje bolesti ili faktora rizika za neko oboljenje. 
 
"Pregledi kod lekara opšte prakse su usluge pokrivene zdravstvenim osiguranjem, koje ima većina građana i ta oblast ne zavisi od materijalnih sredstava. Ukoliko pacijent ima osiguranje, plaća svega 50 dinara participaciju u ustanovi po pregledu. Takođe, da biste mogli kvalitetno da radite i brinete o deci, morate da budete zdravi i zato je bitno da dođete kod lekara", navodi dr Egić.
 
Kako kaže, dešava se da pacijenti imaju neodložne poslove, a da zdravstveno stanje to zaista može da izdrži, a pojedinci dolaze i ranije od zakazanog termina zbog pogoršanja stanja. Međutim, dr Egić napominje da postoje dva tipa ljudi: oni koji dolaze zbog svakog simptoma koji im je sumnjiv i oni koji bukvalno čekaju poslednji trenutak.
 
"Ovo su dva ekstrema na istoj skali. Neophodno je obavljati preventivne redovne, na koje svi osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje imaju pravo u toku godine i koji nužno ne moraju da otkriju bolest, ali mogu da otkriju faktore rizika da do oboljenja dođe. Potom je bitno da pacijenti zaista poslušaju savete koje dobiju od lekara kako bi te faktore sveli na najmanju meru. Ti saveti su jednostavni i često se tiču ostavljanja pušenja, fizičke aktivnosti i pravilne ishrane, a koji na duge staze mogu značajno da poboljšaju zdravlje, uspore nastanak bolesti ili je u potpunosti spreče", napominje načelnica službe opšte medicine u Domu zdravlja "Novi Sad".
 
Istina, kod lekara nije ni potpuno neophodno javljati se za svaku sitnicu - poput prehlade ili temperature, ali je odgovorno kod nadležne sestre otkazati unapred zakazan termin kako bi ga neki drugi građanin iskoristio.
 
Inače, da priča o listama čekanja ima osnovu pokazuje situacija sa lekarima specijalistima. Čak i poslednje istraživanje Pokrajinskog zaštitnika građana o dostupnosti specijalističkih pregleda u Srbiji pokazuje da su liste čekanja užasno dugačke, te da je veoma teško dobiti potvrdu koja vam omogućava da određeni pregled obavite u privatnoj klinici, o trošku države, ukoliko za vas mesta nema u državnoj ustanovi. O ovoj temi čitajte u detalje OVDE.
  • Mlada vojvođanka

    06.04.2018 07:41
    ...ništa čudno
    Kad su razvalili državu nije ostalno ništa ni od institucija! Prvo su urušili zapošljavanje namernim upropašćavanjem i prodajom fabrika/firmi za dinar, pa školstvo otvaranjem privatnih škola i fakulteta koje štancaju diplome, pa sve službe počevši od suda, katastra, raznih pratećih službi pa zašto bi zdravstvo ostalo po strani!? Sve institucije, a to znači sama država, funkcioniše na partijskom nivou, a kako je napreDNO u našem mravinjaku, vidi se iz aviona! Vratili su točak istorije unazad za sto godina! Na socijalizam se pljunulo (najviše ga kritikuju crno/crveni neofašisti, valjda potomci onih protiv kojih se u II svetskom ratu borilo), kapitalizam nismo ni upoznali jer je kapital razgrabila mafija odmetnuta od SFRJ... I eto nas u feudalizmu gde je prvobitna akumulacija kapitala na grbaći i obespravljenosti kmetova normalna stvar! Da ste makar pročitali istorijske priče ili odgledali film "Seljačka buna" znali biste šta je i kako je...Ovako ili motku u ruke ili sagnite još više grbaču biće i gore...
  • jasno kao sunce

    05.04.2018 19:23
    Gubi se vreme, na stetu,SVIH
    NE POSTOJE dva tipa ljudi, postoji i treciiiiii i cetvrtiiiiii itd.....hiljaditi...NEMAAA termina! mozda moze da se rezervise?,Ne vide se termini kod dr.jer on-a,stvarno, u kompjuteru mora imati u uvid, kod ovog ili onog, specijaliste, prazno, nije poslano,vec potroseno?Kako je to moguce, da se "Razgrabe"termini, za jedan dan, recimo petog u mesecu, Svi se vade na sve, te nema doktora, te ovaj nije tu, ode na bolovanje, godisnji, nema zamene, kome ces pripasti,? Neko ko ode u penziju, bez da se najavi na vreme da pacijent moze da trazi zamenu, blagovremeno,a ima ih, nisu zasluzili nista osim osude! Sto se tice ishrane, dobijes neki glupi zdrav predlog, gde je uopsteno,ali kad procitas,na tom sve i svasta predlogu, za zdravu ishranu, da recimo dijabeticar to nesme da jede, uhvati coveka panika!Ali nema upozorenje!NIJE tacno da ljudi dolaze zbog svake sitnice, ima ih sigurno, ali nemojmo preterivati! Dali iko cuje pacijente po cekaonicama? Zbunjeni, uplaseni, tacno, ali imaju i razlog! Nije moguce se da preko nasih komentara, moze shvatiti kakva je pometnja! Zasto se u kartice ne memorise datum za izdavanje lekova, tog i tog pacijenta, a ne da se mora licno, dolaziti, pa u najblizoj kuci apoteci predati i podici lek!???ZASTO, nije, jedna do dve osobe ,koje su na praksi,zaduzena za,primanje kartice,ispisivanje recepta,sa pripremljenim potpisom i pecatom, pa se nemora opterecivati dr.?ZASTO?ZASTO?UF! ALI,sve se moze ako se hoce, ali mozda se i, STA mislite? PA, NECEEE!!Srecno
  • Fibonacci

    05.04.2018 12:14
    Zdravstvo?
    tzv. "zdravstvo" nam je verovatno najgore u Evropi , a mozda i sire.
    Ali za to su najmanje krivi Lekari, njima svaka cast sto ostaju ovde u Srbistanu da rade,
    skidam im kapu. U 4 od 5 slucajeva lekari su prema meni bili ljubazni i izlazili su mi u susret za bolovanje, iako nemaju svi takvo iskustvo.
    Majci su kod lekara prosli put dali letke za lekove, ne recepte, LETKE, propagandni materijal.
    Ali lekari jesu preoptereceni i smatram da su nedovoljno placeni, pa se snalaze kako znaju i umeju da otplate tu diplomu za koju su se skolovali.

    Ocigledno je sistem dizajniran da nas maksimalno odvrati od svakog pokusaja koriscenja novca koji nam otimaju za zdravstveno osiguranje a ide u budzet .
    Da je pravde dobijali bi bruto plate pa sami birali da li cemo se i gde osiguravati, leciti i uplacivati penziju pa svako za sebe nek se brine.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti