Odložen generalni štrajk u GSP, sindikat ne odustaje od zahteva

Štrajkački odbor Gradskog saobraćajnog preduzeća "Novi Sad" doneo je odluku o odlaganju generalnog štrajka, zato što je kompletno rukovodstvo podnelo ostavke.
Odložen generalni štrajk u GSP, sindikat ne odustaje od zahteva
Foto: 021.rs
Sindikat "Nezavisnost" u ovom preduzeću zakazao je generalni štrajk za 16. april, ali kako je u međuvremenu direktor Milan Stanivuković podneo ostavku, od toga se odustalo.
 
"Zbog novonastale situacije u kojoj je kompletno rukovodstvo podnelo ostavku, štrajkački odbor je doneo odluku o odlaganju štrajka najavljenog za 16. april. Stav Štrajkačkog odbora je da od postavljenih zahteva nećemo odustajati, samo možemo da pričamo o drugim rokovima za ispunjenje istih", stoji u obaveštenju koje potpisuje predsednik Štrajkačkog odbora Obrad Tepić.
 
Vučević: Očekujem da novi direktor dobije podršku radnika
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da veruje da je novoizabrani direktor GSP-a Milovan Amidžić sposoban da odgovori na izazove koji stoje pred njim.
 
Govoreći o smenama u vrhu gradskog prevoznika Vučević je poručio da je zajednička odluka bivšeg rukovodstva i gradske vlasti bila da je najbolje da dođe do smene u ovom preduzeću. Kako je naveo, logičnije je da se, u situaciji kada su narušeni međuljudski odnosi, promeni rukovodstvo, jer ne možete da menjate zaposlene.
 
"Mi ćemo sa novim timom da probamo da oporavimo situaciju, pre svega u pogledu međuljudskih odnosa i posle toga da se pozabavimo ekonomskim stanjem. Da vidimo kako Grad treba dalje da pomaže očuvanje javnog prevoza na nivou kakav Novosađani zaslužuju", poručio je Vučević dodajući da je situacija u GSP-u došla do nivoa koji je bio neodrživ.
 
Milana Stanivukovića na čelu GSP-a zameniće Milovan Amidžić, dosadašnji vršilac dužnosti direktora JKP "Stan". Amidžić će i u GSP imati status v.d. direktora, najduže godinu dana, a u međuvremenu bi trebalo da se sprovede konkurs za tu funkciju. 
 
Amidžić, inače kadar Srpske napred stranke, uživa Vučevićevo poverenje. "Ja verujem da će Amidžić biti sposoban da odgovori na izazove. Meni je do sada pokazao da je sposoban da ide na vrlo zahtevne zadatke i naravno da će imati podršku u tome. Naravno, očekujem i da ima podršku zaposlenih u GSP", zaključio je Vučević.
 
Odluku o smeni rukovodstva u GSP pozdravlja i Srpska radikalna stranka. Predsednik odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić ukazuje na to da su radikali na "nepodnošljivu situaciju" u gradskom prevozniku ukazivali pre više od godinu dana, te da je stanje u preduzeću zabrinjavajuće. 
 
"Da li će dolazak gospodina Amidžića promeniti situaciju? Postoje uslovi da bude bolje nego što je bilo. Mogu slobodno da kažem da je Stanivuković najgori direktor u istoriji GRAS-a, otkad ova firma postoji. Ono što Srpska radikalna stranka insistira, to je problem plata, u prvom redu vozača u Gradskom saobraćajnom preduzeću. Vozač ima platu između 55.000 i 60.000 dinara, a tolika plata mu je bila i kada je SRS bio na čelu grada, od 2004. do 2008. godine, ali je tada to bila zarada između 800 i 900 evra, a sada je to svega 400 do 450 evra", poručio je Jakšić.
 
Gradski odbor DSS-a se pita da li su poslednja dešavanja u GSP početak raspleta ili nastavak agonije.

"Eskalacija nagomilanih problema rezultirala je ostavkom dosadašnjeg i imenovanjem novog direktora. Time je ispunjen jedan od zahteva štrajkačkog odbora, dok su ostali zahtevi privremeno odloženi. Ostaje da se vidi da li je to početak raspleta ili nastavak agonije obzirom da je štrajkačke zahteve, a naročito onaj koji se odnosi na povećanje zarada, nemoguće ispuniti u okviru postojeće zakonske regulative. Zato apelujemo na gradsku vlast da što je moguće pre razreši problem u GSP-u kako građani ne bi trpeli posledice lošeg stanja u preduzeću u budućnosti", piše u saopštenju.
 
Inače, osim smene na čelu preduzeća došlo je do promene i u Nadzornom odboru GSP-a. Za predsednika je postavljen Miladin Zurovac, a nova članica je Gordana Pirner.
  • Vozac gsp

    17.04.2018 10:31
    Za strucnjaka arsenija
    Oci moje lepe, pa i ovako nema (fali ) vozaca.
    A plata nam je vec sad minimalac, al tvoji (strucnjaci) kao sto si i ti sam imaju kao presednik i platu i savetnika.
    Al da bi se ukinuo monopol kako kazes. Ne bi se penzioneri vozili za 2250rsd godisnje. Ima toga strucnjak jos koje cega za prijaviti. Za sada toliko posto si strucnjak(to jes glup) dosta je i ovo.
  • Ostoja

    16.04.2018 11:49
    Sve nekako ali Gradski odbor DSS :) :) :) jesu se oba člana i obe članice potpisali na saopštenje. Gde je saopštenje gradskog odbora Marjana Rističevića i Jogi letača sa sve Nikolom Šećeroskim kad se već za.ebavamo?
  • Arsenije

    16.04.2018 07:38
    Savet
    Kao prvi korak Grad mora da uvede privatnike u posao prevoza građana (kao na primer u Beogradu) i tako razbiju monopol GSP-a, koji je počeo ozbiljno da guši ovaj grad.
    Ko god se buni da ima malu platu u JP-ima, JKP-ima i javnim ustanovama, treba da dobije 22.000 dinara, kolika je minimalna plata u Novom Sadu i Republici Srbiji.
    Tako im treba zapušiti usta, zbog nedostatka osećaja za meru i nedostatak empatije za siromašne građane.
    U JP-ima, JKP-ima i javnim ustanovama plata može da raste samo ukoliko raste proizvodnja i izvoz u državi, dakle na realnim osnovama, a ne na osnovu protivzakonitih ili zakonitih (strateški važne firme) monopola.

    Tim potezom bi se rešio problem, kabadahijskog ponašanja.
    Kome se ne sviđa neka pali iz JKP-a u ovom Gradu.

    Zbog monopola GSP-a imamo i onu skrnavu međumesnu autobusku stanicu, dok ona Devićeva zvrji prazna, a 100 puta je bolja od ove GSP-ove, a nalazi se na 500 metara od ove prve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.