Poslanici sutra odlučuju da li će Novi Sad dobiti srpsko-ruski humanitarni centar

Inicijativa da se u Novom Sadu otvori srpsko-ruski humanitarni centar jedna je od tema o kojima će sutra raspravljati poslanici Skupštine Vojvodine.
Poslanici sutra odlučuju da li će Novi Sad dobiti srpsko-ruski humanitarni centar
Foto: 021.rs
Inicijativa da se u Novom Sadu otvori srpsko-ruski humanitarni centar jedna je od tema o kojima će sutra raspravljati poslanici Skupštine Vojvodine. 
 
Ovu inicijativu podnela je poslanička grupa Srpske radikalne stranke, a ukoliko poslanici podrže ovu ideju, to će biti drugi takav centar u Srbiji, pored onog u Nišu. Ovu inicijativu svojim potpisom podržalo je više od 30.000 stanovnika Vojvodine.
 
"Srpska radikalna stranka je mišljenja da je Autonomnoj Pokrajini Vojvodini potreban jedan ozbiljan i savremen centar za hitne intervencije u slučaju vanrednih okolnosti – požara, poplava, elementarnih nepogoda, po uzoru na onaj koji već postoji u Nišu", izjavio je ranije šef poslaničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić.
 
"Svedoci smo da ovi hohštapleri sa Zapada vrše pritisak da se Srpsko - ruski humanitarni centar u Nišu zatvori, a mi srpski radikali insistiramo na tome da mu se, u skladu sa međuvladinim sporazumom, dodeli diplomatski status i da se otvori još jedan na prostoru Vojvodine. Srpska radikalna stranka je za nepunih mesec dana prikupila više od 30.000 potpisa podrške građana sa prostora severne srpske Pokrajine. Zahvaljujemo se svim slobodoljubivim građanima, svim rodoljubima i patriotama, koji su podržali ovu ideju i inicijativu Srpske radikalne stranke", istakao je Jakšić.
 
Jakšić je rekao da ovu inicijativu najslikovitije opisuju događaji sa ovih prostora iz 18. i 19. veka. Kada je Bečki dvor vršio pritisak na Srbe da se odreknu svoje pravoslavne vere i pređu na katoličanstvo, Srbi iz Šajkaške oblasti su bili još čvršći u veri, a odgovarali su na taj način, što su gradili nove bogomolje i crkve.
 
"Tako i mi srpski radikali, po uzoru na naše slavne pretke, u vreme kada Zapad traži da se ukine Srpsko - ruski centar u Nišu, tražimo da se otvori još jedan na prostoru Vojvodine, jer je to interes svih građana koji žive u ovom delu Srbije", zaključio je Jakšić. 
 
Među ostalim tačkama dnevnog reda su i donošenje prostornog plana područja posebne namene zaštićenih prirodnih dobara "Okanj bara" i "Rusanda", kao i izmena odluke o osnivanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. 
 
Pred poslanicima je i Predlog sporazuma između vlade Arhangeljske oblasti u Ruskoj Federaciji i Vojvodine o trgovinskoj, naučno-tehnološkoj, socijalnoj i humanitarnoj saradnji s Predlogom zaključaka. Poslanici će razmatrati i izveštaje o upravljanju javnom svojinom Vojvodine za 2017. godinu i o prošlogodišnjem radu, finansijskom poslovanju i završnom računu Fonda za pružanje pomoći izbeglicama. 
 
Sednica počinje u 10 časova.
  • Rok bez felera

    08.05.2018 14:57
    @Nomad
    Stvarno, zašto smo mi Srbi takvi kakvi smo? Dobri Amerikanci su nam oteli dobar komad teritorije, i na istoj izgradili vojnu bazu (Bondstil). A, sa druge strane, zli Rusi stavili 2015. godine veto na rezoluciju (takođe divnih i dobrih Engleza) o navodnom genocidu u Srebrenici. I, sada, mi Srbi volimo zle Ruse, a ne volimo dobre Engleze i Amerikance. Eto, kakvi smo...
  • ISTINKO

    08.05.2018 11:53
    Gubernija
    da li se ikada AV javno ogradio od izjave svog političkog očuha T.Nikolića, koji reče, da "...jedva čeka da Srbija postane ruska gubernija...". Nije, zato i ide kod ruskog cara na vojnu paradu, od njega "dobija besplatno" Migove, a sad još i "humanitarni" vojni centar u Vojvodini. Da se kladimo, da će vrlo brzo melodramski reći kako nas Evropa neće iako smo sve uslove "ispunili" i zato se okrećemo Rusiji.
  • Lala

    08.05.2018 10:35
    Bolje da cutim o ruskim bazama ovde, jer mi nece proci komentar...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti