Milioni iz budžeta Novog Sada za fantomske organizacije mladih

Tačno 20 miliona dinara podeljeno je udruženjima mladih u Novom Sadu, ali se među dobitnicima sredstava na konkursu iz omladinskog sektora Gradske uprave za sport i omladinu nalaze i udruženja koja ne ispunjavaju uslove - čak i ne postoje u pretragama na internetu.
Milioni iz budžeta Novog Sada za fantomske organizacije mladih
Foto: Dragan Perišić
Lokalni akcioni plan (LAP) za mlade za 2018. godinu, kao i prethodnih godina, predviđa rad na većoj vidljivosti mladih, njihovoj edukaciji u više oblasti (zdravlje, bezbednost, zaštita životne sredine itd.).
 
Da bi se ispunili ciljevi iz LAP-a, Gradska uprava za sport i omladinu svake godine dodeljuje novac udruženjima mladih, udruženjima za mlade i njihovim savezima, na osnovu projekata s kojima konkurišu. Ove godine su novac dobila čak i sportska, plesna i udruženja za decu, ali i nekolicina fantomskih udruženja koja postoje samo u evidenciji APR-a. Iako je uslov za dobijanje novca iz gradskog budžeta dobra vidljivost i pristupačnost mladima, kao i transparentno "polaganje računa", pojedine organizacije nemaju sajt (pa čak ni Fejsbuk stranicu), te je jasno da ova udruženja ne mogu da ispune uslove konkursa.
 
Niz nelogičnosti
 
Interesantno je da su dva udruženja na ovom konkursu dobila više novca nego što su tražila. Nacionalna omladinska vatrogasna organizacija tražila je 100.000 dinara za projekat, a dobila je 110.000 dinara. Takođe, odred izviđača "Veternik 1923" tražio je 229.500 dinara, a dobili su 240.000 dinara. Nejasno je kako će Upravi pravdati ova sredstva, s obzirom na to da je budžet projekta već napisan.
 
Da bi dobili maksimalne tj. tražene iznose, udruženja moraju da ispune visoke kriterijume i da dobiju najveći broj poena (100). Ipak, udruženja "Respekt NS" i Akademsko kulturno-umetnički klub "Upitnik za mlade" dobili su maksimalna sredstva od komisija, iako im je ista komisija dala samo 65, to jest 81 bod.
 
"Podnosioci predloga projekta su u obavezi da predvide aktivnosti i sredstva u cilju informisanja mladih i šire javnosti o donatoru, projektu, planiranim aktivnostima, događajima i rezultatima projekta. Prilikom definisanja i planiranja budžeta, neophodno je predvideti način i stepen informisanja mladih i šire javnosti o projektu. U cilju povećanja vidljivosti projekta, tokom njegove realizacije, udruženja će biti u obavezi da koriste odgovarajuće kanale komunikacije za ciljnu grupu kojoj su namenjene informacije (TV, internet i društvene mreže, radio, novine, štampani materijal i sl.), na svojoj internet prezentaciji istaknu vizuelni identitet i link ka internet prezentaciji Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade kao donatora, da objave informacije o odobrenom projektu, kao i da je koriste u svrhu informisanja mladih i šire javnosti o projektnim aktivnostima i u svrhu pozivanja učesnika na događaje koji se organizuju tokom njegove realizacije", navodi se, između ostalog, u uslovima konkursa.
 
Ovi uslovi nisu sprečili stručnu komisiju Uprave da novac dodeli udruženjima koja su faktički slabo vidljiva ili nevidljiva u pretragama. Među onima koji nemaju prezentacije, pa ni Fejsbuk stranice, su: "Edisac Neoplanta", "Odrasti zdravo", "Poslovi za mlade", "Razvojna inicijativa", "Lokalna zajednica", "Centar za razvoj", "Novi Sad 1748", "Inicijativa mladih Novosađana", "Novosadska fabrika znanja"...
 
Iako po prirodi i registraciji nisu udruženja za mlade i obuhvaćena su posebnim zakonom, čak su i sportska, plesna i druga nepovezana udruženja dobila novac na ovom konkursu. Tako je Veslački klub "Danubius" dobio 140.000 dinara, sportsko udruženje "Sport master" dobilo je 110.000 dinara, a auto-sportski klub "Petro Max" 290.000 dinara.
 
Monitoring nad projektnim aktivnostima vršiće Centar za razvoj i društvenu integraciju, koji je dobio 650.000 dinara za ovaj posao - a nema ni funkcionalan sajt. Ovo udruženje 021 je spominjao i prošle godine, kad su dobili više od 700.000 dinara za monitoring projekta Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, iako nisu imali iskustva u ovom poslu i postojali su manje od godinu dana. 
 
Rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je 30. novembar. Rezultate konkursa u celosti pogledajte OVDE.
 
O ranijim, takođe sumnjivim rezultatima konkursa za mlade čitajte u našim tekstovima OVDE, kao i OVDE.
  • Pawlle

    14.05.2018 06:31
    Samo da vidimo ciji clanovi i z koje partije su dobili pare i sve je jasno,smrdi ,vonja ,badzuga na sns- ovce
  • Nenad 1952

    13.05.2018 11:03
    Samo bežanija odavde deco
    I sad ja treba da nastavim da plaćam i poreze i doprinose i akcize i takse i račune ovoj raspaloj rupetini od države nakon ovog clanka...
  • Fantom iz kabineta

    12.05.2018 21:20
    Pozdrav za Nadu
    Da nacrtam za ove što ne kapiraju: fantomska organizacija je kada napraviš udruženje (sve legalno), dobiješ pare na konkursu preko političke veze i komisije koja se ništa ne pita, prikažeš lažnu realizaciju aktivnosti, a pare pustiš svojim pajtosima preko fiktivnih faktura. Ovo se radi na svim konkursima. Ljudi u vlasti doživljavaju kao formalnost i konkurse kao svoju ličnu kasicu, a ne nešto što služi interesu zajednice. Čitav sistem je takav da se od konkursa napravi pijaca: umesto 10 velikih projekata, ima 100 malih koji se realizuju u istom periodu. Neki se realizuju čak i pre dodele, pa je pitanje i kako se mogu uopšte kontrolisati i finansirati. Neke organizacije odbijaju nadzor. Plaćanja kasne. Pošto sve ide preko trezora, nalozi se nose ručno, a na plaćanje karticom zaboravite. Zaštita životne sredine su još veći carevi, kulturu da i ne pominjem. I naravno, svi bi najradije da ne moraju da ti plaćaju bilo kakav rad, da finansiraju troškove kancelarije, opreme, knjigovodstva itd. Valjda se podrazumeva da ti finansiraš operativu (šta ima veze što si neprofitna organizacija) i radiš za džabe u javnom interesu... kao neki robijaš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti