Menu 021

Smanjeno vreme rešavanja sporova, ali sudovi i dalje pretrpani predmetima

Prosečno vreme trajanja sudskog postupka u osnovnim sudovima sa područja Apelacionog suda u Novom Sadu u 2017. godini iznosilo je 95 dana.
Novi Sad 18.05.2018. | 15:46 > 16:53
Smanjeno vreme rešavanja sporova, ali sudovi i dalje pretrpani predmetima
Foto: 021.rs
Područje Apelacionog suda u Novom Sadu obuhvata više sudove u Novom Sadu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Šapcu, kao i 15 osnovnih sudova koji pokrivaju više od 40 gradova i opština.
 
Kada je reč o višim sudovima, sudije su svoje predmete rešavali u proseku za 192 dana, dok je Apelacioni sud u Novom Sadu predmete rešavao za 37 dana. Prosečno vreme trajanja postupka izračunat je tako što je broj nerešenih predmeta podeljen sa brojem rešenih, a potom se taj rezultat pomnožio sa brojem dana u godini, objašnjeno je u godišnjem izveštaju za 2017. Apelacionog suda, koji je predstavljen danas.
 
Na području Apelacionog suda u Novom Sadu tokom prošle godine rešen je 396.651 predmet, a rešeno je još 121.190 predmeta koji se odnose na zahteve građana za overu potpisa, rukopisa, izdavanje uverenja i slično. Broj rešenih predmeta je manji za više od 116.000 u odnosu na 2016. godinu, zbog dejstva Zakona o izvršenju i obezbeđenju.
 
Nasuprot broju rešenih predmeta, prošle godine je evidentirano i to da 109.640 predmeta nije dobilo svoj ishod. I broj nerešenih predmeta je opao u proteklom periodu, što se vidi po tome da je 2014. godine bilo gotovo 223.000 nerešenih predmeta. 
 
Iako ukazuju na to uspevaju da budu efikasniji, struka upozorava i na opterećenost. Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević poručio je da su viši sudovi zatrpani.
 
"Pred Novu godinu smo primili 50.000-60.000 predmeta diskriminacije na nivou Srbije, to ne može nijedan sistem da izdrži. Kada se pogledaju rezultati rada od 2012. zaključno sa 2017, svake godine u sistem srpskog pravosuđa ulazi oko 400.000 predmeta, to niko ne može da izdrži. Mi o tome moramo da pričamo. S druge strane, treba i da se pohvalimo. Pogledajte osnovne sudove na području Apelacionog suda u Novom Sadu, 2014. godine prosečno vreme trajanja rešavanja predmeta bilo je 162 dana, a prošle godine 95. Na teritoriji Srbije je za rešavanje predmeta potrebno nešto manje od 300 dana u proseku", naveo je Milojević.
 
Iako se vreme rešavanja predmeta smanjilo, broj predmeta u kojima se traži zaštita prava na suđenje u razumnom roku je u porastu. Prošle godine su primljena 1.193 predmeta, a jedino je Apelacioni sud u Novom Sadu zabeležeio smanjenje broja žalbi na suđenje u razumnom roku. 
 
Zbog mnogo starih predmeta svi sudovi su morali da preduzimaju mere kojima su doprineli da se njihov broj smanji. Na kraju 2017. godine ukupan broj nerešenih starih predmeta bio je 70.908, što je duplo manje u odnosu na 2015.
 
Sudovi su rešavali gotovo 3,5 predmeta dnevno koji su se odnosili na porodično nasilje. Primenom Porodičnog zakona javio se veći broj ovih sporova, pa je prošle godine rešeno 1.258 predmeta u vezi sa porodičnim nasiljem, dok 212 tek treba da bude rešeno.
 
"Suočeni sa konstantnim prilivom predmeta, povećanim naročito u višim sudovima, usporenim izborom sudija i stalnom fluktuacijom i sudijskog i nesudijskog kadra, sudovi su, prema prikazanim rezultatima, evidentno uložili napor da poboljšaju rezultate rada i uspešno su ostvarili svoju funkciju", zaključio je predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković u izveštaju za prošlu godinu.
Autor: Zoran Strika - strika@021.rs
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • Au
  21.05.2018 13:40
  NS
  Evo sada sam pogledao tarifu medijatora na internetu.
  Za medijaciju u vezi suvlasništva nekretnine koja vredi od 4 do 8 miliona dinara ( preko 30.000 eur- garsonjera) treba da PLATIM MEDIJATORU ravno 100.000,00 dinara!
  Slovima: sto hiljada dinara! I to odmah unapred.. Nema na poček ništa, a za slučaj da medijacije ne uspe, moraću ipak da tužim.
  E za te pare ću da vodim sud. Neću da gubim ni novac,a ni vreme uzalud.Medijacija nije jeftina, košta više i od izvršitelja i od notara i od suda i od advokata.
 • Salajka
  21.05.2018 12:06
  NS
  Mnogi posle medijacije vraćaju na sud- to su oni pretežni slučajevi kada medijacija ne uspe, tj stranke se ne dogovore. Naravno , da se vraćaju na sud, ako hoće da reše problem.
  Medijacija košta, nije jeftina, evo objavi koliko košta jedna komplet medijacija za moje potraživanje od recimo 500.000 dinara i da li plaćam Medijatoru unapred ili kad dobijem moje pare? I u kom roku dobijam moje pare sa kamatom i troškovima medijacije (kao što sud presudi sa kamatom i troškovima sudskog postupka)?
  I šta da radim ako ta druga strana ne plati u roku kako smo se dogovorili kod medijatora? Plaćam li medijatora i šta radim tada?
 • NS
  21.05.2018 06:49
  Teško neznanje
  Informišite se o medijaciji kako bi znali šta je to. Nemojte se upuštati u priču o nečemu bez argumenata i osnova, onog realnog. Niti je medijacija prisilna, naprotiv - dobrovoljna je, niti je ista kao i izvršiteljska profesija - niko vam ništa ne oduzima (već sam to rekla), niti vas iko vraća na sud posle medijacije - medijacijom rešavate stvar i nema dalje. Da, medijacija se plaća, a o tarifama možete da čitate javno (ni približno advokatskim, koje su svima nepoznate). Šteta što toliko gluposti pišete, a neznalice ste. Imate na netu dosta toga o medijaciji pa lepo miš u ruke i čitajte kako bi sledeći put znali o čemu pričate i pišete.
 • Naravno
  20.05.2018 14:44
  @ NS
  Naravno da je medijator isto što i izvršitelj ili notar- nova pravosudna privatna profesija koja rešava po delegiranoj nadležnosti poslove koje je do sada radio sud.
  E da bi sud imao veštački završene predmete,vrši se pritisak da parnične stranke odu kod metijatora (gotov predmet), tamo plate i vrate se ponovo na parnicu da problem reši sud (nov predmet), umesto da sam sudija na prvom ročištu ispita da li postoji mogućnost dogovora medju parničnim strankama. Ako stranke hoće sudsko poravnanje završava sudjenje.
  E problem je što stranke NEĆE da se dogovore, a ti koji NEĆE da se dogovore, neće se dogovoriti ni pred novom pravosudnom profesijom tj g-dinom Medijatorom, samo će izgubiti vreme i naravno PLATITI medijatora.
  G-din Medijator NIJE BESPLATAN.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Pravila i uslovi korišćenja Pošalji vest