Limanci protiv "betonizacije" grada i izgradnje garaža, spremni su i na proteste

Stanovnici Limana pobunili su se zbog plana da se u ovom delu grada izgradi osam javnih garaža.
Limanci protiv "betonizacije" grada i izgradnje garaža, spremni su i na proteste
Foto: 021.rs
Plan generalne regulacije Limana sa Univerzitetskim kampusom nalazi se na javnom uvidu do 25. maja, a Limanci su se organizovali u inicijative kako bi promenili plan kojim je predviđeno da se na mestu zelenih površina i već postojećih parkinga izgrade garaže, uglavnom sa suterenom, prizemljem i mogućnošću parkiranja na krovu.
 
Iako su krenuli u organizovanje tek krajem prošle nedelje, inicijative "Sačuvajmo Liman od betona" i "Ne damo park" privukle su pažnju građana. 
 
Lokacije na kojima bi, prema dokumentu, trebalo da budu izgrađene garaže su: Ulica Veljka Petrovića, Milice Stojadinović Srpkinje, ugao Bulevara despota Stefana i Šekspirove, ugao Narodnog fronta i Šekspirove, ugao Narodnog fronta i Balzakove, između ulica Ive Andrića i Heroja Pinkija, ispod planiranih objekata Univerziteta u Novom Sadu, te u okviru Univerzitetskog kampusa. 
 
Biljana Simonović iz Inicijative "Sačuvajmo Liman od betona" kaže za 021.rs da su svesni toga da problem sa parkinzima u gradu postoji, ali ne smatraju da je uništavanje zelenih površina rešenje. Prema njenim rečima, Grad je prethodnih godina izdavao dozvole za gradnju stambenih i poslovnih objekata, a da se nije vodilo računa o parking prostoru.
 
"Ono što mi pokušavamo jeste da sprečimo da se zelene površine pokriju betonom. Zelenilo proizvodi kiseonik i kada bismo pronašli neku alternativu možda bismo mogli da klimnemo glavom, ali alternativa ne postoji. Mi negodujemo jer smatramo da Regulacioni plan treba da bude u službi građana, ne pojedinačnih interesa. U tom smislu, mi apelujemo na nadležne da prepoznaju šta je interes stanara Limana", poručuje naša sagovornica.
 
Simonović navodi da izgradnja garaže ne znači da bi se uslovi parkiranja nužno poboljšali. Navodi primer Balzakove i Narodnog fronta, gde je planirano da se izgradi garaža sa 120 parking mesta, a kako kaže, već sada postoji prostor rezervisan za 90 automobila. 
 
Na površini između ulica Milice Stojadinović Srpkinje i Boška Buhe, gde se sada nalazi zelena površina i dečije igralište, planirana je izgradnja predškolske ustanove, a u blizini bi se nalazio i parking. Zbog ovakvog plana građani su se organizovali u Inicijativu "Ne damo park - ulice Boška Buhe i Milice Stojadinović protiv betoniranja". Predstavnici ove inicijative navode za 021.rs da postoji dovoljno površina u gradu na kojima se može izgraditi predškolska ustanova.
 
"Shvatamo da su vrtići potrebni, ali verujemo da ima pogodnijih parcela za izgradnju nego da se to čini između zgrada na uređenoj površini. Da ne pričamo o mogućnosti transformacije napuštenih kasarni ili sličnih prostora u objekte predškolskih ustanova. Postoji dosta parcela koje bi mogle da se iskoriste za ovu namernu, ali izgleda da je Gradu na prvom mestu da proda parcelu privatnim investitorima, pa da izgradnju onoga što je neophodno rešava na lokacijama koje ne odgovaraju građanima. Zelenih površina ima sve manje, kao da se gleda da se svaka moguća parcela proda kako bi se izgradile zgrade", ukazuju u ovoj inicijativi.
 
I oni tvrde da u njihovom okruženju već postoji parking koji odgovara potrebama stanara. Međutim, kako kažu, problemi nastaju kada se parkiraju oni koji dolaze na posao u blizini. 
 
Građani iz Balzakove i Narodnog fronta poručuju da bi se izgradnjom garaže posekla stabla starija od 30 godina, koje im koriste kao zaštita od izduvnih gasova, buke. U slučaju da se na javnoj raspravi ne prihvate njihove primedbe, Biljana Simonović kaže da će građani izaći na ulicu kako bi odbranili svoj komšiluk.
 
"Prioritet nam je da do 25. maja podnesemo prigovore na sadašnji plan. Paralelno sa tim, skupljamo potpise za peticije. U tome sarađujemo sa svim drugim inicijativama, a to znači da građani mogu da daju podršku i za Balzakovu, Boška Buhe, Despota Stefana, Šekspirovu, livadicu, pošto iz dana u dan saznajemo da ovo nije situacija samo na Limanu. U slučaju da se naše primedbe ne prihvate, građani će izaći na ulice. Mi moramo da se izborimo za naš prostor. Argumente imamo, a ako ne postoji volje da se oni saslušaju, onda moramo da izađemo na ulicu", zaključuje Simonović.
 
Treba dodati i to da se u Planu navodi da se na planiranim objektima garaža planiraju krovni vrtovi. Kako stoji u dokumentu, pozitivna strana krovnih vrtova je to što se prirodi vraća deo oduzet izgradnjom objekata i saobraćajnicom.
 
Podsetimo i da je nedavno pokrenuta Inicijativa "Ne damo livadicu" zbog plana da se na uglu Jovana Subotića i Kisačke ulice, gde se trenutno nalazi zelena površina, izgradi osmospratnica, o čemu možete da čitate OVDE.
 
Da se Novosađani sve češće odlučuju da ustanu protiv "betonizacije" grada, osim ovih inicijativa, pokazao je i prošlogodišnji protest zbog prodaje zelene površine u Futoškoj ulici, kako bi se proširala obližnja pumpa. Nakon intervencije građana, ova odluka je povučena. 

Komentari 136

  • Pao s neba

    29.11.2018 01:18
    pa u rebra
    Vajni neskolovani covek koji je celu grada, osmisljava sa investitorima sve te nebuloze a onda komisija za planiranje (u kojoj su svi ljudi povezani sa vlascu i investitorima) salje svoje misljenje na skupstinu koji naravno jednoglasno potvrde da je to sve u skladu. Urbanizam kao struku, niko nista iz gradske vlasti i ne pita.
  • Vladimir

    31.05.2018 21:39
    ????
    Ne znam zašto bi grad gradio garaže i zamerao se gradjanima sem ako u tome ne vide lučni interes kada garaže već postoje. Mislim da je samo potrebno napraviti neki dogovor sa vlasnicima istih u vezi korišćenja. Naravno,parkinzi da ostanu stanarima zgrada.
  • boki2

    25.05.2018 12:34
    polako počinje i fizičko razračunavanje za mesto za parking,u ulici Berislava Berića neko jutro zamalo i pucnjava zbog mesta,treba lepo od bulevara Oslobodjenja do Kisačke uvesti plavu zonu i rešiti koliko toliko tu zavrzlamu,ovi radnici u Galensasu najgori od 6sati ujutro čekaju u redu na parking kako koji stanar krene na posao odma se ugnezdea i ovi iz banaka još gori zauzimaju po dva mesta jer neznaju da se parkiraju (parkiraju se ukoso)pauk kruži ali dzaba
    neki napišu brojeve telefona pa ostave na šofeci pa ih ovi zovu i plate neku kaznicu od 200 din lično video ispred obdaništa ma ludnica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti