Vučević: Imamo rešenje za problem uvećanog poreza na njivama

Futožani, ali i ostali poljoprivrednici iz okoline Novog Sada čije je zemljište iz poljoprivrednog prevedeno u građevinsko, neće plaćati i do 120 puta uvećan porez, poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Vučević: Imamo rešenje za problem uvećanog poreza na njivama
Foto: 021.rs
Podsetimo, skoro 800 poljoprivrednika iz okoline Novog Sada dobilo je poreska rešenja uvećana više od sto puta u odnosu na prethodne godine, naveli su u udruženju "Futoški kupus". Svaki od poljoprivrednika koji smatra da je oštećen ovakvim rešenjem, trebalo bi, kako ukazuje Vučević u izjavi za Novosti, da se javi u gradsku poresku upravu, gde će se na osnovu činjenica i dokumentacije naći adekvatno rešenje.
 
Porodične njive koje paori godinama obrađuju preinačene su gradskom odlukom u građevinsko zemljište, na koje se plaća porez od više od 150.000 dinara po hektaru. Ovakvo rešenje, uz to, obuhvatilo je 1.000 od ukupno 5.000 hektara sertifikovanih za proizvodnju futoškog kupusa, prvog povrća u Srbiji sa zaštićenim geografskim poreklom, tako da je i to dodatno ugrozilo povrtare.
 
"Nisu samo Futožani imali taj problem, tu su i poljoprivrednici iz Veternika, Begeča, pa i iz dela Čeneja, ali, naravno, imamo rešenje za ovaj problem i već smo insistirali u Poreskoj upravi da pozovu poreske obveznike da se izjasne, naravno, uz sve dokumente i da se tačno utvrdi da li je to i dalje poljoprivredno zemljište na kojem nema objekata", navodi Vučević. 
 
Kako kaže, ako je u pitanju jedna njiva između kuća, onda je neopravdano da se porez umanji jer je vlasnik u mogućnosti da ga valorizuje kao građevinsko zemljište. "Ako su na celom potezu samo njive, onda je jasno da tu nema mesta uvećanju poreza", dodaje on.
 
Ovakvo rešenje se, ukazuje Vučević, posebno mora tražiti za one poljoprivrednike na čijem zemljištu se planiraju infrastrukturni ili javni objekti.
 
"Za njih, takođe, ne sme da bude povećanja poreza, jer oni svoje zemljište neće moći da prodaju kao građevinsko. Samim tim, još jednom apelujem na poljoprivrednike koji smatraju da su oštećeni, da se jave poreskoj upravi, da izjave žalbe i prigovore jer se peticijama i protestima ništa neće promeniti. Nemamo interesa da neralno visokim porezima uništavamo poljoprivrednike, tim pre što, kada se gleda kompletan gradski budžet, nije veliki prihod za Grad. Nije nam cilj da imamo loše namere prema našim sugrađanima", kaže Vučević.
 
Detaljnije o problemu čitajte OVDE.
  • Mislilac

    04.06.2018 12:00
    Narod
    Znači rešenje se odmah pronađe kada se oseti da je narod poprilično nezadovoljan pa i besan!?
  • đokica

    04.06.2018 06:13
    svrati do MESNE ZAJEDNICE
    Nekada je u SVAKOJ MZ.
    Visio PLAN MZ.sa PARCELAMA!?
  • Rešenje postoji

    03.06.2018 22:01
    Smeniti bahatu SNS vlast
    Na izborima, znate šta vam je činiti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti