Sve više žena žrtava nasilja u Novom Sadu, tesno i u sigurnoj dečjoj kući

Broj žrtava nasilja u Novom Sadu povećao se za godinu dana za oko 500.
Sve više žena žrtava nasilja u Novom Sadu, tesno i u sigurnoj dečjoj kući
Foto: 021.rs

Žrtve su najčešće žene i deca, a uglavnom je reč o fizičkom nasilju u braku ili vezi, zbog kog je 47 žena moralo da boravi u Sigurnoj ženskoj kući.

Ukupan broj korisnika usluga Centra za socijalni rad smanjio se sa 26.925 u 2017. na 24.582 u odnosu na 2016. godinu, pokazuje godišnji izveštaj ove ustanove. To je ukupno 2.343 korisnika manje za godinu dana.
 
Najveći broj korisnika su odrasli, a slede deca.
 
Podaci Centra pokazuju određene trendove, ali i novine. Tako je zabeležen dosta veći broj prijava nasilja u porodici, ali i sve veći broj prijava nasilja u samim ustanovama socijalne zaštite, a koje se uglavnom odnose na vršnjačko nasilje među zbrinutom decom. 
 
Generalno, za godinu dana se smanjio broj korisnika socijalne pomoći i to nakon nekoliko godina rasta. Ukupno je evidentirano 2.429 novih zahteva za socijalnu pomoć, a to pravo je u toku prošle godine ostvarilo 4.211 porodica. 
 
Inače, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Novom Sadu je u decembru 2017. godine bilo 16.774 nezaposlenih, što je smanjenje za skoro 5.000 stanovnika na birou u odnosu na decembar 2016. godine. Više od polovine nezaposlenih su žene - 56 odsto. Najviše nezaposlenih je u kategoriji bez ikakvog obrazovanja, a s rastom nivoa obrazovanja, smanjuje se i procenat nezaposlenih. 
 
Situacija uopšte nije ista kada je reč o ženama. Statistika pokazuje da se najteže zapošljavaju visokoobrazovane žene (od ukupnog broja nezaposlenih žena, trećina ima završen najmanje fakultet), a mnogo se lakše zapošljavaju neobrazovane žene.
 
Porast evidentiranog nasilja
 
Od početka primene Porodičnog zakona 2005. godine, iz godine u godinu konstantno raste broj prijava za nasilje u porodici. Žrtve nasilja su u skoro 90 odsto slučajeva žene, a u 94 odsto slučajeva su nasilnici muškarci. Skoro po pravilu je da se nasilje ponavlja iz godine u godinu. Nasilnik je najčešće suprug i roditelj, a ima slučajeva i kad je dete nasilno nad roditeljem. Uglavnom je reč o fizičkom i psihičkom nasilju, a više od polovine počinilaca ima neku vrstu bolesti zavisnosti (alkohol, droga, kocka). Obrazac ponašanja potiče iz prošlosti nasilnika, jer su oni uglavnom i sami bili u disfunkcionalnim porodicama i trpeli nasilje.
 
Centar za socijalni rad Novog Sada evidentirao je prošle godine 529 žrtava fizičkog nasilja, 61 žrtvu seksualnog nasilja i čak 1.226 žrtava emocionalnog nasilja. 
 
Zbog pretrpljenog nasilja i u nadi da će pronaći spas, 155 žena javilo se ustanovi za neku vrstu pomoći, a 47 žena privremeni spas našlo je u Sigurnoj ženskoj kući. Sa njima je boravilo i ukupno 47 dece.
 
Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dovela je do brže reakcije nadležnih organa, a najviše policije, koja je izricala hitne mere i to najčešće zabranu prilaska ženi. Za godinu dana su sudovi i policija izrekli skoro 1.500 hitnih mera.
 
Porastao je i broj korisnika Sigurne dečje kuće, ustanove u kojoj je boravilo 189 dece. Inače, kapacitet kuće je 18 dece koja borave do šest meseci, a za to vreme im voditelj slučaja pronalazi trajan dom. Deca su uglavnom smeštena zbog bežanja od porodičnog doma i nasilja u porodici.
 
U Sigurnu dečju kuću su tokom prošle godine smeštena i deca migranti koji su nađeni na granici ili na otvorenom, bez pratnje odraslih. Do avgusta je zbrinuto njih 14 - 12 dečaka iz Avganistana, jedan dečak iz Sirije i jedan dečak iz Palestine. Boravili su u Novom Sadu do otvaranja prihvatnih centara u Kikindi i Krnjači, kada su premešteni.
 
Inače, korisnici socijalne pomoći i drugih usluga Centra za socijalni rad čine skoro devet odsto ukupnog stanovništva Novog Sada.
  • no name

    16.06.2018 17:52
    zena
    Eto ja sam bio sumnji;av sto covek u komentaru kaze zena malo malo na kafu sa drugaricom,kada sam posumnjao ona mi namesti policiju.mesec dana u svoju kucu nisam mogao.na kraju sam zapalio resio problem.sad nek pije skim god hoce moja sloboda je bitna.ljudi volite sebe vise nego druge.
  • dijasporac

    14.06.2018 17:22
    @ ???
    Ubijes suprugu i pravdas se da je to posledica novog zakona!? Stvarno genijalnost koju ja ne mogu da sagledam, nekako mi izmice posl;edicnost te dve stvari, ali hajde, ja sam bio glup i nisam mogao da izdrzim tempo u Srbiji pa sam morao da zapalim ...

    Mislis da je onaj sto je juce klestima umlatio svoju zenu u Vlasotincima citao stari i novi zakon pa odlucio da je iskasapi kad je novi zakon stupio na snagu videci neku prednost u tome za njega kao ubicu? Ja mislim, ipak da je to ipak posledica vaspitanja, nepostovanja moralnih i zivotnih normi koje su rasprostranjene u Srbiji, kolicine konzumiranog alkohola i opijata i nadasve pomracenja svesti u umisljenoj glavi dominantnog a ipak ostavljenog muzjaka.

    Generalno, vecina zakona u Srbiji je pretabana iz EU, tamo mnogo bolje regulisu odnose a u Srbiji ne daju takve rezultate, zasto? Zato sto se u Srbiji, kao sto je svojevremeno pokojni i nikad prezaljeni J.B.Tito rekao, niko ne pridrzava zakona kao pijan plota. Znaci, zakoni se ne sprovode, kaznena politika se zaobilazi gde se moze, pravosudje je javeca rak-rana drustva u Srbiji, a boga mu, pa i mi Srbi volimo sve da improvizujemo.
  • @Neki siledzija

    14.06.2018 14:17
    Od svega mi u tvom mozgu samo jedna stvar nije jasna - ono prebijanje. Kako neko, za bilo koju stvar na svetu koju neko drugi ucini (pri kojoj fizicki ovog prvog nije pipnuo tj. povredio) zavredjuje fizicki obracun? Sve moze da se vrati istom merom. Koji primitivci nisu u stanju da vrate istom merom, ili na neki drugi nacin, koji god, a koji ne ukljucuje najprimitivniji oblik obracunavanja, a to je udarac? To sto ti isti obicno kao nacin biraju udarac po pravilu sa sitnijima i slabijima od sebe uostalom dovoljno govori. Moja omiljena izreka mog omiljenog ucitelja je, parafraziram "prvi covek koji je uputio uvredu umesto udarca, moze se smatrati tvorcem civilizacije".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti