Vodovod: Voda u Novom Sadu je ispravna, širenje dezinformacija je krivično delo

U protekla 24 sata se na društvenim mrežama pojavilo lažno upozorenje da voda u Beogradu nije bezbedna za piće, a dezinformacija se širi i po drugim gradovima, pa i u Novom Sadu.
Vodovod: Voda u Novom Sadu je ispravna, širenje dezinformacija je krivično delo
Foto: Pixabay
Ovu informaciju su danas demantovali nadležni u beogradskom "Vodovodu", a reagovao je i novosadski "Vodovod".
 
"Obaveštavamo građane Novog Sada da je voda iz JKP 'Vodovod i kanalizacija' u potpunosti bezbedna i ispravna za piće. Ne postoji kontrolisanija namirnica od vode. Pored naših laboratorija, ispravnost i kvalitet vode se svakodnevno kontroliše i u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Provera kvaliteta se u laboratorijama Vodovoda vrši na svakih 45 minuta. Proverava se hemijska i mikrobiološka ispravnost. Uzorci vode se uzimaju tokom sve tri faze prerade vode, počev od vode iz samih bunara, zatim tokom faze aeracije, druge faze - filtracije, treće faze - dezinfekcije i na kraju kao krajnji prerađen proizvod koji pijemo", naglašavaju u "Vodovodu".
 
Kako dodaju, Novi Sad ima najkvalitetniju vodu u celoj Vojvodini i među kvalitetnijim u Srbiji.
 
"Svaki Institut za javno zdravlje u Srbiji vrši kontrolu ispravnosti vode i ti rezultati se dostavljaju u centralni Institut u Beogradu, te se na osnovu tih rezultata formira lestvica kvaliteta. Podsećamo da je širenje panike, nereda te iznošenje neistinitih i neproverenih informacija krivično delo protiv javnog reda i mira za koje je predviđena novčana kazna i kazna zatvora do tri godine", zaključuju u "Vodovodu".
 
Dezinformacija je potekla iz Beograda, a širila se putem poruka na vajberu. U poruci je navedeno da se "u vodu prosuo metan koji je greškom pun kancerogenih čestica" i da voda nije za piće do ponedeljka. Nadležni su hitno demantovali i objasnili da je ovako nešto nemoguće.
 
  • Samo

    19.06.2018 14:25
    ovo
    Voda u Srbiji je bezbedna u smislu da se nećete ozbiljno razboleti niti umreti, kamenac na zubima ćete dobiti i verovatno proliv po koji put nedeljno.

    Ostavite vodu na 15 minuta u čaši, imaćete seksi miris hlora, neće vas ubiti, ali nije ni prijatno.
    Česmušu moram da pijem jer nemam para za flaširanu.
  • dzo

    15.06.2018 16:41
    fake news UND rIJALITI
    Nesto bih rekao ali ne znam da li je kod ovih sa kupljenim diplomama dezinformacija referenca sa enciklopedije?? Pa necu... Al da je smesno jeste.
  • zaqab

    15.06.2018 12:52
    Znaci voda u Novom Sadu je ispravna ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti