Inspekcija rada naložila hitne mere "Liru" zbog visokih temperatura u fabrici

Inspekcija rada naložila je američkoj kompaniji "Lir" ("Lear") da preduzme hitne mere kako bi obezbedila adekvatne uslove rada u fabričkom pogonu, a zbog visokih temperatura na koje se žale radnici, saznaje 021.rs.
Inspekcija rada naložila hitne mere "Liru" zbog visokih temperatura u fabrici
Foto: 021.rs
Hala smeštena u Industrijskoj zoni Sever IV u kojoj se proizvode električni kablovi za automobilsku industriju, za čiju je izgradnju i opremanje Grad Novi Sad uložio oko četiri milijarde dinara, po tvrdnjama radnika sa kojima je 021.rs razgovarao, predstavlja teško mesto za rad kada počne sezona visokih temperatura.
 
Fotografije koje su nam dostavili radnici pokazuju da je temperatura u pogonu prošle nedelje (18. - 22. jun) dostizala i 30 stepeni celzijusa. Kako tvrde, uz osam do 10 časova automatskog rada i stajanja u mestu, kao i konstantnog pritiska da se ispuni norma, ovakvi uslovi rada su veoma teški.
 
"Neverovatno je vruće, vazduh je vruć i onda je sasvim očekivano da neko padne u nesvest. Dobijemo flašicu hladne vode od 0,5 litara za ceo dan, ali nam je dozvoljeno da sami svoju vodu donesemo. Prva pauza traje 15 minuta, druga 10, treća pet, a kad su velike vrućine onda dobijemo koju pauzu više. Svuda klime rade, inženjeri sede u klimatizovanim kancelarijama, svlačionice su klimatizovane, jedino kod nas na liniji ne rade. Kod nadređenih sve radi, zato ni ne silaze u pogon, osim kad baš moraju", kaže jedan od zaposlenih koji želi da ostane anoniman. 
 
Zahtev za anonimnošću imali su i ostali radnici sa kojima je 021.rs razgovarao, a koji potvrđuju da postoji problem sa visokim temperaturama u pogonu. Kada je reč o rešavanju problema, dobili su, kažu, obećanje da se radi na tome.
 
"Vrućine su bile užasne, ali kao rade na tome. Mada, nema tu poboljšanja, tako je stalno", dodaje jedan od sagovornika.
 
  
 
Da radnicima rad pri visokim temperaturama u liniji smeta, potvrđuju za 021.rs i u Inspektoratu za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gde su primili prijavu o ovom problemu. Trenutno se vode dva postupka inspekcijskog nadzora kada je u pitanju poslovanje kompanije "Lir".
 
"Jedna od ovih predstavki je vezana za uslove rada pri visokim temperaturama, gde je poslodavcu naloženo da preduzme hitne mere i obezbedi adekvatne uslove rada u pogonu u smislu održavanja optimalne temperature radnih prostorija", poručuju u Inspektoratu za rad.
 
O "Liru" se dosta toga pričalo otkad je 2016. godine počeo sa probnom proizvodnjom u Novom Sadu, u pogonu Luke Novi Sad. Najavljen kao velika investicija za Novi Sad, kompanija "Lir", uz "Delphi" ("Aptiv"), predstavljena je kao firma koja će zaposliti veliki broj ljudi i doprineti oživljavanju zamrle novosadske industrije. 
 
Međutim, posle samo nekoliko meseci od početka proizvodnje, bivši radnici su izašli u javnost sa tvrdnjama da radnici zbog visokih temperatura padaju u nesvest. Otvaranje pogona u Industrijskoj zoni Sever IV trebalo je da reši problem, ali radnici sa kojima smo razgovarali tvrde da se to nije dogodilo, te da pojedini zaposleni i dalje padaju u nesvest.
 
Kako kažu, Hitna pomoć interveniše manje, ali je razlog tome angažovanje medicinskih radnika privatnog doma zdravlja, koji imaju svoju prostoriju u kompaniji. 
 
Jedan od menadžera u "Liru" ranije je poručio da ova firma "nema običaj da komentariše pitanja koja nisu vezana isključivo za sam biznis kompanije". Po svemu sudeći, takva politika je nastavljena i dalje, pošto direktor pogona u Novom Sadu Pavel Larionov nije odgovorio na pitanja koja smo mu uputili, ali se nije odazvao ni na telefonski broj poznat redakciji. 
 
  
 
Od početka rada ove kompanije u Novom Sadu, kako nam je rečeno u Inspektoratu za rad, primljeno je sedam žalbi koje su se odnosile na radno vreme, obračun i isplatu zarada, utvrđivanje radno-pravnog statusa, prestanak radnog odnosa i uslove rada. Utvrđene su dve nepravilnosti, koje je "Lir", nakon reakcije Inspekcije, ispravio. Osim nadzora zbog visokih temperatura u pogonu, trenutno se odvija inspekcijski nadzor radnog vremena, pošto je uvedena preraspodela. 
 
Radnici sa kojima smo razgovarali ne žale se na mesečna primanja i njihovu isplatu, za koju kažu da je redovna, navodeći da su nedavno dobili i povećanje. "Kada dodaju određene bonuse, prekovremenu, bude to solidna plata", zaključuje jedan od zaposlenih, ali i dodaje da su međuljudski odnosi često loši zbog podele na "bele mantile" i "kecelje".
 
"Lir" je američka kompanija sa tradicijom dužom od jednog veka i posluje u 39 zemalja, a među osnovnim vrednostima su, kako navode, kvalitet, efikasnost, integritet i timski rad.
 
"Lir" u celom svetu zapošljava 165.000 radnika. Samim tim, novac koji fluktuira kroz ovu kompaniju je ogroman, a broji se u milijardama dolara. 
 
Prema Finansijskom izveštaju za 2017. godinu "Lir" je krajem prošle godine u Novom Sadu zapošljavao oko 2.000 radnika. Imao je poslovne prihode od 4,2 milijarde dinara, međutim, kako se vidi u dokumentaciji Agencije za privredne registre, ostvario je neto gubitak od 353 miliona dinara.
 
Između ostalog, Republika Srbija se ranije ugovorom sa ovom kompanijom obavezala da će isplatiti 9,5 miliona evra subvencija, dok "Lir" treba da uloži 14,8 miliona.
  • bokisa

    12.10.2018 20:40
    lopovi
    ma lopovi samo gledaju kako i na koji nacin da ti ukradu i to malo para sto zaradis pa su izmislili i banku sati sve sto radis prekovrameno i kad ne radis za radni dan njihovom krivicom ide u tu banku za sta kome ide niko nema pojma ,,a o tome kako ljubavnice i neradnici dolaze na polozaje to nema nigde ...Bagra i olos ,Vredan i posten covek tamo nema sta da trazi jer se takvi tamo Ne cene ,,Tamo se trazi neki drugi kvalitet
  • Novosadjanin

    10.10.2018 15:03
    Plate su sve manje sada su smanjili za 5-8 hiljada, sada dibijam manje nego pre 6 meseci radis prekovremeno za banku sati a slobodne dane koje ti obecvaju nedaju. Problem su menadzeri jer samo svoje prijatelje i ljubavnike/ljubavnice stavljaju na pozicije dok Direktor fabrike nema pojma sta se desava u fabrici
  • jedan od bivsih zapo

    03.07.2018 22:07
    plata
    Plata je prva tri meseca za 174h 34000 plus bonusi za disciplinu , prekovremeni rad, rad prazanicima i rad vikendom koji se placaju dodatno tolko ima operater u oroizvodnji ali je problem na koju poziciju upadnes da radis negde je lako a negde jako tesko da nemozes od posla da stignes da popijes vode iz flasice koja ti stoji iza ledja a jako budes zedan sve znoj lije sa tebe jedva docekas pauzu da se napijes sto vise vode da bi mogo izdrazati raditi jer ti je bukvalno svaka sekunda bitna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.