Hitna revizija vakcinalnih kartona dece i kontrola u svim domovima zdravlja u Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo naložio je hitnu reviziju vakcinalnih kartona dece predškolskog i školskog uzrasta u Vojvodini, saznaje 021.
Hitna revizija vakcinalnih kartona dece i kontrola u svim domovima zdravlja u Vojvodini
Foto: 021.rs
Naredba je 25. juna stigla svim domovima zdravlja u pokrajini, a podrazumeva reviziju kartona imunizacije i vakcinaciju nevakcinisane dece u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ovaj potez usledio je nakon vesti da je pedijatar doma zdravlja na Limanu zaražena virusom morbila, jer je bila izložena nevakcinisanoj deci.
 
Kako za 021 kažu u sekretarijatu za zdravstvo, naredba je poslata drugi put u poslednjih godinu dana, a radi blagovremene pripreme i prevencije zaraznih bolesti koje mogu nastupiti u narednom periodu. 
 
"Ukoliko roditelji odbijaju da vakcinišu dete, sekretarijat za zdravstvo naložio je zdravstvenim ustanovama da, poštujući zakonske propise, podnesu prijavu nadležnoj sanitarnoj inspekciji koja dalje preduzima mere u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima. Podsećamo da je to u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je propisao prekršaj za odbijanje imunizacije lica određenog uzrasta. Takođe, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo će, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, kao i svim Zavodima za javno zdravlje na teritoriji pokrajine u narednih sedam dana izvršiti i vanredni nadzor i kontrolu preduzetih aktivnosti u svim ustanovama primarne zdravstvene zaštite", navode za 021 u sekretarijatu.
 
Ukoliko roditelj odbije da vakciniše dete, dom zdravlja dostavlja informaciju, a sanitarna inspekcija podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Novom Sadu. Novost je da je nedavno jednoj Novosađanki izrečena novčana kazna zbog odbijanja da vakciniše svoje dete.
 
Inače, od početka proglašene epidemije malih boginja prošle godine, u Vojvodini je obolelo 174 ljudi. U Novom Sadu je, prema poslednjim podacima, 74 obolelih.
 
Detaljnije o zaraženoj doktorki, čije stanje je veoma teško, čitajte OVDE.
  • Mama

    28.06.2018 11:15
    Ovo ce biti isto kao sa donosenjem falsifikovanih potvrda u vrtice. Tragikomedija.
  • Debil

    28.06.2018 10:43
    Kakva revnosna drzava.
    Smejurija .
  • NS

    28.06.2018 10:14
    Azašto doktorka nije vakcinisana, ako radi sa bolesnom decom? Možda nije htela jer sumnja u tu vakcinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti