Novosađanka kažnjena jer nije htela da vakciniše dete

Majka bebe stare nepunih godinu dana oglašena je odgovornom u Prekršajnom sudu u Novom Sadu i kažnjena sa 30.000 dinara, jer nije želela da njeno dete primi vakcinu.
Novosađanka kažnjena jer nije htela da vakciniše dete
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", ova Novosađanka, zasad jedina sankcionisana, u ordinaciji Doma zdravlja je potpisala da odbija obaveznu iminuzaciju deteta, posle čega je protiv nje sanitarna inspekcija podnela prekršajnu prijavu.
 
U sudnici majka nije poricala da je odbila da njeno dete bude vakcinisano i da je o tome potpisala izjavu. Pravdala se da joj, po saznanjima "Novosti", nije bila namera da beba uopšte ne primi vakcinu, već da tu obavezu odloži na neko vreme.  
 
U Prekršajnom sudu u Novom Sadu, od početka godine do 1. juna, primljena su 235 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja dece. Prijave protiv roditelja je podneo Pokrajinski sekreterijat za zdravstvo, Odeljenje za sanitarnu inspekciju u Novom Sadu.
 
"Od ovih prijava, dosad je 17 rešeno. U 15 slučajeva zahtev je odbačen, zato što su nedostajali datum, ili mesto gde je prekršaj učinjen, ili su podaci o okrivljenom bili nepotpuni", navode u Prekrašjnom sudu u Novom Sadu. 
 
S obzirom na to da, kako dodaju u Prekršajnom sudu, podnosilac zahteva, odnosno, Odeljenje za sanitarnu inspekciju nije u određenom roku otklonilo nedostatke, na koje im je sud ukazao i dostavio ove podatke, smatralo se da su odustali, i ti zahtevi su odbačeni. U jednom slučaju je doneta oslobađajuća presuda.
 
Sanitarna inspekcija prijave podnosi protiv onih roditelja koji su odbili imunizaciju deteta, čime su zloupotrebili roditeljsko pravo, a podatke dobijaju iz domova zdravlja. Inače, predviđena novčana kazna je od 30.000 do 150.000 dinara.
 
Jače mere zaštite od morbila u Novom Sadu pokrenute su kad je Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo", na osnovu dopisa Ministarstva zdravlja, zabranila roditeljima nevakcinisane dece da ih dovode u vrtiće. Svi roditelji morali su da donesu potvrdu izabranog lekara da je dete vakcinisano (ili obaveštenje da je vakcinacija nakratko odložena zbog zdravstvenog stanja deteta), a pokrenuta je i istraga zbog lažiranih vakcinalnih kartona.
 
U ustanovi su za 021 potvrdili da su se roditelji u velikom broju odazvali na apel da vakcinišu decu i donesu uverenja o vakcinaciji, a manji broj roditelja odbio je da odvede decu na vakcinaciju i ta deca ne pohađaju vrtiće predškolske ustanove.
 
Bitno je napomenuti da i sve privatne predškolske ustanove imaju obavezu da inspekcijama dostavljaju informacije o zdravstvenom statusu dece, što se odnosi i na vakcinalni status. 
  • I tako u nedogled

    15.11.2019 14:16
    Vaxxed
    Pa ako ces svinju uciti da svira klavir onda si ti glup,ne ta svinja.. nema svako isti mozak i nivo inteligencije,zato se hvala Bogu i razlikujemo. O tudjim zivotima je lako odlucivati uvek..
  • Dzontra Volta

    21.06.2018 12:20
    A u vakcini
    Se nalazi živa, DNK štakora i drugih životinja GMO produkti . E to je ono na nama testiraju, a EU elita ima čiste vakcine i plus nisu obavezni da primaju. Znaju to dobro imperijalisti i masonska mašinerija...
  • vakcina

    19.06.2018 09:04
    biznis
    ako kazu benzin 2000 toliko je! ako kazu ovu inekciju primas- primas je !
    ako kazu ti si ovca oni su u pravu... ako ja kazem vi ste ovce...ko je u pravu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti