Vučević: "Lir" će morati da postupi po uputstvima države, jednaka pravila za sve

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, komentarišući hitne mere koje je Inspekcija rada uputila američkoj kompaniji "Lir", rekao je da je u finalnom izveštaju komisije, koji je dobio, situacija u ovom preduzeću daleko bolja.
Vučević: "Lir" će morati da postupi po uputstvima države, jednaka pravila za sve
Foto: 021.rs
Inspektorat za rad Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja naložio je ranije hitne mere kompaniji "Lir", kako bi obezbedila adekvatne uslove rada zbog visokih temperatura u radnom pogonu. 
 
Vučević je na pitanje 021.rs o situaciji u ovoj kompaniji poručio da će "Lir" morati da postupi po "svim onim uputstvima koje nalože državni organi".
 
"Mislim da je to stari tekst i da je potpuno drugačije stanje. Po onome što sam ja dobio u izveštaju od komisije koja je izvršila uvid, videćete da su mnogo bolji pokazatelji u 'Liru'. 'Lir' će morati da postupi po svim onim uputstvima koje će naložiti državni organi. Ako treba nešto da se koriguje, to će morati da koriguje svaki poslodavac, pa i 'Lir'. Tu su jednaka pravila za sve, koliko god da su to veliki i bitni poslodavci u smislu zapošljavanja, plaćanja poreza, oni moraju da ispoštuju sve zakonske uslove, pa i uslove za rad za sve zaposlene. Tu će grad biti nemilosrdan, bez obzira na to ko je poslodavac, tu nemojte da imate ikakvu dilemu", naveo je Vučević.
 
Prema saznanju 021.rs, Inspekcija rada pokrenula je postupak nadzora u kompaniji "Lir" nakon što su primili žalbu na rad pri visokim temperaturama. Kako su naveli u Inspekciji za 021.rs, američkoj kompaniji su naložene hitne mere kako bi obezbedila adekvatne uslove rada.
 
Radnici koji su govorili za 021.rs o ovom problemu naveli su da je rad pri visokim temperaturama, uz rad u mestu i pritisak da se ispuni norma, veoma težak. Na fotografijama koje su dostavili redakciji vidi se da su temperature u pogonu dostizale i do 30 stepeni celzijusa. 
 
U kompaniji "Lir" nisu bili odgovorili na pitanja 021.rs o tome da li su postupili po nalogu inspekcije. 
 
Podsetimo, Grad Novi Sad je u izgradnju hale u Industrijskoj zoni Sever IV, gde se nalazi fabrika "Lira", uložio oko četiri milijarde dinara. S druge strane, Republika Srbija se ugovorom obavezala da će na ime subvencija američkoj kompaniji isplatiti više od 9,5 miliona evra, dok "Lir" treba da uloži 14,8 miliona evra.
 
Prema Finansijskom izveštaju za 2017. godinu, "Lir" je u Novom Sadu zapošljavao oko 2.000 radnika, a ova kompanija, uz "Delfaj" ("Aptiv") predstavljena je kao jedna od investicija koje bi trebalo da doprinesu oživljavanju novosadske industrije. Više o nalogu Inspekcije i o tome šta su rekli zaposleni o radu pri visokim temperaturama možete da pročitate OVDE.
  • bezbednost na radu

    04.07.2018 23:37
    kod stranog poslodavca
    Dajte da vidimo nalaz inspekcije; ne razumem kakvu to komisiju gura gradonačelnik u priči o neadekvatnim mikroklimatskim uslovima za rad, koje je svaki poslodavac, pa i Lear dužan periodično da proverava; tek da stvari budu malo jasnije; osim ako od svoje ekipe nije napravio neku instant komisiju, radi umirenja sopstvene savesti; ako je fluktuacija radne snage prisutna onda sigurno u Learu nešto ne štima; jedini uslov prilikom zapošljavanja u Learu je bio da kandidati mogu da izdrže dugotrajno stajanje u mestu (izvor: Manpower https://poslovi.infostud.com/vesti/Preko-Manpower-a-do-posla-u-kompaniji-Lear-u-Novom-Sadu/50916). Kako pogon izgleda može se videti na sajtu SMB gradnje koja je ovekovečila izvikani poduhvat igradnje hale za potrebe grada koju rentira Lear http://smb-gradnja.rs/#onama; jasno se vidi koliko su mali otvori za dovod vazduha
  • Limanac

    04.07.2018 21:26
    Nije Lir kriv,mi smo g...
    Radio sam u Liru i generalno gledano uslovi rada su zadovoljavajuci(naspram ostalih "preduzetnika"),redovna je plata i ispunjavaju se odredbe iz ugovora.(druga je stvar sto nam one neodgovaraju)
    Ljudima najvise smeta nepravda koja dolazi od "domaceg"mendzmenta/supervizora(nepotizam i stranacko napredovanje,a o strucnosti tih osoba ne vredi trositi reci)koji su alavi na bonuse.
    Tako da je temperatura u fabrici verovatno posledica "rezanja troskova",a ne lose ventilacije. (uslovi se drasticno promene na bolje kad su stranci prisutni)
  • PERICA####

    04.07.2018 11:23
    U"LIRi" PANIKA,stiže AMBASADOR

    "Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, komentarišući hitne mere koje je Inspekcija rada uputila američkoj kompaniji "Lir", rekao je da je u finalnom izveštaju komisije, koji je dobio, situacija u ovom preduzeću daleko bolja."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti