Politika štednje i naredne godine u Novom Sadu, budžet usmeren na saobraćaj i komunalnu infrastrukturu

Novi Sad ni narednih godina ne bi trebalo da očekuje značajniji rast investicija, jer su procene Uprave za finansije da gradska kasa naredne tri godine neće rasti, već će ostati na istom nivou, saznaje 021.rs.
Politika štednje i naredne godine u Novom Sadu, budžet usmeren na saobraćaj i komunalnu infrastrukturu
Foto: 021.rs

Naime, Gradska uprava za finansije je izdala uputstvo za pripremu budžeta Grada za narednu godinu, prema kojem se očekuje da Novi Sad ima prihode koji će u osnovi biti u visini ovogodišnjih, koji su oko 21 milijarde dinara.

Konkretno, kako se navodi u dokumentu u koji je 021.rs imao uvid, s obzirom na dosadašnji trend u realizaciji novca iz budžeta, Uprava za finansije je procenila da se prihodi u 2019. godini očekuju u iznosu od 19,2 milijarde dinara. Uprava je takođe dala i procenu visine prihoda budžeta za 2020. godinu od 19,9 milijardi i za 2021. godinu u visini od 20,6 milijardi dinara.


 

U ova sredstva nisu uračunate donacije ili dodatna sredstva od drugih državnih organa koja bi Novi Sad mogao da dobije na konkursima, ali isto tako ni suficit, tj. višak iz ranijih godina, koji se već nekoliko godina kreće u iznosima od nekoliko milijardi dinara.

Tako je samo u 2018. godinu prebačeno 6,6 milijardi dinara iz 2017. i ranijih godina zbog čega novosadska kasa sada iznosi 27,7 milijardi, iako su realno osnovni prihodi oko 21 milijarde dinara. Dakle, kada se izbaci suficit, vidi se da gradska kasa i njeni osnovni prihodi i dalje ostaju u visini od oko 20-21 milijarde dinara i da se ni u narednim godinama ne očekuje značajniji rast budžetskih prihoda.

Ovaj višak tako stvara pogrešnu sliku o visini gradskih sredstava, što potvrđuje i Uprava za finansije, koja u okviru uputstava za pripremu budžeta kaže da bi "uključivanje u potrošnju i takozvanog suficita u ovoj fazi pripreme budžeta za narednu godinu moglo da stvori pogrešnu sliku o javnim finansijama i potrošnji u Gradu".  


 

Što se tiče trošenja novca iz budžeta za 2019. godinu, kako se 021.rs uverio, navodi se da se u Novom Sadu, kao i na nivou cele države, nastavlja politika štednje, odnosno troškovi treba da se planiraju do nivoa za 2018. godinu i sve treba da se racionalizuje, da se smanje izdvajanja i dr.

Za planirana sredstva za plate, kao i broj radnika u gradskoj administraciji nema tačnih podataka i tek treba da se donesu propisi na nivou Republike, jer se važeći propisi o broju maksimalno zaposlenih odnose na period zaključno sa 2017. godinom, a smanjenje plata od 10 odsto važi do kraja godine po aktuelnom zakonu. Mada u tabeli rashoda Grad daje procene izdvajanja za zaposlene od 3,6 milijardi dinara, oni su u osnovi ovogodišnji uz povećanje za procenjenu inflaciju i tek treba da se usklade.


 

Kako se navodi u ovom aktu novosadske uprave, politika Grada u 2019. godini biće usmerena, pre svega, na unapređenje i razvoj saobraćajne i komunalne infrastrukture. Piše i da će se nastaviti započeti kapitalni projekti u ovoj oblasti, a planiraju se i drugi, koji će se u narednom periodu finansirati sredstvima iz budžeta Grada, u skladu sa planskim dokumentima koje usvoji Skupština grada.

Pod tim projektima se podrazumeva izgradnja veće javne garaže u Šafarikovoj ulici, završetak izgradnje kanalizacije otpadnih voda u slivu Baje Pivljanina na području MZ "Klisa", završetak uređenja parka severno od Ranžirne stanice i ulice Radomira Raše Radujkova, sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, završetak radova na kanalizaciji otpadnih voda u Veterniku, izgradnja prečistača otpadnih voda u Begeču, završetak izgradnje zgrade Radio-televizije Vojvodine i drugo.

Pominje se i ulaganje u EPK 2021, kao i u Evropsku prestonicu mladih 2019, ali se iz teksta stiče utisak da u Upravi nisu obratili pažnju da je naredna godina baš 2019, pa navode da će se raditi na "pripremi ambijenta za realizaciju ovog projekta".

  • ST

    06.08.2018 23:03
    Koga vi iz sns-a lazete?
  • Dekins

    06.08.2018 21:51
    Sparkasa
    Pa te silne cifre na papiru, za svaku gradsku džudždu ima auto ,da idu po novosadskim kafanama i "sklapaju" poslove dok limuzina štekce u mestu sa klimom i ceka da džudža krene ka drugoj važnoj destinaciji......
  • Nema štednje

    06.08.2018 20:42
    Kopaju svi redom bez plana
    Neće rasti jer troše bez petogodišnjeg ili ne daj Bože desetogodišnjeg plana raskopavanja ulica i radova. Svake godine troše novac na raskopavanja istih ulica.
    Štede im zato penzioneri za to neplansko trošenje i konsolidaciju budžeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti