Traži se firma koja će uvesti kanalizaciju u severni deo Adica

Devet ulica na Adicama biće priključeno na kanalizacioni sliv Ulice Marije Bursać, koja će dalje biti povezana na novu crpnu stanicu.
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije još desetak dana traži firmu koja će u narednim mesecima uraditi celokupnu kanalizaciju za severni deo Adica i ulice u okolini Marije Bursać, koje godinama imaju septičke jame i probleme zbog visokog nivoa podzemnih voda. 
 
Ukupna dužina novoprojektovane kanalizacione mreže je 5.241 metar. Ulice kojima je obuhvaćen sliv izgradnje kanalizacione mreže su Marije Bursać (dužine 1.412 metara), Palićka (567,55 metara), Vladana Đorđevića (380 metara), Stevana Sinđelića (488,55 metara), Stevana Prvovenčanog (455 metara), Suvoborska (479,95 metara), Sopoćanska (443 metara), Petra Lubarde (279,75 metara) i Žička ulica (749,5 metara).
 
Uprava predviđa da će radovi trajati tokom naredne godine, a uradiće se i osnova za postavljanje priključaka. Projektom je predviđeno da se trasa kanalizacije vodi u osi saobraćajnica. 
 
Pre početka radova izvršiće se merenje i šlicovanje - otkopavanje postojećih instalacija.
 
 
Inače, za ovaj sliv urađene su korekcije projekta u delu padova. Takođe, "Vodovod" je predlagao da se uradi plića, manja kanalizaciona mreža za cevovode koji će biti ukopani dublje od tri metra, ali mišljenje projektanata je da nije pogodno graditi sekundarnu mrežu zbog malih širina ulica. Zato će svi kućni priključci biti spojeni na sliv putem šahtova. Takođe, zbog visokog nivoa podzemnih voda, paziće se da kanalizaciona mreža bude vodonepropusna. 
 
Pomenute ulice nemaju fekalnu kanalizacionu mrežu, a ostala infrastruktura (struja, gas, telekom, voda) je velikim delom već izgrađena. Saobraćajnice, doduše, nisu kompletno izgrađene i saobraćajno opremljene - asfaltirane su samo Marije Bursać, Stevana Sinđelića i Ulica Petra Lubarde. U ostalim ulicama su putevi zemljani ili sa nasutim tucanikom.
 
Trotoari su individualno izgrađeni i nisu funkcionalno povezani ni u jednoj ulici, zaključak je projektanata naveden u konkursnoj dokumentaciji Uprave.
 
Inače, bitna informacija je da će potreba za sniženjem podzemnih voda direktno biti uslovljena periodom godine kada će se radovi izvoditi. 
 
Projektom se predviđa da se, prilikom izgradnje trase, privremeno isključi svaka instalacija sa kojom se trasa ukršta ili je bliže od dva metra ivici rova. Ukloniće se svaka smetnja radovima (uključujući eventalno drveće u ovim ulicama, veće krošnje, panjevi i slično).
 
Firme zainteresovane da priključe ovaj deo Adica na kanalizaciju imaju rok do 31. avgusta da dostave svoje ponude Upravi. Kriterijum za odabir firme (ili firmi) je najniža ponuđena cena.
 
Podsetimo, stanovnici Adica u narednim godinama mogu da očekuju revitalizaciju ovog pretežno "divlje" izgrađenog naselja, koje i dalje nema kanalizaciju niti osnovnu infrastrukturu. Novi domovi zdravlja, vrtići, osnovne škole, pijaca, verski objekti, ali i zelenilo i raznolik poslovni sadržaj, predviđeni su novim konceptualnim okvirom u planu detaljne regulacije Adica.
 
Šta se sve planira na Adicama u narednim godinama i kako će ovo naselje polako postajati porodična zona, pogodna za manji biznis, čitajte OVDE.
  • BB

    24.08.2018 08:54
    DOKLE VIŠE
    Dokle više sa diskriminacijom? Godinama slušamo kako se rade Adice a u stvari ništa se ne radi.. Naočito pred izbore.
    PITANJE: NA KOJI NAČIN SU ODABRANE ULICE KOJE NEĆE NI OVE GODINE DOBITI KANALIZACIJU?????
    Podsećam da Adice imaju oko 15 000 stanovnika a
    -samo tri delimično asfaltirane ulice
    -većina ulica bez uličnog osvetljenja
    -vodu građani sami doveli, Vodovod redovno naplaćuje račune svakog meseca, a kada pukne cev neće da izađu na teren...razlog: nije njihov vod. E sad neka neko objasni postoji li u Novom Sadu UOPŠTE mogućnost korišćenja vode a da nije Vodovod vlasnik a da redovno šalju račune? Ako nije vlasnik zašto naplaćuje račune?
    -godinama Vodovod naplaćuje uslugu koje nema - kanalizaciju KRAĐA ZAŠTIĆENA ZAKONOM Naime postoji mogućnost pražnjenja septičke jame 3x godišnje ali baš kada treba nema slobodnog vozila ( a onih 9meseci u toku godine???)
    NA KOJI NAČIN SE BIRAJU GRAĐANI KOJI ĆE DA ŽIVE NORMALNO SA VODOM, STRUJOM, KANALIZACIJOM ASFALTIRANIM PUTEM A IZOSTAVLJAU GRAĐANI KOJI NA TO NEMAJU PRAVO ? U 21 VEKU???
  • Bojka

    23.08.2018 21:29
    Nije cela ulica Marija Bursać asfaltirana! Kod nas nije, rupa do rupe, katastrofa!!!
  • Optimiiista

    22.08.2018 19:15
    Bice bolje neko vice
    Okolna sela imaju kanalizaciju a mi kao da su kuce napravljene pre tri godine a ne pre dvadeset.sve nesto parcijalno malo tu malo tamo cisto da nemogu svi da se pobune..a svi su kao evo rade doci cemo i mi na red..asfalt grebi osam puta menjaj u gradu i da se ne baci daj adicama oni su srecni i kad se naspe ulica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti