Ponovo usvojen predlog da Novi Sad dobije spomenik nevinim žrtvama 1944/45.

Na predlog Saveza vojvođanskih Mađara, Savet za kulturu Skupštine grada danas je većinom glasova ponovo usvojio inicijativu o podizanju spomenika svim nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944. i 1945. godine.
Ponovo usvojen predlog da Novi Sad dobije spomenik nevinim žrtvama 1944/45.
Foto: 021.rs

Kako se navodi u odluci, spomenik bi trebalo da čini skulptura od belog mermera u praobliku ptice na postamentu. On bi bio podignut na uglu ulica 1300 kaplara i Ive Andrića na kraju Limana IV, a na postamentu će na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku pisati tekst "U spomen svim nevinim žrtvama 1944/1945".

Ovo je drugi put da Savet za kulturu na predlog Saveza vojvođanskih Mađara usvaja odluku o podizanju ovog spomenika, pri čemu je prvobitna inicijativa iz 2016. godine poništena polovinom 2017. godine.

Svojevremeno je predsednik komisije za kulturu Đula Kiš izjavio za 021.rs da se inicijativa podnosi jer je prethodnih godina posebna komisija utvrdila da je bilo nevino stradalih nakon što su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije 23. oktobra oslobodile Novi Sad od fašista, i da predloženi tekst jasno pokazuje da žele samo da podsete na nevine žrtve bez da se ističe ičija nacionalna, verska ili politička pripadnost.

Kažimo da do danas istoričari nisu dali jasnu i nedvosmislenu ocenu o dešavanjima u Novom Sadu na kraju Drugog svetskog rata. Dokaza o navodnim zločinima i masovnim streljanjima i pored raznih priča nema. Svojevremeno su u Rajinoj šumi (u blizini Rafinerije) početkom devedesetih godina pronađeni kosturi i pretpostavke su da su u pitanju streljani koje je komunistička vlast smatrala protivnicima nove države.

Tokom 1944/45. bilo je više suđenja saradnicima okupatora koji su učestvovali u masovnim zločinima nad srpskim i jevrejskim stanovništvom i članovima NOB-a od 1941. do 1944. godine i koji su osuđeni na smrt. Veliki broj pripadnika mađarske i nemačke nacije pobegao je sa trupama okupatora, mnogi koji su ostali u gradu nakon oslobođenja završili su u raznim logorima, dok je nemačka populacija u godinama posle rata uglavnom preseljena u Nemačku.

  • Istina

    29.08.2018 22:13
    i laž
    Kao neko čiji je deda nastradao u jednoj od tih izbegličkih kolona, a ništa loše u životu nije uradio, slažem se da treba da postoji spomenik. Mi ni ne znamo gde mu je grob. Završio je u nekoj grupnoj grobnici. Žrtve su svi koji su stradali a da to ničim nisu izazvali. Iščuđavanje je blisko ljudima koji mali ili nimalo znaju o tim vremenima. Taj ko misli da je moj deda kriv samo zato što nije bio Srbin i što se plašio kolektivne osvete, je budala.
  • @Limanac

    28.08.2018 16:53
    Pitam se koliko procenata drugih, prvenstveno Jevreja, Srba i Roma nije preživelo hrvatske, nemačke i mađarske logore i okupaciju? Ako već govoriš o ciframa iznesi i druge cifre, pa uporedi brojke. Svaki novosadski Mađar i Nemac, koji se u ono vreme nije pobunio protiv bacanja svojih nevinih sugrađana pod led je saradnik okupatora što se mene tiče, osim onih koji su tajno čuvali svoje komšije po podrumima i tavanima, a bilo je i takvih.
    Poenta je da se poslednjih godina radi žestoko prekrajanje istorije u korist nacista, fašista i njihovih saradnika, jer šta su današnja EU i Amerika nego države podignute na pepelu sada vaskrslog nacizma? Ovaj put je taj nacizam još gori, jer je prikriven, ubija polako, daje ti "slobodu" a u stvari si rob najgore vrste, a čitavom mašinerijom upravljaju izabrani bezumnici koji ne znaju za ništa drugo nego za svoje guzice i poslušnosti svojim gospodarima.
    Puca mi *** za komuniste i njihovu pogubnu ideologiju, ali me je itekako briga za sav hrabri i pošteni narod NOB-a koji je ginuo i trpeo da bi oslobodio ovu državu od toga zla, a sada se uporedo sa njihovim žrtvama stavljaju nacisti...
    Moš' misliti, "svim žrtvama 44 i 45 godine"... Još imaju hrabrosti da misle da smo svi budaletine i poturaju nam "sve žrtve" u nazivu. Neka na njemu piše "Spomenik stanovnicima Novog Sada koji su stradali od nacista 44-45" i niko neće praviti problem.
    Rat je bio, svašta se dešavalo, ali ovakve stvari su sramota.
  • Marina @ Kaćanki

    26.08.2018 08:54
    Spomenik u Čurugu
    Spomenik nevinim žrtvama civilnog stanovništva mađarske nacionalnosti 1944/45 već odavno postoji u Čurugu. Podignut je negde u Junu 2013 god. u prisustvu Tomislava Nikoliča i Janoša Adera, Irineja,katoličkog sveštenika i ostalih. To je bio čin pomirenja dva naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti