Odbornici o trošenju budžeta sledeće nedelje

Skupština grada će, nakon letnje pauze, narednu sednicu održati u sredu, 29. avgusta, raspravom u trošenju budžeta u prvoj polovini godine i podizanju spomenika nevinim žrtvama 1944/45.
Odbornici o trošenju budžeta sledeće nedelje
Foto: 021.rs

Gradska kasa je u osnovi popunjena prema planu, ali kao i proteklih godina slabo je izvršenje, što se opet može objasniti i time da su bili u toku postupci javnih nabavki, a i radovi se plaćaju tek kada se završe. Odbornici će razmatrati i izveštaje o investicionim ulaganjima JKP za prvu polovinu godine, od kojih je pretežno realizovano manje od polovine planiranih, što se ponavlja iz godine u godinu, tako da se očekuje da opozicija ponovo kritikuje loš rad i planiranje u gradskim preduzećima.

Na dnevnom redu su izveštaji o poslovanju GSP-a i Spensa za prošlu godinu, a oba preduzeća beleže više stotina dinara minusa u poslovanju i pored subvencija iz budžeta. Izvesno je da će za Spens morati da se nađe posebno rešenje zbog višegodišnjih finansijskih problema.

Pred odbornicima će biti i izveštaji o radu zdravstvenih ustanova u prošloj godini, kao i niz urbanističkih planova, među kojima bi najvažniji trebalo da bude onaj koji se odnosi na zidanje na prostoru severno od Bulevara vojvode Stepe, gde će nići atletski stadion i dvorana, kao i stambeni blok sa stanovima za pripadnike službi bezbednosti.

Na dnevnom redu je i razmatranje inicijative SVM-a, koju je podržao Savet za kulturu, da se na kraju Limana IV podigne spomenik nevinim žrtvama 1944/45. Ova inicijativa je svojevremeno bila usvojena, pa skinuta sa Saveta za kulturu, a ovaj put je došla i na dnevni red Skupštine. Političke stranke se za sada nisu oglašavale o ovoj inicijatici, ali stavljanjem na dnevni red jasno je da vladajuća struktura okupljena oko SNS-a daje podršku dizanju spomenika. 

Podsetimo da istorijski podaci ne pokazuju jasno šta se dešavalo u Novom Sadu nakon oslobođenja 23. oktobra, 1944. godine, jer nema nikavih jasnih dokaza o masovnim zločinima nove vlasti nad stanovništvom, a streljanja su obavljanja samo nad saradnicima okupatora, koji su osuđeni na smrt zbog zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, patriotama i pripadnicima NOB-a od 1941. do 1944. godine. 

  • VladaN

    24.08.2018 20:57
    naravno da nema..
    Jasnih dokaza. To je bio rat, pobednici su pisali ondašnju istoriju, a raznorazni komesara ličkih i drugih vukojebina su sprovele čist revansizam. Takve stvari su se desavale i u našoj novijoj istoriji, nazalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti