Odbornici o trošenju budžeta sledeće nedelje

Skupština grada će, nakon letnje pauze, narednu sednicu održati u sredu, 29. avgusta, raspravom u trošenju budžeta u prvoj polovini godine i podizanju spomenika nevinim žrtvama 1944/45.
Odbornici o trošenju budžeta sledeće nedelje
Foto: 021.rs

Gradska kasa je u osnovi popunjena prema planu, ali kao i proteklih godina slabo je izvršenje, što se opet može objasniti i time da su bili u toku postupci javnih nabavki, a i radovi se plaćaju tek kada se završe. Odbornici će razmatrati i izveštaje o investicionim ulaganjima JKP za prvu polovinu godine, od kojih je pretežno realizovano manje od polovine planiranih, što se ponavlja iz godine u godinu, tako da se očekuje da opozicija ponovo kritikuje loš rad i planiranje u gradskim preduzećima.

Na dnevnom redu su izveštaji o poslovanju GSP-a i Spensa za prošlu godinu, a oba preduzeća beleže više stotina dinara minusa u poslovanju i pored subvencija iz budžeta. Izvesno je da će za Spens morati da se nađe posebno rešenje zbog višegodišnjih finansijskih problema.

Pred odbornicima će biti i izveštaji o radu zdravstvenih ustanova u prošloj godini, kao i niz urbanističkih planova, među kojima bi najvažniji trebalo da bude onaj koji se odnosi na zidanje na prostoru severno od Bulevara vojvode Stepe, gde će nići atletski stadion i dvorana, kao i stambeni blok sa stanovima za pripadnike službi bezbednosti.

Na dnevnom redu je i razmatranje inicijative SVM-a, koju je podržao Savet za kulturu, da se na kraju Limana IV podigne spomenik nevinim žrtvama 1944/45. Ova inicijativa je svojevremeno bila usvojena, pa skinuta sa Saveta za kulturu, a ovaj put je došla i na dnevni red Skupštine. Političke stranke se za sada nisu oglašavale o ovoj inicijatici, ali stavljanjem na dnevni red jasno je da vladajuća struktura okupljena oko SNS-a daje podršku dizanju spomenika. 

Podsetimo da istorijski podaci ne pokazuju jasno šta se dešavalo u Novom Sadu nakon oslobođenja 23. oktobra, 1944. godine, jer nema nikavih jasnih dokaza o masovnim zločinima nove vlasti nad stanovništvom, a streljanja su obavljanja samo nad saradnicima okupatora, koji su osuđeni na smrt zbog zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, patriotama i pripadnicima NOB-a od 1941. do 1944. godine. 

  • VladaN

    24.08.2018 20:57
    naravno da nema..
    Jasnih dokaza. To je bio rat, pobednici su pisali ondašnju istoriju, a raznorazni komesara ličkih i drugih vukojebina su sprovele čist revansizam. Takve stvari su se desavale i u našoj novijoj istoriji, nazalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.