Sremski Karlovci: Na prečac imenovan novi direktor jedinog JKP

Skupština opštine Sremski Karlovci održala je dve sednice u samo tri dana zbog nagle ostavke direktora JKP "Belilo", a kako bi na brzinu imenovala vršioca dužnosti.
Sremski Karlovci: Na prečac imenovan novi direktor jedinog JKP
Foto: 021.rs
Međutim, novi vršilac dužnosti direktora ne ispunjava zakonske uslove za ovu poziciju.
 
Goran Lukić, dosadašnji direktor JKP "Belilo" prethodne sedmice je iznenada, iz ličnih razloga, podneo ostavku. Rukovodstvo opštine je potom odlučilo da je adekvatna zamena za Lukića dosadašnji predsednik nadzornog odbora preduzeća Lazar Pavlović, koji od radnog iskustva ima dve godine i devet meseci pripravničkog rada u jednoj advokatskoj kancelariji i tri godine i četiri meseca rada u sopstvenoj vinariji. Od oktobra 2017. godine, kada je završio pripravnički rad, nije imao nikakvo radno iskustvo, vidljivo je u njegovoj zvaničnoj biografiji.
 
Kako bi napravila prostor za postavljanje novog v.d. direktora, skupština je prvo morala da konstatuje ostavku Pavlovića sa pozicije predsednika NO JKP "Belilo". To je učinjeno na prvoj sednici prošle sedmice, u sredu 29. avgusta. Već narednog dana, predsednica Skupštine opštine Radmila Bukarica saziva novu sednicu za petak, 31. avgust, sa dve tačke dnevnog reda, kaže za 021 predsednik opozicione odborničke grupe SRS u Sremskim Karlovcima Dragan Trišić.
 
"Nama odbornicima je dostavljen čudan dopis opštinskog veća, koji potpisuje predsednik opštine Nenad Milenković. To se nikad nije dešavalo jer uvek dobijamo zapisnike radnih tela skupštine, koji u ovom slučaju nisu ni zasedali. To je protivno poslovniku, pa i zakonu. Prethodni direktor je pod jako čudnim okolnostima podneo ostavku, a pod još čudnijim okolnostima se birao novi v.d.", kaže Trišić.
 
On dodaje da skupštinska tela nisu ni razmatrala da li osoba koja treba da sedne na čelo preduzeća ispunjava uslove, već je v.d. direktor biran neposredno, na predlog odborničke grupe i sa blagoslovom predsednika opštine. 
 
"To je potpuno protivzakonito. Jasno je da u Zakonu o javnim preduzećima piše da v.d. direktor mora da ispunjava iste uslove kao i direktor, a mi nismo videli ni diplomu pravnog fakulteta novog vršioca dužnosti. Zna se kako izgleda uredna dokumentacija, a ono je bilo sve, samo ne uredno sproveden zakonski postupak", smatra Trišić.
 
Prema Zakonu o javnim preduzećima, osim visokog obrazovanja, v.d. direktor i direktor javnog preduzeća mora da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, kao i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća - što novoimenovani vršilac dužnosti nema, pokazuje njegova biografija data na uvid odbornicima skupštine.
 
Dragan Trišić kaže da se prethodni direktor nije ni pojavio na sednici na kojoj je konstatovana njegova ostavka, te da je lično pretrpeo uvrede kad je pokušao da ukaže na nezakonitosti u radu skupštine.
 
"Očigledno je da odbornicima većine smetaju argumenti i zakoni, pa su se Sremski Karlovci pretvorili u Divlji zapad, gde zakoni Republike Srbije ne važe. Oduzimaju mi reč i kažnjavaju me kad im kažem da se ne drže poslovnika i zakona, već da sprovode partijsku volju. Čak mi je i predsednik opštine na sednici prošle nedelje rekao da sam majmunčina i da se vratim na svoje mesto", navodi Trišić.
 
 
Ni u opštinskoj upravi, ali ni u JKP "Belilo" nisu za 021 odgovorili zbog čega su u roku od tri dana održane dve sednice Skupštine opštine, a nisu ni pojasnili zbog čega je na čelo najbitnijeg komunalnog preduzeća postavljena osoba bez dovoljno godina radnog iskustva.
  • postidjen

    05.09.2018 17:41
    sram me je sebe samog
    Stid me je kao clana SNS i kao gradjanina Sremskih Karlovaca sto sam dao svoj doprinos da ovakvi bestidnici dodju na vlast. Takodje me je stid sto nista ne cinim sad da ovo ludilo prekinem! Stid me i sram bilo!!! Nemam nista protiv ni jednog od ovo dvoje dece sto se prihvatise mesta predsednika Nadzornog odbora JKP i V.D. Direktora JKP BELILO, nezreli su i neiskusni, pa ne znaju sta rade, nego se za zaradom polakomise, cudim se ludilu onih koji ih predlozise i onih koji ih svojim dizanjem ruku izabrase, bez konsultacije zakona o javnim preduzecima.
    Zakon je suspendovan, radno iskustvo i zrelost odbaceni, a moralom se brise straznjica!!!
    Sram me i stid bilo!!!!
  • Misko

    03.09.2018 19:29
    Demokratija
    Uvode nam Staljonov model demokratoje.Mozda nam krene.
  • Deda

    03.09.2018 18:06
    Odlično
    Neka odnah dođe i vidi put u Karlovačkim Vinogradima ka Naftachemu. Put podseća na kratere kojih ima na mesecu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.