Izmučena doga pronađena na deponiji i vraćena vlasniku, dva sata kasnije ponovo nađena vezana za stub

Ekipa novosadske "Zoohigijene i veterine" pronašla je u ponedeljak na gradskoj deponiji mršavu i izmučenu dogu, pokrivenu ranama.
Pas je mikročipovan i ima vlasnika. Vlasnik psa, muškarac srednjih godina, priznao je zaposlenima u preduzeću da je psa poklonio drugoj osobi, ali da čip nije prebačen na novog vlasnika. Nije poznato kako je pas završio izmučen na deponiji, a odvezen je na zbrinjavanje u prihvatilište za životinje.
 
 
Direktor "Zoohigijene" Aleksandar Bursać kaže za 021 da je stari vlasnik, pošto su ga kontaktirali, uzeo psa ponovo pod svoje i platio propisani iznos preduzeću za hvatanje životinje. Međutim, događa se obrt.
 
"Po dojavi građana, istog psa pronalazimo dva sata kasnije vezanog za stub na Klisi, te ga vraćamo u naše prihvatilište. Obavestili smo republičku veterinarsku inspekciju i komunalnu inspekciju zbog kršenja zakona o dobrobiti životinja, ali i narušavanja javnog reda i mira, jer osim što je pas vidno izmučen, nalazio se van poseda vlasnika, na javnoj površini i mimo njegovog nadzora, što nije dozvoljeno. Ovo je naša zakonska procedura", navodi Bursać.
 
Opravdanje vlasnika psa je da ga je zavezao za stub dok, navodno, ne završi sa poslom, što je naišlo na oštre reakcije građana koji su za ovaj slučaj saznali na Fesjbuk stranici "Zoohigijene", koja je podelila fotografije ranjene i izgladnele doge. 
 
 
Dok čeka rešenja veterinarske i komunalne inspekcije, preduzeće je psa ponovo vratilo ovom istom vlasniku jer su dobili uverenje da će pas boraviti u stanu roditelja vlasnika. Iako nije za 021 decidno pojasnio zašto pas nije zadržan u prihvatilištu dok se ne donese odluka inspektora na ovom slučaju, Bursać navodi da preduzeće nema zakonska ovlašćenja da donosi odluke i primenjuje ili tumači zakon, te da od inspektora očekuju objašnjenje šta je dalje za činiti.
 
"Jasno je da pas ne može da bude ovako tretiran i da je reč o neodgovornom vlasništvu. Ne možemo ni da zalazimo u to da li je pas možda agresivan, jer da jeste, neko dete je moglo da bude ujedeno i onda biste imali mnogo veći problem. Zato neodgovorni vlasnici moraju da snose sankcije", poručuje on za naš portal.
 
Kako objašnjava, "Zoohigijena" konstantno pronalazi napuštene vlasničke pse u pojedinim delovima grada, a najviše u Šangaju i na starom Kaćkom putu. 
 
"Dešava se i da nam vlasnici predaju svoje stare ili agresivne pse jer više ne mogu da ih trpe, a potom nabave nove pse samo nekoliko dana kasnije. Ti psi će proži kroz istu tu agoniju", kaže direktor "Zoohigijene i veterine".
 
Podsetimo da je 2014. godine po prvi put u Srbiji, baš u Novom Sadu, od neodgovornih vlasnika sa Grbavice oduzet izgladnjivan i izmučen pas Bagzi. I on je, poput ovog psa, rase doga.
  • marko

    06.09.2018 18:08
    Prvo, da se svako zlostavljanje i napuštanje životinja kazni.

    Drugo, da se napravi registar i da se svaki zlostavljač vodi u registru koji je javnog karaktera (jer je i presuda javna) i da se tim licima zabrani držanje životinja. Ako može da se zabrani vršenje delatnosti, vožnja automobila, držanje oružja, može i držanje životinja.

    Treće, da se procene troškovi zbrinjavanja ili izdržavanja životinje, da se to naplati od vlasnika, ako neće da plati da mu se pošalje izvršitelj, popiše i rasproda imovina da bi se namirili troškovi.

    Četvrto, za naročito teške slučajeve, lišavanje slobode, obavezno psihijatrijsko lečenje i obavezno novčana kazna, po potrebi namirenje iz imovine. Roditelje pogotovo.

    Peto, za lažne izjave date u cilju oslobađanja odgovornosti tipa, takođe krivično goniti. Ako policija može da juri đake koji dojave bombu da bi izgrbavili pismeni, može i zlostavljače, ubice i nemarne vlasnike životinja.

    I šesto, pisati neke lepe priče i iskustva o životinjama iz našeg okruženja, motivišite ljude da brinu o njima.

    Nedostatak svega navedenog je ono što nas razlikuje od normalne države koja radi na problemu.
  • Nina

    06.09.2018 09:43
    Moral
    Moja porodica I'ma psa
    Pas je kao clan domacinstva.(dete)
    Treba ga hraniti, kupati, voditi u setnju,kod veterinara za razne vakcine I ....To je svakodnevna obaveza.
    Svi Koji imaju psa treba kad ga cipuju da imaju I obaveze prema njemu.
    Neces vise psa ,moze Ali placaj mesecnu naknadu za hranu u prihvatilistu, pa zakon - skidaj s plate kao kredit u banci.
    Pa da vidis kako ce see smanjiti broj neodgovornih vlasnika kojima je to samo hir, ili deci ili njima!
    Umesto da decu uce odgovornoscu ...
  • KEsh

    06.09.2018 07:17
    Ja kad vidim da Bursac iz zohigijene nekom nesto objasnjava meni se place od muke i zalosti za te zivotinje. Pa on pojma nema ni sta mu se desava u firmi a kamoli da pojasni nesto oko zakona i procesa rada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti