Spens reagovao, maloj Dušici obezbeđen besplatan ulaz na bazen

Šestogodišnja Dušica Krgović, jedina u Srbiji obolela od retke genetske mutacije DDX3X, dobila je propusnicu za besplatno korišćenje bazena na Spensu nakon nedavnog pisanja 021 o problemima sa kojima se suočava porodica ove devojčice.
Spens reagovao, maloj Dušici obezbeđen besplatan ulaz na bazen
Foto: 021.rs (Privatna arhiva)
Podsetimo, majka Ivana Krgović u razgovoru za 021 podelila je svoja iskustva sa nadležnim institucijama, preduzećima, komisijama i drugim telima kada je reč o zbrinjavanju svoje devojčice. Ta iskustva mahom su neprijatna jer njeno dete nije prepoznato u sistemu, kako zdravstvenom, tako i socijalnom.
 
Između ostalog, Ivana Krgović ispričala je za 021 da mala Dušica, koja ne može da govori, samostalno da hoda na duže staze, sama jede i obavlja uobičajene radnje za njene vršnjake, jako voli da pliva, ali da Spens nema povlastice za obolelu decu. Poručila je da fizički stimulans neverovatno pomaže devojčici da popravi svoje stanje, s obzirom na to da leka za njenu bolest i dalje nema.
 
U Spensu za 021 poručuju da će Dušica moći da dobije propusnicu i besplatno pliva na bazenima. Na pitanje 021 da li će sva deca sa smetnjama u razvoju moći da koriste bazene jer imaju slične potrebe, u Spensu navode da o tome još uvek nemaju tačnu informaciju i da će sve biti naknadno poznato.
 
DDX3X je retka genetska mutacija od koje boluje oko 200 ljudi na planeti. Dijagnozu je teško postaviti, pa su tako i Dušicini roditelji četiri godine tragali za stručnjacima koji bi je uspostavili. To su konačno uspeli da učine zahvaljujući Zojinom zakonu i slanju uzorka krvi u inostranstvu. 
 
Celu priču o maloj Novosađanki možete pronaći u našem tekstu OVDE.
  • ilija

    15.09.2018 08:53
    bravo za spens...
    ...dugo çemo ga se seçati.
  • Vladan

    14.09.2018 23:20
    Koliko je malo potrebno da se nekome puno učini. Doživite Vaše funkcije, političke, kakve god na način da možete sebi i drugima da ulepšate ili olakšate život. Jednog dana bićete ponosni na sebe, a mi na vas.
  • Sve

    14.09.2018 15:53
    Sve pohvale za Spens.
    A za Dušicu, sve.
    Nilo bi šteta da ovaj cvetić ne ode na naslovnu stranu nekog zapadnog, jačeg lista.
    To bi joj pružilo mogućnost da se zainteresuje neki ozbiljan institut za nju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti