Stručnjaci: Uspešniji menadžment bolje rešenje za Spens od rušenja

Iako stručnjaci uvažavaju činjenicu da Spens posluje sa gubitkom, tvrde da taj problem treba rešiti na drugi način, a ne rušenjem.
Stručnjaci: Uspešniji menadžment bolje rešenje za Spens od rušenja
Foto: 021.rs
Kako prenosi "Danas", razlog više je što se većina sličnih objekata i u svetu dotira iz lokalne ili državne kase, jer nije reč samo o komercijalnom, već o sadržaju društvenog standarda. Podsećamo da je gradonačelnik Miloš Vučević izjavio da bi bilo najbolje Spens srušiti i izgraditi manji, funkcionalniji sportski centar.
 
Struka je saglasna da sa aspekta bezbednosti i konstruktivne stabilnosti nema nikakve potrebe da se zgrada ruši. U Inženjerskoj komori Srbije priznaju da je zgrada sigurno energetski neefikasna, da troši puno energije za zagrevanje i hlađenje.
 
- Taj problem se može efikasno i ekonomično rešiti rekonstrukcijom elektromašinskih sistema, energetskom sanacijom fasade, uz savremene pristupe korišćenja obnovljivih izvora energije (geotermalne, solarne). Naime, svi javni objekti u EU već od kraja 2018. moraju biti objekti sa nultom potrošnjom energije. To ne znači da oni neće imati ni struju ni grejanje, već da će biti energetski izolovani i sa korišćenjem obnovljivih izvora energije. Zato je potrebno angažovati najbolje stručnjake i postaviti uspešan menadžment samog Spensa - kažu u Komori i dodaju da u Srbiji imamo talentovane i maštovite inženjere i arhitekte, tako da je ovo rešivo, bez rušenja objekta.
 
Ukazuju i da postupak rušenja nije jednostavan, potrebno je uraditi projekat, dobiti građevinsku dozvolu, definisati čitav proces uključujući i deponije na koje će se materijali odvoziti. Kažu i da se neki od materijala mogu i reciklirati, ali da je svakako potrebno da se odluka o rušenju preispita kako se jedan ovakav objekat, simbol Novog Sada, ne bi pretvorio u otpad.
 
Nijedan od stručnjaka sa kojim je "Danas" razgovarao nije želeo da procenjuje koliki bi bili troškovi rušenja i izgradnje novog sportskog centra. Ukazuju da je potrebna izrada studije koja bi pokazala koliki su troškovi, ali da oni sigurno ne bi bili niski jer je reč o građevini visoke konstruktivne stabilnosti.
 
Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović kaže da bi svaka procena bez ozbiljnih analiza i projekata bila amaterska.
 
- Trenutno stanje Spensa nije održivo i pozdravljamo pokretanje teme njegove budućnosti, ali se zalažemo da se problem sagleda sa više različitih aspekata, jer je višeslojan. Uzroci su razni, a arhitektura objekta nije glavni krivac. Druga je stvar što mi nemamo kulturu održavanja, pa se iznenadimo kada prokišnjava krov posle 30 godina. Smatram da je prostorni potencijal koji poseduje Spens veliki plus za njegovu budućnost, a ne obrnuto. Svakako, prostor Spensa nije veći krivac za njegovo stanje od gradnje gigantskih tržnih centara pored njega, lošeg partijskog kadriranja već decenijama ili već pomenutog neodržavanja ovog objekta - ocenjuje Jović koji se nada otvorenoj i iskrenoj debati o ovoj temi, gde rešenja treba da budu utemeljena na ozbiljnim analizama, a ne političkim raspravama.
 
I arhitekta, konsultant za investicije Mahmud Bušatlija smatra da o tome kako održati ovakve i slične objekte treba da govori struka, ali da je ona duboko skrajnuta pod pritiskom kupljenih diploma, pa nam se tako dešava da se jedan deo na beogradskom Trgu slavija, nekakva osmatračnica, gradila četiri meseca a već osam meseci popravlja.
 
- Problem je i to što mi više među firmama koje se angažuju nemamo ljude koji su profesionalci, koji misle svojom glavom, jer da ih ima, to bi se već videlo, ne bi nam bilo potrebno narednih 30 godina da bi dostigli nivo koji smo imali 1989. - kaže Bušatlija.
  • Vlax

    19.09.2018 11:25
    SPENS
    Ima nas rođenih Novosađana koji ne smatramo SPENS simbolom grada.Novosadska banka je nešto drugo i nije za poređenje.Svi mi nosimo neke lepe uspomene sa SPENSa i to svakako nije razlog da se ne pristupi nekom razumnom rešenju.Sam objekat nema nikakvu posebnu vrednost za grad, a čak i da ga zamene sa novijim bilo bi podnošljivo.
  • Detelina

    19.09.2018 08:17
    rušenje grada
    Oni koji nisu Novosađani i koji nisu odrasli uz programe SPENS-a i sastanaka tamo, kao ni oni koji nisu izdvajali samodoprinos za izgranju - svakako ne mogu da razumeju zašto smo PROTIV rušenja. Ja još uvek ne mogu da prebolim zdanje Novosadske banke (preko puta pošte) iz doba secesije koja je srušena, a mi putujemo po svetu da gledamo zgrade iz doba secesije. Da ne pominjem izmeštanje ostataka jermenskog groblja i crkve. Istini za volju sadašnja vlast nije rušila prvobitnu crkvu ali uništavanje se nastavlja građenjem trinaestospratnice (slučajno!?). Vredi pomenuti i onu nakazu od hotela koju je Matijević sagradio u centru. Strah me je samo da će se neki "dođos" dosetiti da bi mogao neku višesratnicu sa sagradi na mestu Gradske kuće da ima pogled na Miletića ili pak na mestu katoličke crkve, pa ode Novi Sad - dođavola. Bože moj treba da se osavremeni, zar ne?
  • sale novosadjanin

    18.09.2018 09:55
    neka ruse ono sta su sazidali !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti