Skupština Novog Sada ponovo o spomeniku "nevinim žrtvama 1944/45"

Gradska skupština će u petak, 28. septembra, ponovo raspravljati o spornom spomeniku "nevinim žrtvama 1944/45".
Skupština Novog Sada ponovo o spomeniku "nevinim žrtvama 1944/45"
Foto: 021.rs

Prošli put je došlo do prekida sednice zbog ispada odbornika POKS-a koji su izjednačili žrtve fašizma i komunizma, ali je odluka o postavljanju spomenika usvojena minimalnim brojem glasova. Sada se predlaže formiranje odbora, dok je opoziciona SRS podnela zahtev da se prvobitna odluka povuče. Očekuje se da će taj predlog podržati i druge stranke opozicije, a možda i pojedini odbornici vladajuće koalicije koji nisu bili za ovaj predlog.

Odbornici će takođe razmatrati niz urbanističkih planova, među kojima je izmena plana za nekoliko lokacija na Novom naselju i Detelinari, što je značajno jer je 1.000 stanovnika Avijatičarskog naselja tražilo da se park ne pretvara u stambeno naselje. Komisija za planove pristala je samo da se sačuva drvored u širini od 35 metara. Takođe tu su i planovi dela Futoga, Gradskog groblja, Rumenke, ugla Kraljevića Marka i Bulevara kralja Petra I, kao i ugla Jevrejske i Uspenske zbog gradnje garaže i novih zgrada.

Skupština treba da da saglasnost i na raspisivanje konkursa za izbor direktora Zoohigijene, kao i na to da se ove školske godine sa 17.000 dinara mesečno stipendira 10 studenata Novosadskog univerziteta u okviru Fonda za stipendiranje.

Razmatraće se i izveštaji o investicijama GSP-a, Parking servisa, Spensa i Puta, a ovde je najzanimljiviji izveštaj gradskog prevoznika iz kojeg se vidi da nisu uspeli da kupe pet autobusa jer Ikarbus, ni posle šest meseci, nije potpisao ugovor, o čemu je 021.rs pisao u ovom tekstu.

Odbornici će razmatrati i izveštaj o radu Apoteke Novi Sad za 2017. godinu, koji pokazuje da je nastavljeno negativno poslovanje ove ustanove, zbog čega se već radi na pripremi njenog predavanja u privatne ruke kroz javno-privatno partnerstvo.

Pred gradskim parlamentom je i odluka o konverziji potraživanja Novog Sada u udeo Grada u kapital "Simpa" iz Vranja, što je preporuka Vlade Srbije, a takođe će se doneti i odluka da se dug Slobodne carinske zone pretvori u akcije i time Novi Sad svoje vlasništvo u zoni poveća sa 29,4% na oko 40%.

  • Lola

    28.09.2018 19:46
    Funkcioneri iz Lige socijaldemokrata Vojvodine se plase da ih ne izbace iz koalicije, ne smeju da se glasno protive.
  • Mikle

    28.09.2018 11:02
    Bolje da su to napravili nego spomenik kralju i POKS-u.....
  • Piško

    27.09.2018 19:22
    ...
    Avijacija nam je održala lekciju kako se ustaje i brani svoj grad, svaka im čast.

    Pozdrav iz Starog grada, mesta gde ni 100.000 potpisa ne bi zaustavilo nikoga ni u čemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti