Detelinara dobila prvu Točionicu sa četiri vrste najboljeg piva

Kraft piva, odnosno zanatska ili domaća piva poslednjih nekoliko godina postala su sve prisutnija na stolovima ljubitelja ovog alkoholnog pića.

Ne radi se o pomodarstvu ili statusnom simbolu kako bi se okolini ukazalo na to da pijete nešto što je namenjeno samo određenoj grupi ljudi, već se radi o želji da se uživa u pravom pivu.

Naime, poslednjih stotinak godina industrija piva je postala toliko automatizovana i industrijalizovana, da ono što dođe pred potrošače češće bude hemijska formula, a ne mešavina kukuruza, ječma, kvasca i drugih hiljadugodišnjih sastojaka ovog napitka.

Zbog toga mnogi ljubitelji piva širom sveta traže svoje lokalne male proizvođače piva, tj. zanatlije koji se i danas trude da naprave pivo po jednostavnom i višemilenijumskom receptu i uglavnom u manjim serijama.



I u Novom Sadu se već nekoliko godina toči zanatsko pivo, a među mnogobrojnim proizvođačima izdvajaju se piva Novosadske zanatske pivare, čiji ugostiteljski objekat “Točionica” radi u Braće Ribnikar 17 na Grbavici, a od nedavno i na Detelinari u Hadži Ruvimovoj 49.



Da li zbog toga što je Detelinara dugo bila kvart gde su živeli novosadski industrijski radnici ili iz želje da naprave mesto koje nije slično ni jednom u okolini, Zanatska točionica je uređena u potpuno nesvakidašnjem enterijeru. Ko zakorači unutra naići će na industrijski pogon u koji je smešteno 1.120 metara cevi i masivan metalno-drveni nameštaj, pa se svaki posetilac oseća kao da je upravo ušao u neku fabriku s kraja XIX i početka XX veka.

Ipak, umesto pare i mirisa sumpora dočekaće ga daleko prijatniji mirisi i ljubazno osoblje koje gostima nudi četiri vrste piva, jer kako navode u Novosadskoj zanatskoj točionici, želja im je da gosti uživaju u dobrom i kvalitetnom pivu koje je bez aditiva. U njihovoj ponudi su "zlatni lager", novosadsko crno, novosadsko pšenično pivo i novosadska IPA, a prave se od četiri osnovna i jedina sastojka: hmelja, ječmenog ili pšeničnog slada, vode i kvasca.

Sva piva se proizvode u mini pivari po dobroj i staroj recepturi koja je poznata svima već vekovima.



Piva koja su nefiltrirana i nepasterizovana toče se direktno iz burića. Svako naravno može da odmah kupi i litarsko pakovanje za poneti, jer na svakom stolu se nalazi po jedna flaša koja podseća i na taj segment ponude, a ako neko želi može da naruči i veće količine.

Tu je i posebna pogodnost za one koji su neodlučni i ne znaju šta da probaju, jer je u ponudi i mogućnost poružbe tzv. "testera", odnosno tacna sa po deci od svake vrste piva.



Naravno, svi koji žive na Detelinari, ali i u drugim delovima grada mogu da naruče i dostavu piva na adresu.

Sva domaća piva koja se nude mogu da traju do deset dana nakon što se istoče iz bureta.



Menadžer Novosadske zanatske točionice, Dino Kalafat kaže za 021 da to ipak nije samo mesto u kojem se može popiti kvalitetno pivo po pristupačnoj ceni, već i mesto koje nudi i odlične pivske koktele.

- Pivski kokteli su nešto što se ne može naći na drugim mestima. Radi se o napicima koji su na bazi piva i u sastavu imaju žestoka alkoholna pića - objašnjava Kalafat.

Ukoliko posle napornog dana ili nakon ručka vikendom svratite u Zanatsku pivnicu u Hadži Ruvimovoj, a niste baš raspoloženi za pivo uvek možete da odaberete neki od više vrsta ceđenih sokova, kao i pojedina alkohola pića. Takođe, u Novosadskoj zanatskoj točionci mogu da se pohvale i svojom ponudom espreso kafe koja se posebno prži za njihove potrebe, a radi se o vrstama "100 % arabika" i "blend".

Dodajmo i da su u oba objekta Novosadske zanatske točionice kućni ljubimci dobrodošli.

  • dule

    08.10.2018 08:40
    Trebalo bi proveriti.

    Inače, sviđa mi se ova varijanta sa testerima - to sam video u inostranstvu. Jedino mislim da je deci mnogo, ali bože moj, testiraćemo :)
  • kuzze

    08.10.2018 00:26
    dobra vest
    Rođen i odrastao u Ilije Birčanina ulici, prirodno volim Detelinaru.
    Drugačije i ne može biti.
    Sjajna vest, naravno da ću overiti objekat. Pored sjajnih mogućnosti za klopu u našem kvartu upravo je falila ovakva ponuda. Povedite računa, da se ne obrukate, (to nebihvoleodačujem)
    primite izraze poštovanja i najbolje želje
    ps.
    60ih i 70ih mi u I.Birčanina imali tursku kaldrmu, a Kopernikova i Hadži-Ruvimova zemljane ulice posute uglenom prašinom. A vidi sada Hadži-Ruvimovu,...,
    još kada bi osmislili parking mesta malo više...
  • jelena

    05.10.2018 17:25
    # @@@gost
    "...problem je u tebi..."

    ko ste vi da dajete drugom savete ?
    kakve veze ima komentar citaoca sa vama ?
    ne bih volela da poznajem osobe kao sto ste vi .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti