Menu 021

Ostaju bez doma: Investitor založio stanove koje je prodao pre 10 godina

Da mu je stan oglašen na licitaciju Dejan Erdeljan saznao je tek kada su mu na vrata pokucali prvi potencijalni kupci sa željom da razgledaju.
Novi Sad 12.10.2018. | 14:55 > 14:56
"Pre oko dve nedelje na vrata mog stana došli su neki nepoznati ljudi i rekli da je isti oglašen na prodaju od strane javnog izvršitelja. U početku sam mislio da je neka greška, jer ni supruga ni ja nismo imali nameru da prodajemo stan. Nakon što sam otišao kod izvršitelja da saznam o čemu je reč, rečeno mi je da je stan oglašen na javnu prodaju nakon aktiviranja hipoteke koju mi nismo ni uzimali", rekao je za 021 Erdeljan.
 
Izvršitelj Živan Milinov oglasio je licitaciju stana od 35 kvadrata u ulici Branka Bajića 56 na ime pozajmice koju je investitor Dušan Jonaš uzeo od zajmodavca i u tu svrhu založio Dejanov stan, odnosno stan njegove supruge. 
 
Naime, 3. aprila ove godine investitor Dušan Jonaš je uzajmio 49.000 evra od zajmodavca, a kao garanciju pod hipoteku je stavio stan Dejanove supruge i još jedan stan u istoj zgradi koja je izgrađena pre desetak godina. U ugovoru o zajmu on je pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavio da stan koji je predmet hipoteke nije prodat trećem licu i da ugovor o kupoprodaji nikada nije zaključen, što znači da on lično nije potpisao nijedan dokument u vezi sa navedenim stanom.
 
Međutim, kako stoji u ugovoru o kupoprodaji novoizgrađene nekretnine u koji je 021 imao uvid Dušan Jonaš je stan prodao Prnjat Biljani, sada Erdeljan, 17. septembra 2008. godine. U članu dva ugovora piše da su ugovorne strane saglasne da prodavac prodaje kupcu neopozivo, bezuslovno i besteretno pomenutu nekretninu.
 
Kako u katastru nepokretnosti nije promenjen nosilac prava nad nekretninom, investitor je ovaj, kao i neke druge stanove u istoj zgradi, stavio pod hipoteku. Porodica Erdeljan ovo verovatno ne bi još dugo saznala da njihov stan nije stavljen na licitaciju koja je prethodno bila zakazana za danas, pa je odložena nakon podnesenog prigovora izvršitelju.
 
"Dok licitacija nije bila odložena mi smo stalno bili u strahu ko će i kada doći. Nismo mogli da napuštamo stan, a da ne strepimo. Uvek je neko morao da bude tu. Decu nismo mogli da ostavljamo u stanu ni kada odemo do prodavnice da ne bi došli neki stranci da razgledaju naš dom", kaže Erdeljan. 
 
U međuvremenu, Erdeljani su podneli krivičnu prijavu protiv investitora, smatrajući da su prevareni od strane Jonaša i da njihov stan samo igrom slučaja nije prodat. 
 
Jonaš je za Blic rekao da je u pitanju obična greška i da će prodaja biti obustavljena i sve rešeno. S druge strane izvršitelj Živan Milinov se ne slaže sa tim jer postupak je sada van ruku investitora. Jedino što Jonaš može je da plati dugovanja.
 
Milinov za 021 kaže da je na njemu samo da odloži izvršenje, dok vlasnici stanova mogu da pokrenu postupak da obore hipoteku.
 
Ipak, kako za 021 objašnjava Duško Pjevač, advokat porodice Erdeljan, izvršitelj ima mogućnost, ali i zakonsku obavezu, da samo na osnovu overenog kupoprodajnog izveštaja stopira izvršenje. Ovako postoji opasnost da i kada parnični postupak krene izvršenje bude ponovo pokrenuto, pa da, samim tim porodica Erdeljan ostane bez doma. 
 
"Dalji tok postupka će zavisti od toga, kakvu odluku će postupajući Javni izvršitelj doneti o izjavljenom prigovoru. Ukoliko izvršitelj odbije  prigovor i uputi Biljanu Erdeljan kao treće lice, da u ostavljenom roku pokrene parnični postupak radi proglašenja izvršenja nedozvoljenim, takav parnični postupak ne odlaže izvršenje", navodi Pjevač.
 
Dejan sa suprugom i decom u stanu u Branka Bajića živi deset godina i uredno plaća sve račune i poreze koji su na njegovo ili ime njegove supruge. U ovih 35 kvadrata rastu njihova deca, a oni su i prvi stanari nekretnine budući da je stan od investitora kupljen kada je zgrada još bila u izgradnji.
 
Inače, još nekoliko stanova u istoj zgradi se i dalje u katastru vode na investitora, a pored stana porodice Erdeljan i drugog koji je založen za spornu pozajmicu i još jednog stana koji je dospeo na izvršenje zbog druge pozajmice, još tri nekretnine su stavljene pod hipoteku od strane investitora, ali još nisu prispele na izvršenje. Neki od vlasnika stanova, do slučaja porodice Erdeljan, nisu ni bili svesni da su stanovi u njihovom vlasništvu stavljeni pod hipoteku.
Autor: Dragana Prica - dragana@021.rs
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • Ma da
  15.10.2018 17:09
  @evoovako
  Pare je uzeo investitor, a vama krivi advokat, notar i radnik katastra.
  Sve dok INVESTITOR ne plati sve dažbine i ne uknjiži prvo zgradu i konkretni stan onda i samog sebe, kao vlasnika - po osnovu ugovora o kupoprodaji koji ste zakljućili sa investitorom ne mogu vas uknjižiti ni notar, ni advokat, ni radnik katastra.
  Ni kaput ne možete okačiti o čivuluk ako čiviluka nema.
  Jedina zaštita je da se zaobidju investitori i kupi već uknjiženi stan od upisanog POŠTENOG vlasnika prodavca.
 • evoovako
  15.10.2018 16:01
  Nisam hteo ovde da pišem knjigu, ali hajde: sve je jasno, nema šta za sakriti, pare koje je advokat uzeo za uplatu takse, kao i ono što mu je plaćeno za njegov trud i troškove da sprovede uknjižbu u katastar, itd, itd, nikada tamo nisu uplaćene, ne treba biti mnogo pametan.
  Ovde sam napisao i ime advokata koji me je kokošarski opajao(bez prezimena), međutim admini su ga izbrisali
  Da skratim, koji deo da me je advokat izigrao na najjadnijem nivou ne razumete? i ne, nije zaboravio, uzeo je pare i nije ništa sproveo, sve sam to ja uradio nakon xx godina samostalno, uključujući uplatu u katastar na ime troškova uknjižbe (ovaj put bez posrednika sa lepljivim dugim prstima). ČUVAJTE SE NOTARA I ADVOKATA, dobro i paranoično ih proveravajte i pratite i davite sve dok ne okončaju kompletan postupak!!! Dovoljno ste pravno pismeni da dobro pročitate SVE odredbe UGOVORA PRE potpisivanja, ako uočite sitnim slovima deo u kojem pokušavaju da SKINU SVAKU ODGOVORNOST SA SEBE, da im UGOVOR gurnete natrag pod grlo, da istu izbrišu i da se bave svojim poslom odgovorno!!! Većina ih je lažljiva i neodgovorna: sa umišljajem i pažljivo čuvaju sebe SVAKE odgovornosti - za razliku od svojih klijenata, za koje im se češka! Makar izgledali čestito i pošteno, samo čitajte pažljivo UGOVOR, da ne prođete kao ja, ili još gore, kao porodica iz teksta.
 • Samo pitam
  15.10.2018 13:51
  Uknjižen je na investitora kog datuma?
  Investitor nakon etažiranja može sve stanove da uknjiži na svoje ime,ali može i da uknjiži na imena kupaca, zna valjda kome je prodao stanove i uzeo pare, ima kod sebe overene ugovore sa plaćenim porezom ili PDV,
  Usput,ako je investitor još vlasnik, kako je u poslovnim knjigama knjižio ove stanove? Kao prodate ili neprodate?
  Pitam zbog poreza, valjda je proveravao neko iz PU u tih desetak godina?
 • need for speed
  15.10.2018 12:48
  Samo odgovaram
  Samo pitam
  14.10.2018 • 14:25
  @ Rusofil_IQ0

  Uknjižen je ali na investitora. Lepo kažu u tekstu "Kako u katastru nepokretnosti nije promenjen nosilac prava nad nekretninom...". Vodi se na investitora a isti daje izjavu "pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavio da stan koji je predmet hipoteke nije prodat trećem licu i da ugovor o kupoprodaji nikada nije zaključen..."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
O nama Oglašavanje Kontakt Impresum Uslovi i pravila korišćenja Pošalji vest