FOTO, VIDEO: Spomenik "Porodica" na popravci do kraja decembra

Na Keju Žrtva racije danas je sklonjen spomenik "Porodica", kako bi se u narednih 55 dana uradile popravke.
FOTO, VIDEO: Spomenik "Porodica" na popravci do kraja decembra
Foto: 021.rs

Sklanjanje spomenika je urađeno uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i očekuje se da oko 24. decembra delo vajara Jovana Soldatovića iz 1971. godine ponovo bude na svom mestu u okviru spomen kompleksa posvećenog žrtvama racije iz januara 1942. godine.

Direktor Zavoda Siniša Jokić je naveo da su oštećenja na spomeniku ranije primećena i da je bilo neophodno da posle skoro pola veka stajanja pored Dunava na svim vremenskim prilikama usledi reparacija "Porodice". Najveće oštećenje je primećeno na jednoj od nogu muške figure, a biće potrebno uraditi i druge popravke. Kako je Jokić objasnio, predviđeno je da se napravi i nov postament.

Direktor Zavoda je naveo da za sada nije predviđeno da se izvode drugi radovi na spomeničkom kompleksu, mada je dodao da je u planu da kada se pripremi projekat i obezbede finansije, srede bronzane ploče.

Kažimo i da je samo sklanjanje spomenika trajalo više od dva sata, dok je presečena sva armatura i razbijen postament, a mnogobrojni prolaznici posmatrali su šta se dešava.

Vrednost radova je 2,4 miliona dinara, a izvodi ih firma "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice uz nadzor Zavoda, kao i saglasnost naslednika Jovana Soldatovića.

  • novosadjan

    03.11.2018 18:53
    april
    Obnavljati jednu nogu izrdjenu od materijala koji traje ( bronza) sve do 1. Aprila? Upss...
  • garii

    03.11.2018 09:27
    Treba izvuci taj novac od prodaje zemljista za Promenadu. Sad je odjednom potrebno ocuvati Salajku i Podbaru i restaurirati spomenike u privatnim firmama.
  • ?

    03.11.2018 00:42
    20,000 evra za krpljenja noge. Da neće možda dijamantima da je lepe?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti