Niko u Novom Sadu ne želi da izda stan reprezentativcu u kolicima

Boris Stoiljković reprezentativac je Srbije u stonom tenisu. Prošle godine je sa svojim kolegama stonoteniserima osvojio bronzanu medalju u ekipnom takmičenju na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, a reprezentacija je Srbiji sa ovog takmičenja donela čak šest odličja.
Niko u Novom Sadu ne želi da izda stan reprezentativcu u kolicima
Foto: 021.rs (privatna arhiva)
Jedino što Borisa razlikuje od drugih ljudi je činjenica da je on već 18 godina u invalidskim kolicima. 
 
 
Iako se već skoro dve decenije bori protiv diskriminacije, trpi uvrede i arhitektonske barijere, naišao je na novu barijeru - nijedan stanodavac u Novom Sadu ne želi da mu izda stan jer je on osoba sa invaliditetom.
 
Boris je, inače, iz Debeljače i aktivno se bavi stonim tenisom od 2010. godine.
 
"Kao reprezentativac ponekad se osećam povlašćeno. Međutim, kao osoba sa invaliditetom, svakodnevno nailazim na diskriminaciju. U kolicima sam 18 godina i svašta sam o svom stanju čuo. Najviše me pogađa parkiranje na mestima rezervisanim za osobe sa invaliditetom, ali moram da primetim da su Novosađani drugačiji - oba parking mesta koja su namenjena osobama sa invaliditetom na parkingu kod Spensa uvek su prazna, iako je sve ostalo zauzeto", priča Boris Stoiljković za 021.
 
Naš sagovornik trenutno se priprema za Evropsko prvenstvo u stonom tenisu koje se održava naredne godine. Zbog priprema sa kolegama iz selekcije seli se u Novi Sad, ali ima ogroman problem - ne može da pronađe stan.
 
Njegova prijateljica Dajana Drča mu je najveća podrška u potrazi za stanom, a iako je i sama agent za nekretnine, nije uspela da pronađe stanodavca dovoljno "smelog" da svoju nekretninu izda osobi u kolicima.
 
"Kada ljudima predstavljam ko je Boris i šta mu je neophodno, nailazim na ćutanje, na razna pitanja, pa čak i na vrlo drske komentare. Neki smatraju da padaju nisko ako izdaju stan osobi sa invaliditetom, da se radi o bolesnim osobama, da će se ta bolest nekako preneti na njih ako izdaju stan. Ovakve predrasude češće su nego što mislimo i Boris sigurno nije jedini koji se sa ovakvim stvarima suočava u životu. Već mesec dana aktivno tražimo stan i ja sam zatečena zbog komentara koje sam čula. Kad sve to čujete, suze krenu same", priča Dajana za 021.
 
 
I kada su naišli na stanodavca koji nije pobegao glavom bez obzira, Boris i njegova prijateljica naišli su na drugu barijeru - arhitektonsku. 
 
"Neke zgrade jednostavno nemaju adekvatnu rampu ili je uopšte nemaju, neke zgrade nemaju ni lift pomoću kog bih došao do višeg sprata, ako mi je tamo lociran stan. Desilo se i da sam pronašao stanodavca, ali sam naknadno shvatio da ne mogu da, na primer, priđem toaletu", priča nam Boris Stoiljković.
 
Boris i Dajana još uvek aktivno traže stan i nadaju se da će ga pronaći do kraja novembra. U nameri da se Boris skući, Radio 021 poziva sve stanodavce čiji stanovi su pristupačni osobama sa invaliditetom da pozovu Dajanu Drču na broj telefona 063/825-41-07.
 
Poverenica: Podrška Borisu da pronađe stan
 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za 021.rs da je potpuno neverovatno da se u poslovima izdavanja stanova pravi razlika među ljudima.
 
"Izuzetno mi je žao Borisa, ali je bitno da javnost sazna za probleme sa kojima se suočavaju osobe poput njega. Ovakav slučaj Poverenik do sada nije imao. Slične probleme imaju i pripadnici romske nacionalne manjine, ali to samo govori da je najveća prepreka u našoj borbi za ravnopravno društvo u našim glavama. Nadam se da će se ovaj slučaj rešiti u Borisovu korist i apelujem na sve stanodavce da ne izdvajaju osobe sa invaliditetom, već da ih tretiraju kao ravnopravne građane", poručuje Brankica Janković.
 
Foto: Medija centar Beograd
 
Ona dodaje da svako čija su prava ugrožena može da podnese pritužbu po nekom od osnova diskriminacije Povereniku, koji će potom otvoriti slučaj. To je moguće učiniti OVDE.
  • Станко Србин

    11.11.2018 07:38
    ЛЕПОТА
    Толико о Новосађанима и њиховој хуманости. Србска Атина. Честитам.
  • NS

    09.11.2018 21:18
    Borise,Prava ti je Adresa
    Stonoteniserski Savez Srbije!Koji je očigledno tvojim kolegama obezbedio Smeštaj
    za pripreme!A,tebi nije!Što me jako čudi!Neka se Poverenik Obrati Stonoteniserskom Savezu
    Srbije!
    To je Sramota!?Diskriminacija od strane države!
  • Paki

    09.11.2018 18:24
    Preterivanje
    Vidite da nije tacno da niko nece da mu izda stan, neki su i hteli pa mu ti stanovi ne odgovaraju. Prica je naduvana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti