Detaljniji program obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine 24. i 25. novembra

Sto godina od završetka Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji biće obeleženo 24. i 25. novembra nizom manifestacija u Novom Sadu.
U subotu, 24. novembra u 10 časova u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici biće otvorena Interaktivna postavka "1918" koju će činiti više multimedijalnih i drugih celina.
 
Istog dana, na Trgu slobode u 21 čas održaće se koncert na kojem će nastupiti Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski big bend orkestar i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine.
 
U Srpskom narodnom pozorištu istog dana premijerno će biti izvedena predstava "Svetozar" rađena po tekstu Milovana Vitezovića, a u adaptaciji dramaturga Spasoja Milovanovića. Predstavu režira Jug Radivojević. 
 
U nedelju, 25. novembra u 10 časova biće otvoren Muzej Prisajedinjenja Vojvodine koji će činiti stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima. Otvaranju Muzeja prethodiće nastup Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije. 
 
Otkrivanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću biće upriličeno u nedelju, 11 časova na Trgu republike. Tom prilikom, glumac Lazar Ristovski govoriće odlomak iz govora Kralja Petra I Karađorđevića srpskoj vojsci kod Prizrena.
 
Centralni događaj obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja je Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije. Na akademiji će nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta.
  • avav

    08.11.2018 13:00
    Zalajaše uglas i poleteše smrdojvođijanski neofašisti da još malo šire mržnju i revizionizam. Od toga da je "Vojvodina međunarodno priznato ušla" iako Vojvodina uopšte tada nije ni postojala, do neobrazovanih pojedinaca koji govore o "okupaciji" i traže "demokratski izbor" u vremenu kada ni takva institucija nije postojala prigodno zaboravljajući da niko nije ni Mariju Tereziju niti Franca Jozefa "demokratski izabrao", kao što niko nije "demokratski izabrao" naseljavanje ugarskih i germanskih naroda na područje današnje Vojvodine na kojem su pre ugarske i germanske okupacije i naseljavanja slovenski narodi činili većinu. Povrh svega, izvlače netačne podatke iz vremena socijalizma i partijske ekonomije i uvereni su da bi to i dalje bilo zastupljeno u svetu koji je danas globalistički, sa kompanijama i koncernima u Evropi i svetu sa kojima je nemoguće takmičiti se na otvorenom tržištu, ostavljajući potpuno na stranu ko bi bio taj nosilac moderne industrije u Vojvodini koja bi bila konkurentna onoj u bogatim evropskim državama sa ovakvim mizernim udelom visoko-obrazovanog stanovništva kojem ama baš niko, pa ni taj Beograd, ne brani da se obrazuju.
    Zaista je začuđujuće što niko na ovom svetu ne poštuje narod koji ni samog sebe ne poštuje.
  • Trt

    07.11.2018 11:13
    @G

    Normalni ljudi kojima je šiljenje miška na nacionlaizam i ovakve idiotluke poslednja rupa na svirali, spram besciljnih budala koji u životu nemaju ništa drugo. Svako ko se danas pali na nacionalizam je eventualno 25% čovek, a ostatak govedo.
  • dušan

    07.11.2018 10:41
    rtv
    koliko pokvarenjaka sa svojim komantarima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti