Novi Sad će dobiti kopiju broda "šajka" i spomen ploču Ignjatu Pavlasu

Savet za kulturu Skupštine grada prihvatio je danas inicijative da se postave kopija broda "šajka" na Petrovaradinskoj tvrđavi i spomen ploča posvećena Ignjatu Pavlasu u Železnikoj 10.
Novi Sad će dobiti kopiju broda "šajka" i spomen ploču Ignjatu Pavlasu
Foto: 021.rs

Od Fondacije "Exit" potekla je ideja da se na Petrovaradinskoj tvrđavi, na zelenoj površini uz Kamenički put u blizini kolskog puta za Hornverk, postavi kopija broda "šajka" iz vremena vojne granice. Članovi komisije su se složili sa ovom idejom i prosledili inicijativu gradskim upravama da je razmotre.

Iz Egzita navode da bi "šajka" koju su koristili Srbi vojnici-graničari, bila umetnička instalacija duga 10, široka 1,5 i visoka 2,5 metara, izrađena od aluminijuma u beloj boji i postavljena na kamenom postamentu visine tri metra.

Egzit je naveo da bi se instalacija uradila u saradnji sa multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono, a finansirala bi se u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture u sklopu programske oblasti "Kapela mira" i kompanijom NIS kroz program "Zajednici zajedno". Napomenuto je i da posebna sredstva iz budžeta Novog Sada nisu potrebna za realizaciju ovog projekta.  

Drugi predlog na sednici bio je da poznati novosadski advokat i predsednik Sokolskog udruženja Ignjat Pavlas, koji je rođen 1887, a ubijen u Novosadskoj raciji 1942. godine, dobije ploču u Železničkoj 10. To je predlog firme "Macchiato kuća", koja je vlasnik objekta na toj adresi. U toj kući Pavlas je živeo od 1922. godine do smrti.

  • korupcija

    10.11.2018 16:18
    Ova vlast se obraduje svakoj inicijativi za spomen ovaj onaj, spomenik ovom , onom , behatonu ovde, onde, a nilo ne bi da napravi vrtiće, jer za veliki broj malih novosađana nema mesta, Da povećaju davanja trudnicama, porodiljama, da naprave prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja, da finasiraju sportske aktivnosti najmlađih novosađana.... jer tu ne mogu da se ugrade.
  • великан Игњат Павлас

    08.11.2018 20:39
    Ставиће спомен плочу коју ће тај приватник да заклони сунцобраном првом приликом, јер је та кућа првенствено намењена за неки кафић, кафану, макијато или неку сличну зајебанцију. Не само да је ту живео великан Игњат Павлас, који се жртвовао за свој народ, него је и након његове погибије та кућа била дописништво Политике из Новог Сада (коју такође апсолутно не интересује шта се дешава са кућом). Овој квилсиншкој власти пуна су уста родољубља и бриге о народу, а кад треба да сачувају образ града и одају почаст својим великанима, нема их нигде. Градоначелник више воли тржне центре на води. Уместо да се од те куће направи мали музеј, и да се сарађује са соколским друштвима, ту ће бити још један безначајан кафић.
    Можда све у циљу да заборавимо ко смо, шта смо, ко су нам били преци и ко се некада жртвовао да бисмо ми данас могли безбрижно да пијемо продужени са млеком.
  • Deki

    08.11.2018 19:29
    Tek sto sam se ponadao da ce nesto lepo napraviti ,repliku stare sajke naravno od drveta,kad ono sajka od aluminijuma i Joko Ono.Bolje nemojte nista,materijal je skup ,bice sajka ubrzo ocerupana,a umetnica mislim da nema pojma sta je sajka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti