Liftovi u Novom Sadu stari u proseku 40 godina, nema kadrova ni novca za zamenu

Prosečna starost većine liftova u Novom Sadu je između 30 i 40 godina, a njihova pouzdanost zavisi od starosti zgrada.
Liftovi u Novom Sadu stari u proseku 40 godina, nema kadrova ni novca za zamenu
Foto: Pixabay
Za njihovo redovno održavanje podjednako su zaduženi stanari i nadležne službe. Liftovi u novijim zgradama u Novom Sadu imaju garanciju tek oko deset godina, dok su oni najdugovečniji i kvalitetniji, koji su u funkciji oko 70 godina, u starijim novosadskim zgradama, piše Dnevnik.
 
Jedan od novosadskih servisera liftova Goran Alavanja objasnio je da su nekadašnji liftovi koji traju više decenija u ono vreme bili skupi jer su ih pravili pouzdani brendovi, a više se ne proizvode, pa čak ni delovi za njih. Danas se u zgrade kod nas, po njegovom objašnjenju, jedan lift za pet spratova ugrađuje za 19.000 evra, a delovi se kupuju u Turskoj, neki u Grčkoj, a sve je to lošeg kvaliteta.
 
Inače, u Novom Sadu, osim pojedinaca i privatnih firmi, za održavanje liftova zadužen je i "Stan", koji se stara o oko 280 liftova i dolazi na poziv stanara ili u okviru redovnog održavanja.
 
Održavanje liftova u starijim zgradama svodi se na remont, a ne na izgradnju novih zbog visoke cene koju bi trebalo da plati skupština stambene zajednice.
 
Veliki problem za redovno servisiranje i remont liftova predstavlja i nedostatak servisera i instalatera liftova. Od početka devedesetih godina ne školuje se nijedna generacija lift montera. Pošto je reč o specifičnoj spravi koja zahteva poznavanje mašinstva, elektrotehnike i automatike, najcelishodnije rešenje bilo bi otvaranje odeljenja u srednjim školama za lift-montere, jer bi oni imali posao sa završenim zanatom budući da firme koje se bave održavanjem imaju velike potrebe da zaposle nove kadrove zbog toga što stariji odlaze u penziju, a mladih snaga nema.
 
Mašinci tvrde da je nedostatak kadrova čak veći problem od nedostatka novca za zamenu dotrajalih liftova, jer čak i da se pare obezbede, ne bi imao ko da radi.
 
Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radoje Mitrović ističe za "Dnevnik" da je uzrok problema nedostatka radne snage nepravovremeno reagovanje na upozorenje da majstora nema, dodajući da bi se problem kadrova mogao rešiti i kroz prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. Navodi da su mnoge zemlje u Evropi imale slične probleme, među njima i Češka, koja je uspela da u okviru pretpristupnih pregovora reši to pitanje.
 
"Oni su svoju industriju motivisali da reši u najvećem delu problem zamene liftova četiri godine po ulasku u EU", zaključuje Mitrović.
 
Inače, u stambenim zajednicama u Srbiji ima oko 25.000 liftova, od kojih je čak 15.000 "zrelo" za zamenu. Prosečno je za zamenu lifta potrebno oko 30.000 evra.
  • DUŠKO

    23.01.2021 15:40
    Pitanje.
    Manjak servisera za liftove najviše se može primetiti u državnim institucijama po malim gradovima.
    Dali se u Novom Sadu može dobiti bilo kakav sertifikat za "servisera liftova"
    Pitam jer svaki dan se na poslu krši
    PRAVILNIK O ODRŽAVANJU LIFTOVA
    s.gl.RS.15/2017
    Sa 30 godina staža na mestu VKV ELEKTRIČAR u teh.službi.Mislim da mi ne bi bilo teško da za kratko vreme savladam zadato strukovno znanje.
    Inače imam završen 6- stepen el.teh
  • N.Sad

    13.11.2018 17:00
    ns ja@ Naravno lopovi i prevaranti uvek drugoga krive. Ja sam napravio kucu bez dinara kredita onoga koji si ti koristio i nikad ga otplatio u pravoj vrednosti i mi ti ga otplacujemo dan danas, dobio stan i drzava je za takve kao ti samo da se muze i to da je ti muzes. Mi treba da ti kupujemo stan, da ga odrzavamo a tvoje je da samo govoris,drz te lopova".
    PARAZITI VRATITE NAM NAS NOVAC KOJI STE POKRALI.
  • PERICA####

    13.11.2018 14:37
    GORANE,MOLIM TE DOPUNI
    Ovo tvoje izlaganje,sa Spiskom "REDOVNOG ODRŽAVANJA"!!
    Pa nam reci,iskreno,Koliko ste se Pridržavali Spiska!Unazad 40godina?
    Samo za ODRŽAVANJE smo Debelo Plaćali i Plaćamo STANu!
    Plus 12000hiljada za godišnju Kontrolu ispravnost Lifta(od pre neke godina 6000d)!
    PRESTO BEOGRAD da UZIMA NOVCE! A,Nikada Inspektore nisam ni Video!?A,bio sam tu!
    Izveštaj sam uvek Morao da tražim od Stana!
    Račun za "INSPEKCIJU" nismo dobijali! Ima tog još....
    LIFTOVI su VAša slika i nekoliko Bahatih Stanara u Svakoj Zgradi!
    A,o Namernom Kvarenju i Lažnim Kvarovim!Drugi put!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.