Želimiru Žilniku nagrada za životno delo

Reditelju Želimiru Žilniku odlukom Saveta Festivala autorskog filma pripala je nagrada za životno delo koja će mu biti uručena na otvaranju 24. izdanja festivala 23. novembra u Kombank dvorani.
Želimiru Žilniku nagrada za životno delo
Foto: 021.rs
Na Festivalu autorskog filma biće prikazan i Žilnikov novi film "Najlepša zemlja na svetu", dok će u Muzeju Kinoteke biti priređena retrospektiva "neopevanog heroja evropskog filma", kako ga je nazvao selektor programa "Žilnikova Intenacionala" Greg de Kjur.
 
De Kjur naglašava da retrospektivi Žilnikovih filma odgovara baš taj naziv jer je Žilnik "ujedinjujuća simbolička snaga za sineaste svih nacija i zemalja", dodavši da je i "pionir intervencionističkog filma, pionir u brisanju granica između fikcije i nefikcije" i uvek na strani marginalizovanih i ljudi u nevolji.
 
Trenutno se snima i film "Planeta Žilnik" reditelja Janka Baljka. Kako je u razgovoru za 021.rs rekao Baljak, kroz film o Žilniku želi da osvetli opus nepristajanja, o čemu detaljnije možete da čitate OVDE
 
Intervju sa Želimirom Žilnikom povodom pola veka njegovog stvaralaštva čitajte OVDE.
 
Festival autorskog filma, 24. po redu, održaće se od 23. do 30. novembra. U Glavnom programu biće prikazano 29 filmova, od toga 10 u takmičarskoj selekciji, u osam bioskopa i 11 dvorana, uz bogat prateći program.
  • m

    15.11.2018 15:13
    bravo komsija!
    izvanredan stvaralac,kao neki domaci Sartr je...znacajan za nas grad i sire,svidja mi se ugao posmatranja,potpuno kompulsivno:)
    (sta li on misli o nagradi?...prijatelj kada je dobio tu nagradu prokomentarisao je 'da mi ne slute stogod...?:))zaista bezveze naziv...
  • Vladimir

    15.11.2018 13:46
    Bravo
    Bravo Bravo!
    Nadam se da će ovaj veliki čovek da dobije i neku novčanu nagradu.
  • Keton

    15.11.2018 13:32
    Dobar dokumentarista razvodnjen pokušajima umetnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.