Ustanovljena nagrada Vojvodine, najviše polemike izazvalo priznanje nazvano po Milici Tomić

Poslanici Skupštine Vojvodine podržali su juče predlog o ustanovljavanju nagrade Vojvodine koja se dodeljuje 25. novembra, povodom Dana prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, 15.maja, povodom Dana Majske skupštine i 10. decembra, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.
Ustanovljena nagrada Vojvodine, najviše polemike izazvalo priznanje nazvano po Milici Tomić
Foto: 021.rs
Po usvojenoj odluci, ubuduće će datumi značajni za Vojvodinu biti obeleženi dodelom nagrade APV i pokrajinskih priznanja za izuzetne rezultate i zalaganja pojedinaca i ustanova. Nagrada koja je ustanovljena kao najviša nosi ime naučnika Mihajla Pupina, a ona će biti dodeljivana pojedincima za njihov dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate u svim oblastima stvaralaštva, čime su dali trajan doprinos razvoju Vojvodine.
 
Ustanovljena su i pokrajinska priznanja za značajna ostvarenja u kulturi "Feher Ferenc", obrazovanju "Đorđe Natošević", nauci "Milutin Milanković", privredi "Lazar Dunđerski", sportu "Momčilo Tapavica", zaštiti ljudskih i manjinskih prava "Ljudevit Mičatek" i ravnopravnosti polova "Milica Tomić".
 
U vezi sa znamenitim ličnostima čije ime nose nagrade i priznanja primedbe su imale poslaničke grupe Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, piše Dnevnik.
 
Odluku nisu podržali poslanici Srpske radikalne stranke jer smatraju da je protivustavna i protivzakonita i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji nisu učestvovali u glasanju zbog primedbe na ličnosti koje su izabrane da se po njima nagrade i priznanja zovu. SRS smatra da je odluka u celini protivustavna i protivzakonita i podnela je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti.
 
"Srpska radikalna stranka je predala inicijativu Ustavnom sudu Srbije za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o ustanovljavanju datuma od pokrajinskog značaja koju je Skupština usvojila u junu", rekao je šef poslaničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić.
 
Statut Vojvodine koji je naveden kao pravni osnov za donošenje sporne odluke ne poznaje nadležnost Skupštine Vojvodine da utvrđuje datume od pokrajinskog značaja, navode radikali. Oni smatraju da 24. i 25. novembar treba da se proglase za državni praznik pod nazivom Dani prisajedinjenja, koji će se praznovati u čitavoj Srbiji jer, kako je naveo Jakšić, značaj istorijskih odluka donetih na Velikoj narodnoj skupštini prevazilazi okvire pokrajine.
 
Radikali su takođe zamerili predlagaču što je kod obrazloženja nagrade "Milica Tomić" u biografiji Milice Tomić naveo da je ona bila feministkinja i da se zalagala za emancipaciju žena. Jakšić je rekao da je taj podatak istorijski netačan, prepisan iz Vikipedije, jer "Milica Tomić nije bila nikakva feministkinja, već je bila patrijarhalno vaspitana i posle smrti supruga povukla se iz javnog života, što najbolje ukazuje na njeno patrijarhalno vaspitanje".
 
Vladajuća Srpska napredna stranka nije osporila to što se SRS obratila sudu, nego, kako je rekao šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov, "smatraju normalnim i prihvatljivim da se svi oni koji misle da je neki akt neustavan obrate Ustavnom sudu.
 
DS je kritikovao predlagača što među ličnostima čija imena nose nagrade i priznanja AP Vojvodine, sem Milice Tomić, nema i neke druge značajnije žene, poput Milice Stojadinović Srpkinje i Mileve Marić Ajnštajn, dok su poslanici LSV osporili stvaralaštvo Milici Tomić, smatrajući da je ona bila "samo kći Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića", a ime naučnika Milutina Milankovića Liga je osporila time što nije rođen i nije stvarao u Vojvodini.
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na komentare LSV o Milici Tomić rekao je da je ona bila izuzetno angažovana na poslovima emancipacije i prosvećivanja žena.
 
"Ona je bila osnivač i urednica časopisa 'Žena' i jedina žena potpisana kao urednica časopisa početkom 20. veka", zaključio je Mirović.
  • Trorog

    16.11.2018 12:26
    @Mile
    Istine radi, nije bilo bas tako kako ste ispricali, ali je tacno da je Milica Tomic svojim manipulacijama uveliko doprinela tragicnom kraju Mise Dimitrijevica.
    Spomenik i bulevar osudjenom ubici su sramota za ovaj grad, al kakva vlas' takav valjda i narod.
    Narod koji dozvoljava svom najprimitivnijem delu da se nekontrolisano izivljava nije bolje ni zasluzio.
  • vojvodina nije plen

    16.11.2018 12:15
    radikalski smor
    nema tu ništa od dobrih namera. cilj je da se nastavi i ojača radikalsko obeležavanje teritorije u vojvodini koju duboko preziru, a šatro se za nju bore. kultura i tolerancija su na najnižem nivou u novijoj istoriji, a potkusurivanje istorijom zbog političkih poena to samo produbljuje. evo vam i firera za godinu dana da ponovo cenzuriše tribine i kamenuje ljude. pandurski doušnik, a kao hrabri nacionalni heroj. BOLESNI SMO
  • mile

    16.11.2018 11:30
    Milica Tomic je bila svalerka Mise Dimitrijevica a ovaj se time javno hvalio pa ga je Jasa Tomic ubio a ovaj je bio radikal I zato je ta nagrada nazvana po njoj a ne po ubici kome je ardikalska vlast napravila spomenik. Sramota sta ovaj grad dozivljava od polusveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.